Nagy Sándor helyett Sanyika

Görögországban is karácsonyi ajándékra számíthatnak a nyugdíjasok.

Imrényi Dávid
2016. 12. 15. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt egyszer egy ígéretes ifjú politikus Göröghonban: Sándor, vagyis Alexandrosz (becenevén Alexisz). Szabadságharcot hirdetett, a nyugati imperialista pénzvilág megleckéztetését, és azt, hogy az anyagilag kizsigerelt görög nép újra felemelheti a fejét. Közfelkiáltással került hatalomra, miután rendületlenül ostorozta a Görögországra kivetett perzsa hadisarcot, pontosabban IMF-hitelt, még pontosabban „a gazdasági felemelkedés érdekében végrehajtott megszorításokat”. A görögök nagy része már-már a félelmetes hódító újkori reinkarnációjaként tekintett rá, és várt. Várt arra, hogy Sándorék visszaadják a 60 százalékkal megkurtított nyugdíjak legalább egy részét, a munkahelyeket, végső esetben a drachmát, de legalább az önbecsülésüket. Ezek a lépések azonban a korábbi harcos ígéretek ellenére elmaradtak, s bár a nyugati sajtóban már görög felemelkedésről lehet olvasni, a hellén lakosság (vásárlási) kedve vajmi keveset változott, a recessziót nem sikerült megállítani, a reformok pedig késnek. Ezzel egy időben csökkenni kezdett Nagy (Ciprasz) Sándor népszerűsége. Az őt korábban támogatók szemében Sanyikává süllyedt, aki jól átverte a népet, és ígéreteiből mindössze annyit tartott meg, hogy azóta sem hord nyakkendőt. Ezt a hangulatot a legutóbbi közvélemény-kutatások is alátámasztják: a kormányzó Szirizát 8, egyes felmérések szerint 15 százalékkal előzi meg a konzervatív Új Demokrácia pártja.

Összeültek hát a Pantheon nagyjai, hogy kiötöljenek valamit, és megakadt a szemük a nyakig adósságban ülő Görögország államkincstárában hirtelen megjelent költségvetési többleten. Múlt csütörtökön Ciprasz kormányfő bejelentette, hogy egyszeri karácsonyi támogatásként 13. havi illetményt ad a kisnyugdíjasoknak. A büdzsének összesen 617 millió euróba kerül a lépés, és 1,6 millió nyugdíjast érint. Ciprasz szerint a görög gazdaság teljesítménye most már megengedi, hogy minden egyes megtakarított eurót a társadalom legrászorultabb rétegének adjanak. Vagyis azoknak a kisnyugdíjasoknak, akiknek jó részét 2010-ben még nem így hívták, hiszen havi járandóságuk akkor még két-háromszorosa volt a mainak. A dolog további szépséghibája, hogy csak a Ciprasz-kabinet 20-25 százalékkal vágta vissza a kisnyugdíjasok pénzét, amikor a 850 euró alatti nyugdíjak mellé adott állami támogatást eltörölte. Nem a levegőbe beszélnek tehát azok, akik szerint a mostani athéni kormány a karácsonyi osztogatással úgy tesz, mint az egyszeri gazda, aki felgyújtja a házát, hogy a helyére építhessen egy minden komforttal ellátott kutyaólat.

De legyünk igazságosak: Alexisz Ciprasz egy másik fontos döntést is bejelentett. A görög állami kórházakban tapasztalható munkaerőhiány csökkentésére ötezer egészségügyi szakembert vesznek fel sürgősséggel – igaz, az nem derült ki, honnan vennének hirtelen ennyi orvost és ápolót. Kritikusai szerint Ciprasz a mostani osztogatással elkezdte az alapozást egy előre hozott választásra. 2015-ben már kikérte a görög nép véleményét saját politikai és gazdasági programjáról, és nyertesen került ki a megméretésből: a választók több mint 60 százaléka utasította el a hitelezőkkel kötendő szerződést. Egy év elteltével, a karácsonyi plusznyugdíj kommunikálásával kapcsolatban azonban már vannak, akik Antoniosz Szamarasz korábbi konzervatív miniszterelnök 2014-es szavait hallják visszhangozni, aki szintén a nyugdíjasokat szemelte ki, hogy saját pozícióját mentse, és ugyanazokat az érveket sorolta föl, mint most utódja, Ciprasz.

Árulkodó jel, hogy a görög miniszterelnök a karácsonyi akcióhoz nem kérte ki a hitelező trojka véleményét, bár az is sokatmondó, hogy a bejelentést a múlt heti athéni Eurogroup-találkozó után tette. Valószínűleg nem kell attól félnie, hogy partizánakciója miatt sarokba állítják, hiszen az IMF-nél és Brüsszelben egyaránt szeretik a nagy hódító jelmezében fakarddal hadonászó kisfiút, és azon vannak, hogy megmaradjon mostani pozíciójában. Egy előre hozott választás olyan bizonytalanságot szülne Görögországban, amit senki sem szeretne megkockáztatni. A görög ügy egy ideje már a német belpolitikában is puskaporos hordónak számít: Ciprasz döntéseit Berlinben fokozott figyelemmel követik, távozása pedig Merkeléknek nyilvánvalóan nem érdekük.

Alexisznek, azaz Sanyikának most az idő a legnagyobb ellenfele. A görög választók és a Szirizán belüli ellenzék türelme is véges, a pénztárcák pedig a sorozatos megszorítások következtében egyre jobban kiürülnek, így ha a kormányfő nem tud sürgősen valamilyen anyagilag értelmezhető sikert elérni, könnyen meginoghat a pozíciója. Erre lehet gyógyír a mostani karácsonyi meglepetés. Bár Alexisz Ciprasz ajándékát górcső alá veszi a hitelezői trojka, az egyébként igen hangos görög nyugdíjasok egy időre biztosan csendben maradnak és számolgatnak: mennyit kaptak vissza a korábban elvett javakból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.