Idejétmúlt demokrácia

Nem először tűnik úgy a történelem során, hogy az autoriter rezsimeké a jövő.

Pápay György
2017. 01. 03. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi esztendő gyökeres változásokat hozott a világpolitikában: mindaz, amiről azt hittük, hogy lehetetlen, sorra bekövetkezett. Nagy-Britannia az unió elhagyása mellett döntött, Donald Trump lett az Egyesült Államok elnöke, és Európa-szerte erősödnek a – jobb híján – populistának nevezett politikai erők a régi nagy pártok, pártszövetségek rovására. Nem könnyű kérdés, pontosan miként is írjuk le ezt a folyamatot. Az, hogy a politikai korrektség Titanicja 2016-ban jéghegynek ütközött, egészen bizonyos – ez azonban önmagában aligha értékelhető történelmi léptékű változásként. Persze akik ezeket a fejleményeket lelkesen üdvözlik – vagy éppen heveny hidegrázást kapnak tőlük –, azok nem is egy beszéd- vagy gondolkodásmód alkonyát látják bennük, hanem valami jóval mélyrehatóbbat: az általunk megszokott világrend végét.

Ez a világrend elsősorban a – megint csak jobb híján – liberálisnak nevezhető demokráciák globális vezető szerepén alapult. De joggal tekinthetők-e a most zajló változások a liberális vagy parlamentáris demokráciák kudarcának? Erre azért is nehéz válaszolni, mert a fent kiemelt mozzanatok (a brexit, Trump győzelme, a populizmus) akár a demokrácia sikereként is elkönyvelhetők. Egy tagállam úgy dönt, hogy távozik a mind bürokratikusabb és egyre kevésbé demokratikus szövetségből; egy abszolút kívülálló hódítja el a Fehér Házat a teljes politikai és médiaelit össztüze dacára; rendszer- és „módszerkritikus” pártok erősítik fel azoknak a választóknak a hangját, akik úgy érzik, hazájuk és az unió döntéshozói nemhogy megoldani nem képesek, de nem is érzékelik a problémáikat. Mi ez, ha nem demokratikus sikertörténet a javából?

Egyedül az zavarba ejtő, hogy e sikertörténetek főszereplői, illetve szellemi hátországuk – talán a mindig különutas briteket leszámítva – nem ezt az optimista következtetést vonják le saját eredményeikből. Nem a demokrácia önkorrekcióját látják mindabban, amit elértek, hanem egyre szkeptikusabbak a nyugati politikai berendezkedés jövőjét illetően, és más típusú, autoriter rezsimek vezetőit tekintik példaképeiknek. Ebből a szemszögből nem az a fő kérdés, befolyásolhatták-e az oroszok az amerikai elnökválasztást, hanem hogy miért rajong a Trump mögött álló „alternatív jobboldal” Putyinért. Miért lelkesednek az európai populisták olyan önkényuralmi rendszerekért, amelyeknek a keretei között maguk sem élnének szívesen, és ahol garantáltan nem lehet lázadni az elit ellen?

Mint tudjuk, a történelem hajlamos ismételni önmagát, és a demokratikus eszmék efféle kifulladása sem először következik be világszerte. Más kérdés, hogy – különösen mivel a történelmet a győztesek írják – erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ezért is érdemes fellapozni egy-egy olyan munkát, mint az amerikai–magyar történész, John Lukacs Hitler és Churchill globális jelentőségű „párbajáról” szóló könyve (A párviadal). Természetesen más szerzőt, illetve művet is említhetnénk, a konzervatív Lukacs azonban kitűnően láttatja, mennyire másként viszonyult a Nyugat közvetlenül az említett párviadalt megelőzően a demokráciához. A múlt század harmincas éveire a demokratikus, parlamentáris berendezkedés egyre inkább elavultnak és idejétmúltnak kezdett látszani, szemben az olyan „modern és korszerű” jelenségekkel, mint a fasizmus. (Ne feledjük, hogy például Mussolini rendszerét még az angolszász országokban is számos értelmiségi figyelte szimpátiával.) A demokráciák száma fogyatkozásnak indult, s ha nem is léptek mind a totalitarizmus útjára, Európa látképét egyre inkább a frissen létrejött „nemzeti diktatúrák” határozták meg.

A haladó demokráciák szembenállása a retrográd önkényuralmi rendszerekkel tehát nem más, mint utólagos visszavetítés a győztesek szemszögéből. A kor közvéleménye – vagy annak egy része – épp fordítva látta: politikai-gazdasági erőtartalékaikat felélő parlamentáris rendszerek kontra ütőképes, központilag vezérelt rezsimek. A mai közvélemény és a felemelkedőben lévő új elit mintha nagyon hasonlóan látná a helyzetet – legalábbis az a része, amelyik Putyint, Erdogant vagy az államkapitalista Kínát élteti, és megvetéssel fordul a politikailag tétovának, gazdaságilag nem eléggé hatékonynak tartott „ortodox” (liberális, parlamentáris) demokráciák felé.

A történelem persze azt is megmutatta, hogy az állítólag tétova, nem eléggé hatékony demokráciák hosszú távon politikailag és gazdaságilag is erősebbnek bizonyulhatnak autoriter riválisaiknál. Ez jó hír a demokratikus berendezkedés retrográd hívei számára. Az már kevésbé, hogy mindez nem garantál semmit a jövőre nézve, ahogy az is kérdéses, van-e még előttünk olyan „hosszú táv”, amelynek horizontján a demokrácia életképessége újból bebizonyosodhat. A történelemből ugyanis az is kiderül, hogy legutóbb egy világháború kellett ennek a vitának az eldöntéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.