Köztörvényes kormányfő?

Tisztesség, méltóság, bizalom kell ahhoz, hogy egy politikust tiszteljenek.

Lukács Csaba
2016. 12. 17. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősebb-e a szavazók akarata a törvénynél? Lehet-e miniszterelnök egy olyan ember, akit jogerősen elítéltek ugyan választási csalásért egy korábbi eset miatt, ám utána az urnákhoz járuló polgárok negyvenöt százaléka az általa vezetett pártra adta a voksát? Ezek a kérdések foglalkoztatják a román közéletet, és emiatt lassan egy héttel a szavazás után sem tudni, hogy ki lesz Románia következő kormányfője. Arról már lapunk is többször írt, történelmi győzelmet aratott múlt vasárnap a baloldal egy olyan parlamenti választáson, ahol a szavazásra jogosultak kevesebb mint negyven százaléka élt a részvétel lehetőségével. A szociáldemokrata PSD vezetőjét, Liviu Dragneát idén áprilisban jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság, mert az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazáson a politikus csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait. Magyarán külföldön dolgozó állampolgárok, kiskorúak és halottak is szavaztak (vagyis odahamisították aláírásukat a részvételi ívekre), hogy érvényes legyen a népszavazás. Végül nem lett az, és a csalás is kiderült. Ráadásul Dragneát a bíróság a közügyektől is eltiltotta négy évre, ám ezt a büntetést is felfüggesztették négy év próbaidőre.

Liviu Dragnea miniszterelnök szeretne lenni, függetlenül attól, hogy jogerősen elítélték. Az államfő, Klaus Johannis előre jelezte: mivel az alkotmány értelmében neki kell kormányalakítási megbízást adnia a parlamenti választások győztesének, nem fog egy elítéltet helyzetbe hozni. Ugyanezt mondta a PSD-vel koalícióra készülő liberális ALDE egyik vezetőjével, Calin Popescu Tariceanuval kapcsolatban is – ezt a politikust ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé nemrég a korrupcióellenes ügyészség.

A baloldali párt (és az őt támogató sajtóorgánumok) jó néhány napja azt harsogják: alkotmányellenes az a törvény, amely megakadályozza a pártelnököt abban, hogy kormányfő legyen. Mivel csak felfüggesztve tiltották el attól, hogy válasszon és megválaszthassák, a politikus a vasárnapi eredmények nyomán Teleorman megye képviselője lett. Támogatói nem értik, hogy ha ez rendben van, akkor mi akadálya a miniszterelnökségnek. (Cikkünk szempontjából mellékszál, de egyébként könnyen előfordulhat az is, hogy az alkotmánybíróság majd elveszi a képviselői mandátumát is, arra hivatkozva, hogy jogerősen elítélték – függetlenül attól, hogy letöltendőt vagy felfüggesztettet kapott.) Az is benne van a pakliban, hogy az új parlament a kényelmes többség birtokában villámgyorsan megszavaz egy olyan törvénymódosítást, amely szabad utat ad a politikusnak a kormányfői székbe.

A héten az államelnök elkezdett konzultálni a pártokkal, de eddig csak a jobboldali tömörülések fogadták el a meghívását. Mivel a PSD-vel koalícióra készülő ALDE elméletileg mindkét oldal felé nyitott, Johannis annak az esélyét sem zárja ki, hogy a győztes baloldal nélküli kormány alakuljon. Ez csak matematikai esély – a hidegháborúra emlékeztető patthelyzet végén minden bizonnyal a PSD által jelölt kormányfője lesz Romániának. Az új parlament beiktatása után újabb konzultációs kör következik, de kérdés, találnak-e megoldást a problémára. A PSD önbizalomtól duzzadó vezetői egyelőre nem úgy tűnnek, mint akik hajlamosak a kompromisszumra.

A jelenség aggasztó, és sajnos nem csak Romániára jellemző. Emlékezzünk: idén augusztusban Magyarországon is visszaválasztották az adócsalásért és magánokirat-hamisításért elítélt gyömrői polgármestert (Kisléta első embere pedig jó ideje börtönben ül, de nem akar lemondani). Gyenes Levente gyömrői városvezető azt mondja: a tavasszal lezárult büntetőpere után ő lemondott, ezzel teljesítette kötelességét. Az augusztusi időközi választáson nyolcvan százalékkal (!) megnyert újabb mandátum azt bizonyítja, a választók megbocsátottak neki, s a korábbi lemondásával az előzőleg fennálló joghátránya is megszűnt, így már nem méltatlan a tisztségre. Ehhez azért a közigazgatási bíróságnak is lesz egy-két szava, de a dilemma itt is adott: erősebb-e a szavazók akarata a törvénynél? És persze van a régi magyar klasszikus, Horn Gyula „Na és?” kérdése, amikor pufajkás szerepvállalása került szóba. Ő is azt vallotta, a választók a múltja ismeretében hozták meg a döntést, és szavazták hatalomba az általa vezetett szocialistákat, így nincs helyük a legitimációt firtató kérdéseknek.

Lehet, naiv vagyok, de egy polgármesternek, miniszterelnöknek vagy bármely választott tisztségviselőnek meg kell felelnie alapvető erkölcsi kritériumoknak. Tisztesség, méltóság, bizalom kell ahhoz, hogy kiérdemelje a tiszteletet. Lehet, hogy ebben a bulvár által vezérelt világban tahósággal, bunkósággal, harsánysággal is lehet választást nyerni (és nem számít a múlt, mint ahogyan azt sokan vallják), de alapvető társadalmi érdek, hogy maradjon valami pozitív emberi tulajdonság is a hatalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.