Míves gerinceink

Nem szokásom lélegeztetőgépre váltani azokat a pénzösszegeket, amelyeket nem életmentésre, hanem más célokra költünk.

R. Kiss Kornélia
2017. 01. 18. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szokásom lélegeztetőgépre váltani azokat a pénzösszegeket, amelyeket nem életmentésre, hanem más célokra költ az ország. Annak a közhelynek a tudatában nőttem fel, hogy ez demagógia. Pedig adná magát az összehasonlítás: naponta tapasztalom a szakadékot aközött, amit látok, és aközött, amire költünk. Érthető, ha az ember nem lelkendezik a gigantikus presztízsberuházások hallatán. De tudomásul veszi, hogy például egy múzeumi negyed építése vita tárgyát képezheti: turisztikai jelentőségről, akár anyagi megtérülésről is lehet beszélni. Azt is tudomásul kell venni, hogy a minőségi kultúra támogatása általában nem fog megtérülni anyagilag – sokszor úgy tűnhet, a fogyasztók számát tekintve sem. Ez viszont nem jelentheti azt, hogy mostantól a demagógiától való félelmünkben tilos összemérni állami költéseket, vagy hogy ne lehetne megkülönböztetni a hasznosat a feleslegestől. Van, ami egyszerűen túl van a védhetőség határán. Ha hatmillió forintba kerül, hagyján, de ha hatszázmillióba, az már igencsak feltűnő.

Akkor végképp felkapja a fejét az ember, ha azt hallja, hogy egy százéves enciklopédiasorozatot nyomnának újra ennyi pénzből. Borovszky Samu 26 kötetes monográfiája, a Magyarország vármegyéi és városai a maga korában nagy teljesítmény volt, de ma már csak a történészeket, az egyetemistákat és a megszállottakat érdekli. Hogy milyen jelentős műről van szó, mutatja az is, hogy az egészet feltették az internetre, az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus könyvtárába. Aki arra kíváncsi, hányan hunytak el 1886-ban Kassán himlőjárvány következtében, vagy hogy Mecenzéfen mióta űzték a hámoripart, egy perc alatt ráakadhat.

A kormány mégis úgy döntött, a könyvet újra kell nyomni. A magyarázat, ami erre az abszurd elgondolásra a Miniszterelnökségtől érkezett, ragyogó ékkő a kormányzati kommunikáció koronáján. Az volt az érv, hogy a Borovszky-enciklopédia „a közintézmények számára elérhetetlen”. Ez olyan magas labda, hogy kénytelen lecsapni az ember: talán nincs a közintézményeknek internet-előfizetésük?

De az igazi feketeleves még csak ezután jött. Az RTL Klubnak küldött kormányzati válaszból ugyanis arra is fény derül, kit boldogítanának a sorozattal: a Kárpát-medencei oktatási intézményeket és külképviseleteket. Azt már meg sem kérdezem, érdeklődött-e valaki ezeknél az intézményeknél, hogy mitől lenne minőségibb, értékesebb, esetleg könnyebb a munkájuk és az életük. Mivel segíthetnénk őket? Nyakamat rá, hogy a Borovszky-enciklopédia nincs köztük. Ellenben lehet, hogy a szegényebb kárpátaljai iskolákban, ahol ilyentájt fűtőanyaghiány és emiatt akár szénszünet is bekövetkezhet, adott esetben elgondolkodnának a sorozat alternatív hasznosításán.

A nagykövetségek munkatársainak pedig nyilván a századfordulós Magyarországról szerzett tudásukat kell bővíteniük, és nem arról az országról tanulniuk eszeveszetten, ahol szolgálatot teljesítenek. Olyan anyagokra sincs szükségük, amelyek a mai magyar viszonyokat teszik érthetőbbé külföldön, ellenben olyanokra igen, amelyek a száz évvel ezelőtti állapotot írják le, és a külföldiek véletlenül sem tudják őket elolvasni, mert magyarul vannak.

Az a szörnyű gyanúm, hogy még csak az a megfontolás sem rejlik a tervezett könyvadományozás mögött, hogy a századfordulós Magyarországról tanuljon bárki is. Többet esetleg akkor tudunk majd, ha kiderül, ki lesz a szerencsés, aki hatszázmillióért előállíthatja a sorozatot. Kétségtelenül nagyon szép lesz. Beteszik majd a könyvszekrénybe, és nagy valószínűséggel többé nem is veszik elő. De a külképviselet külföldi látogatóinak meg lehet majd mutatni egy elegáns kézlendítéssel, hogy ilyenünk is van nekünk, magyaroknak. Szép, míves könyvgerinceink. Ezért adunk hatszázmillió forintot. Míves gerincekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.