Multikulti Bukarestben

A szász származású államfő mellett egy török nemzetiségű muszlim nő irányíthat.

Pataky István
2016. 12. 22. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Iohannis várhatóan ma megbízást ad Sevil Shhaidehnek. Nem egy multinacionális cég vezetőségében történik mindez, hanem Románia élén. A szász származású államfő nagy valószínűséggel a török nemzetiségű, de szír férje nevét használó közgazdászt nevezi ki miniszterelnöknek. A vegyes nemzetiségű – románok, tatárok, törökök és lipovánok lakta – délkelet-romániai Dobrudzsában született Shhaideh jelölése a miniszterelnöki posztra azért számít meglepetésnek, mert a román sajtó találgatásainak hosszú listáján nem szerepelt. Az viszont nyilvánvaló volt, hogy a parlamenti választást megnyerő szociáldemokrata (PSD) vezér, Liviu Dragnea egy iránta nagyon elkötelezett személyt küld a kabinet élére, ha már ő a priusza miatt kénytelen lemondani a kormány vezetéséről.

Dragneát májusban ítélte jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Még tavaly tavasszal megvádolták a baloldali politikust választási csalás megszervezésével és befolyással való üzérkedéssel. Dragnea csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Basescu akkori államfő leváltásához vezetett volna.

S miután egy törvény tiltja, hogy priuszos személy miniszterelnök legyen, a PSD-elnök egy lojális végrehajtót keresett miniszterelnök-jelöltnek. A minta Lengyelországból ismerős. Ott sem a kormánypárt teljhatalmú elnöke, Jaroslaw Kaczynski vállalta a kormányfőséget, hanem átengedte a megbízható és hűséges Beata Szydlónak. Varsóban is sokan találgatják, mikor történik meg a váltás. Bukarestben valószínűleg akkor lép elő miniszterelnöknek Dragnea, amikor sikerül megváltoztatni a büntetett előéletet tiltó feltételként rögzítő jogszabályt. Márpedig ezt hamarosan megteheti, amennyiben zökkenőmentesen működik a most megkötött koalíció a kis liberális Alde párttal.

A dobrudzsai törökök túlnyomó többsége – akárcsak az Erdélyben még megmaradt néhány ezer szász – tökéletesen asszimilálódott a románságba. Hitüket megtartották, hagyományaikat ápolják, de immár román az anyanyelvük. A muzulmán közgazdász hölgy jelölése inkább annak fényében érdekes, hogy a PSD, és maga a pártelnök is a technokrata kormány nemzetietlen voltát hangsúlyozta a kampányban. Dacian Ciolos miniszterelnököt rendre második keresztnevén, Julienként emlegették a baloldalon, utalva „kétes” románságára. De nem kímélték francia feleségét sem. Ehhez képest merész fordulat a szociáldemokraták részéről egy Damaszkuszban született szír úriember muszlim hitű, török származású nejét javasolni Románia kormányfői posztjára.

És hol vannak a magyarok? A válasz röviden: a kormány uszályában. Bővebben: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség várhatóan befolyásosabb pozícióban lesz a kormánykoalíció két pártjával kötött parlamenti együttműködés tegnapi parafálása után, mint az utóbbi években bármikor. A megállapodás papíron hangzatos, kérdés, mi valósul meg belőle a gyakorlatban, miután Dragneáéknak nincs feltétlenül szükségük az RMDSZ szavazataira. A dokumentum szerint a felek prioritásként támogatják az oktatási és egészségügyi kezdeményezéseket, a kormányprogramba foglalt infrastruktúra-fejlesztések és autópálya-program megvalósulását, javítani szándékoznak a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának jogi keretein, s közösen vállalják a nemzeti kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára, oktatására, illetve jelképhasználatára vonatkozó törvényes előírások és a – Románia által aláírt – nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségek betartásának biztosítását.

Jelen állás szerint ugyanakkor az RMDSZ vagy a magyar kormány attól egy időre mindenképpen búcsút vehet, hogy európai szinten várjon támogatást az erdélyi magyarok jogait sértő ügyekben. A miniszterelnök-jelölt nevének ismertetése után egy román újságíró ismerősöm Facebook-bejegyzésben azt írta: „Most szeretném látni Szijjártó magyar külügyminiszter urat, ahogyan a romániai kisebbségek helyzete miatt aggódik. Egy olyan országban, ahol német nemzetiségű az elnök és török muzulmán a kormányfő jelölt.” Tegyük hozzá, eddig sem arról volt híres az EU, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének javításán dolgozik. De valljuk be őszintén, a német államfő, török miniszterelnök duó tényleg érinthetetlenné teszi Romániát nemzetközi szinten, bármi történjen is az erdélyi magyarokkal.

A kérdés most már csak az, hogy az RMDSZ közreműködésével, közös unión belüli érdekek mentén sikerül-e kimozdítani a félholt állapotban lévő magyar–román államközi viszonyt, ami – Szlovákiához és Szerbiához hasonlóan – jótékony hatással lenne az etnikumközi kapcsolatokra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.