Százegy mandátum elegendő lesz

Nem a listának kell közösnek lennie, hanem a célnak: megállítani a Fideszt 2018-ban.

Hegyi Gyula
2017. 01. 10. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, hogy az országnak a jelenlegi a legkorruptabb kormánya. Mindez nem mentegetése az előző kabinetek és rezsimek bűneinek. De azok legalább igyekeztek titkolni a közpénzek lenyúlását, és néhány esetben (Hagyó-, Hunvald-, korábban Tocsik-ügy) kormányzásuk alatt kezdett nyomozni a rendőrség. S ami legalább olyan fontos, a közszolgálati média még tudósíthatott az akkori kormánypártokhoz kötődő disznóságokról. Az Orbán-kormánynak azonban maga a korrupció a lényege: közpénzekből, a teljes államapparátus felhasználásával óriási magánvagyonokhoz juttatni egy új pártoligarchiát. Ezzel párhuzamosan a nyolcvanas évek vége óta nem volt olyan veszélyben a sajtószabadság, mint 2016-ban. A független és kormánykritikus média olyan mértékben zsugorodott össze, hogy ha így folytatódik, a társadalom többsége a közeljövőben már csak a kormányzati agymosáshoz juthat hozzá.

A két dolog összefügg egymással. Minél jobban megritkítják a független és ellenzéki médiumokat, annál gátlástalanabbul lehet ellopni a közpénzeket, felhizlalni a pártalapon kiválasztott milliárdosokat. Ezért indított a rezsim végső harcot a sajtószabadság ellen. A milliárdos lopás, a közpénzeken folytatott urizálás csak addig közügy, amíg a közvélemény értesülhet róla. Ha egy ellenzéki médium csak ideologizál, a maga szocialista, liberális vagy nemzeti radikális krédóját ismételgeti, valójában nem veszélyes a rezsimre. Veszélyessé akkor válik a kormánynak, amikor bemutatja, hogy az oktatásból, az egészségügyből, a szociális ellátásból kivont százmilliárd forintokból hogyan lesz Seychelle-szigeteki cég, kastély és óriási magánvagyon az új pártelitnek. A média szabadsága ezért alapfeltétele minden más szabadságjognak. Ahol a hatalom visszaéléseiről nem lehet nyíltan beszélni, ott előbb-utóbb mindent el lehet lopni, és minden törvénysértést el lehet követni.

A mai ellenzék nagyon nehéz helyzetben van. A két baloldali pártot terheli előző kormányzásuk emléke és szétválásuk traumája, a radikális jobboldalnak nincs kormányzati tapasztalata, ideológiája pedig közel áll a Fideszéhez. A független média velük szemben az úgynevezett civileket és a miniatűr pártokat futtatja; a csodavárás és az apátia között hullámzik. Akik mégis kormányváltásban reménykednek, azt számolgatják, hogy kit vegyenek fel a közös listára, és kit hagyjanak le róla. E spekulációk közül a baloldali ellenzék és a Jobbik esetleges összefogása a legkurrensebb.

A gondolat nem új, hiszen már 2010 után felvetődött, és ma is heves szenvedélyeket vált ki. A dolgok mai állása szerint önmagában sem a baloldali ellenzék, sem a Jobbik nem lesz képes abszolút többséget szerezni a 2018-ban felálló új Országgyűlésben. Ez pedig a Fidesz-kurzus folytatását jelentené. Ideológiailag azonban olyan távol áll egymástól a bal- és jobboldali ellenzék, hogy még az esetleges összefogásuk gondolata is botránykő lehet a híveik számára.

A két tábor vezetőinek, valamint a velük rokonszenvező és a független értelmiségnek ezért elsősorban azt kellene eldöntenie, mit tekintenek a 2018-as választás alapvető céljának. A jelenlegi kurzussal szemben egy markánsan baloldali, illetve még jobboldalibb kormányzati ideológia és politika bevezetését? Ez esetben az összefogás puszta gondolata is káros a választási esélyeiket illetően. Vagy a nagyüzemi méreteket öltött korrupció leállítását, a sajtószabadság helyreállítását és a politikailag semleges közszolgálat garantálását? Ha ez utóbbi a cél, akkor minden tabun túllépve csak azon érdemes gondolkodni, hogyan lehetséges eljutni odáig.

A magyar választási rendszerben a kormányzati többséget alapvetően az egyéni körzetekben lehet megszerezni. Bár egy-két város esetében történt átszavazás a baloldali és a jobbikos szavazók részéről, reálisan nem lehet azzal számolni, hogy a baloldali és liberális pártok mindenütt közös jelöltet állítsanak a Jobbikkal. Az is kisebb csoda lenne, ha egymással sikerülne. Még kevésbé valószínű, hogy a szavazók beállnának egy ilyen közös jelölt mögé. Félő, hogy jelentős részük inkább „középre”, azaz a Fideszhez húzódna. A közös lista még abszurdabb lenne, technikailag és morálisan is meggyengítené a benne részt vevőket. Személy szerint amúgy az „összbaloldali” közös listát is károsnak tartom: egy piacpárti-liberális és egy önálló szocialista lista (közös egyéni jelöltekkel) szélesebb választói rétegeket tudna lefedni.

A Fidesz-kormány leváltására akkor van esély, ha a jobboldali, baloldali és liberális ellenzéknek sikerül minden potenciális hívét és minél több bizonytalan szavazót mozgósítania. A választási kampányban a különböző ellenzéki erőknek nem az összefogás mellett, de nem is egymás ellen kell kampányolniuk. Arra kell törekedniük, hogy a saját értékrendjükkel és a rezsim éles kritikájával minél több mandátumot szerezzenek. Ehhez azt kell bemutatniuk, hogy a mindent átható korrupció, a sajtószabadság korlátozása, a mindennapi életet átszövő félelem, a tömeges szegénység és létbizonytalanság megfékezhető: ha a Fidesz–KDNP száz mandátumnál kevesebbet kap az új parlamentben, akkor új korszak kezdődhet a magyar demokrácia történetében.

Lehetséges persze, hogy valamelyik ellenzéki párt végül – egyfajta új KDNP-ként – bemenne egy Fidesz vezette koalícióba. Ezzel azonban visszamenőleg és örökre magára venné a fideszes kurzus összes bűnét. Mivel az országot valakinek kormányoznia kell, ennek egyetlen elképzelhető alternatívája a mai bal- és jobboldali ellenzék egyszeri, technikai koalíciója lehet. A „nagy összefogás” hívei elsősorban egy új választási törvény megalkotását nevezik egy ilyen koalíció céljának. De az ehhez szükséges kétharmados többség ma illúziónak látszik. A legszűkebb abszolút többséggel is lehetőség van viszont egy új költségvetés és pótköltségvetés elfogadására, a korrupció forrásainak elzárására, új gazdaságpolitikára. A Fidesz-rezsimet végeredményben egyedül az ellopott közpénzek éltetik, a csapok elzárása gyorsan véget vetne a kurzusnak. (Sőt: középtávon a Fidesz megtisztulásához is vezethetne, hiszen egy normális jobbközép pártra szüksége lesz az országnak.) Ha mindez politikailag lehetséges, akkor gazdaságpolitikailag nem lehet akadálya, hiszen a Jobbik gazdasági szakemberei többnyire baloldali indíttatásúak.

A kampánynak azonban nem az összefogás trükkjeiről, hanem a korrupció útján elindult állam megállításáról és a szociális jogállam megteremtéséről kell szólnia. Nem a listának, a kampánynak, az ideológiának kell közösnek lennie. Csak a célnak: megbuktatni a Fideszt 2018-ban. Megállítva a korrupciót, helyreállítva a sajtószabadságot, megmentve az oktatást és az egészségügyet a széthullástól.

Százegy mandátum elég lenne a demokrácia újrakezdéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.