Mámor rendőri biztosítással

Nem lehet egy ezerötszáz fős tömegben minden rendzavaró mellé rendőrt állítani.

Körmendy Zsuzsanna
2017. 01. 04. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírhedt kijelentéssé vált a francia miniszterelnök reflexiója a tavaly nyári nizzai kamionos terrortámadásra. – Együtt kell élni a terrorizmussal – mondta Manuel Valls, hatalmas fölzúdulást keltve, hiszen a megdöbbent világ akkor még azt sem tudta, hogy a terrorista gázoló kamionja alól kiszedett 84 halálos áldozat száma nem növekszik-e. (Kettővel nőtt.) Valls rosszul időzített „békés” üzenete („Más ártatlanok is életüket fogják veszteni lehet azzal vádolni, hogy még nyugtalanabbá teszem a társadalmat, de sajnos ez az igazság. Ezzel egy generációnak együtt kell élnie”) belenyugvást sugallt, s ezt a magatartást cikkek sora, a közösségi oldalakon pedig haragos bejegyzések tömege utasította el. A francia miniszterelnök talán nem is értette a támadó élt, bizonyára azt gondolta, ő csak realista. Egy bölcs, aki látja a jelent, érzi a jövőt. Akár még merésznek is gondolhatta magát, hiszen szembement a fősodorral, kard helyett demokratikus eszméit csörtette, alighanem komoly mulatságot szerezve azoknak, akik már tervezték a következő véres merényletet.

Békés eszméi voltak annak a Fabrizia Di Lorenzo nevű 31 éves olasz nőnek is (ő a berlini karácsonyi vásár nyolcadik azonosított halottja), aki már akkor vonzalmat érzett a német főváros iránt, amikor Erasmus-ösztöndíjjal 2005-ben egy évet ott töltött. Néhány éve pedig elhatározta, hogy Berlinben fog dolgozni. Angela Merkel lelkes híveként a közösségi oldalakon elismeréssel adózott a német kancellárnak „emberséges menekültpolitikája” miatt. Utolsó Twitter-bejegyzése: „Tévedés egyenlőségjelet tenni a bevándorlás és a terrorizmus között.” Fabrizia szörnyű halála azonban azt üzeni, hogy van ennél nagyobb tévedés. Mégpedig az, hogy semmi összefüggés nincsen a teljesen elhibázott, a mindenre, csak nem ájult elismerésre méltó uniós migrációs politika és a terrorizmus között.

Európának választania kell: vagy elfogadja a Manuel Valls-féle belenyugvó magatartást, vagy radikálisan változtat a jelenlegi menekültpolitikán. A szilveszterkor Kölnben, Hamburgban, Frankfurtban, Bécsben és Salzburgban történt erőszakoskodások és bizonyítottan szervezett rendzavarások arra utalnak, hogy a hatalmas rendőri készültség, ha enyhít is a helyzeten, nem jelent megoldást. Nem lehet egy ezerötszáz fős tömegben minden rendzavaró mellé rendőrt állítani. Lehet-e önfeledt az óévbúcsúztató olyan tömegben, ahol több a rendőr, mint ahányan papírtrombitát fújnak? Az inzultált nők feljelentéseikben majd összetörték magukat, hogy politikailag korrektek maradjanak, és csak annyit mertek mondani, hogy „külföldieknek kinéző” férfiak nyúlkáltak a testükhöz.

Miközben Köln, Bécs és Salzburg tele volt „külföldiekkel kinézőkkel”, akiktől a helybéli és a turistaként odalátogató külföldi nőket kitörte a frász, addig a békés Budapest szilveszterkor simán külföldiekkel volt tele, akik vidáman vegyültek a magyar fiatalok közé. A Rudas fürdőbe félórás várakozás után lehetett bejutni, ezalatt magyar szót alig hallottam. A villamoson francia, angol, német, kínai szófoszlányok ütötték meg a fülemet. Mi tagadás, külföldieknek néztek ki ők is. De nem jöttek sűrű tömegben, százasával a pályaudvarainkról, és tudtak úgy viselkedni, ahogy külföldi turisták hazánkban bármikor. Jókedvűek voltak, vagy éppen részegen handabandáztak, egyre megy: nem bántottak senkit.

Sajnos hamar elmúlt a felháborodás, amely a nizzai merénylet után Manuel Valls szavait követte. Azért múlhatott el, mert ő csak kimondta, minek a jegyében tengeti napjait Európa, minek a jegyében politizál az Európai Unió. A francia miniszterelnök valójában csak annyit mondott, hogy a király meztelen. Csak megfogalmazta azt a passzivitásra berendezkedett politikát, amely a migráció elhibázott kezelése révén úgy viszonyul a terrorizmushoz, mint a földrengéshez, a cunamihoz vagy a nagy árvizekhez. A terrorizmus eszerint a természeti csapások szintjén van, civilizáltak vagyunk, el kell fogadni, együtt kell vele élni. Ez a gondolkodásmód még azt sem veszi számításba, hogy az európai ember ma már a természeti csapásokhoz sem úgy viszonyul, mint mondjuk az elpusztult Pompeii akkori polgárai. Tudósok dolgoznak azon, hogyan jelezhetnék előre minél pontosabban a földmozgásokat, a vulkánok kitöréseit. Akkor miért kellene az emberi gonoszság, befolyásszerzés és bosszúvágy által működtetett ördögi rendszert elfogadni úgy, mintha az benne lenne a teremtésben? Miért kellene úgy viszonyulnunk hozzá, mint az ószövetségi ember a bibliai csapásokhoz?

Mögöttünk egy súlyos tapasztalatokkal teli év. Nem olyan ütemben, mint kellene, de fokozatosan nő azok száma, akik nem fogadják el a passzivitást, és cselekvést sürgetnek. Majd ha nem az lesz a németek meg az osztrákok fő gondja, hogy szabad-e mást mondani, mint hogy „külföldi kinézetűek” akarták asszonyaikat és lányaikat leteperni, hanem az, hogy nem teperhetik le őket, akkor elmondhatjuk, hogy Európa fölébredt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.