A múlt emberei és a jövő kérdései

Majtényi László, a tengerjogász esete a Bitó-szalon királycsinálóival.

Gulyás Balázs
2017. 01. 09. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen biztosan jó az Majtényi Lászlónak, hogy a múlt embereivel jelölteti magát köztársasági elnöknek? És egészen biztosan jó az Majtényi Lászlónak, a tengeri fuvarjog korábbi elismert szakértőjének, hogy a múlt ezen, a Bitó-szalonban tülekedő emberei a jelölés kapcsán Göncz Árpáddal említik egy lapon az Eötvös Károly Intézet jelenlegi elnökét? Ha a manapság divatba jövő egyszavas sajtóközlemények trendjét követnénk, akkor elég volna annyit mondanunk mindkét kérdésre válaszként, hogy „nem”. De hát ez mégiscsak a Magyar Nemzet, nézzük és lássuk hát a dolgot őt magát!

Január 2-án vetett véget az ünnepi uborkaszezonnak a hír, miszerint „tekintélyes magyar polgárok” – ahogy őket Majtényi László később saját maga aposztrofálta – köztársasági elnöknek jelölik (sic!) a korábbi ombudsmant. Tekintsünk el attól az egyébként nem éppen elhanyagolható tényecskétől, hogy a magyar jog szerint állampolgárok nem jelölhetnek köztársasági elnököt, ezt a jogot a polgárok, mint oly sok másikat is, az országgyűlési képviselőiken keresztül tudják gyakorolni. Nem is Majtényi személye a leginkább meghökkentő, hiszen ha a malíciát és ezzel a tengeri fuvarjog emlegetését egy pillanatra félredobjuk (bár ha már volt ellentengernagy államfője ennek az országnak, miért ne lehetne tengerjogász?), Majtényi még akár meg is felelhetne a technikai kritériumoknak, csak hát az állam első emberének kiválasztása nem egy ellenőrző lista kipipálgatásáról szól.

Személyét illetően az mindenképpen tiszteletre méltó, hogy a közfeladatokról történő vélt vagy valós okokból történő lemondás nem túl sűrűn szokott megtörténni e lángoktól ölelt honban, márpedig amikor Majtényi az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) egykori elnökeként vállalhatatlannak érezte a nagykoalíciós kavarást a kereskedelmi rádiófrekvenciák körül, vette a kalapját. Megjegyzendő az is, hogy a volt ombudsmannak az esélye annyi az államfői poszt elnyerésére, mint Kunhalmi Ágnesnek egy csendkirályversenyen, hiszen a Fidesz legkésőbb a parlamenti szavazás második fordulójában biztosítani tudja a szükséges többséget Áder János mögött. Az is legitim politikai húzás persze, ha Majtényi meg akarja mutatni magát, szeretne alternatívát nyújtani, és csak ezért vesz részt a látszatküzdelemben, de akkor miért szólította fel az ellenzéket éppen ő az ATV Startban közel egy éve, 2016. január 18-án, hogy ne jelöljenek alkotmánybírót az „egypárti Alkotmánybíróságba”? Akkor az kutyakomédia volt, ez most nem? Akkor az az egypárti rendszer legitimálása lett volna, most pedig, hogy már az ő személyéről van szó, nem?

Mégis sokkal érdekesebb a múlt látszólagos feltámadása a „jelölők” személyén keresztül. Van a magyar közélet baloldali térfelén egy, elsősorban a korábbi SZDSZ holdudvarát adó „aláíró társaság”, akik mindig mindent alákörmölnek, amit elébük raknak elvbarátaik. Ők azok a Bitó László szemészorvos, író lakásában kéthavonta összegyűlő körülbelül száz (szép nagy lakás, na!) meghívott balliberális művész, értelmiségi, akik a baloldal királycsinálóiként léptek fel a rendszerváltás óta. Ezúttal is az ő körük volt a magja azoknak a személyeknek, akik Majtényi Lászlót ajánlották az ország első emberének posztjára. Egy dolgot felejtettek el ezek a sokszorosan elhasznált figurák, hogy már nem 2010 előtt vagyunk, hála istennek nincs már SZDSZ, MSZP is alig, az ő véleményükre pedig már senki sem kíváncsi. Elmúlt már az az idő, amikor Heller Ágnes határozta meg az aktuális divatot. Göncz Kinga frizuráját sem kócolja már a brüsszeli szél. A még mindig hüledezésre okot adó tavalyi nemzetközi politikai földmozgások arra taníthatták meg a nyugati világot, hogy a magukat elitnek kikiáltó elitek ideje, véglegesen vagy átmenetileg, nem tudhatjuk, de lejárt.

Különösen így van ez Magyarországon, ahol a Bitó-szalon-féle háttérszobás királycsinálásnak a minimális legitimációja sincs meg. Mindenkinek lehet persze politikai véleménye, minél többünknek van, annál jobb. Virágozzék minden virág, minél többen aktivistáskodjanak, ellenőrizzék a hatalmat, bárki legyen is kormányon, ez csak jót tesz a demokráciának. Ám az elit- és a kiválasztottságtudatnak, a magaslatokból való kinyilatkoztatásoknak, az „én tekintélyes magyar polgár vagyok” kivagyiságának ideje lejárt, sírba szállt a nyomasztó emlékű Szabad Demokraták Szövetségével együtt. Nehéz lesz megszokniuk, de Heller Ágneséknek is át kell programozniuk magukat arra, hogy aki közülük való, az is csak egy-egy magyar állampolgár a tízmillióból. Nem kevesebb, de nem is több.

Majtényi Lászlónak pedig át kellene gondolnia, valóban jó ajánlólevél-e egy olyan jelölt számára, aki a jog uralmát tűzi – egyébként nagyon helyesen – a zászlajára, hogy a jobboldali kormányok alatt szinte mindent, s mint kiderült, sokszor jogszerűtlenül megvétózó, míg baloldali kormány alatt a Schmitt Pál aláírókedvén is túltevő Göncz Árpádhoz hasonlítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.