A magyar mozgalmak kényszerei

A tüntetésen erőset kell mondani a színpadról.

Mikecz Dániel
2017. 02. 17. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet január 30-ai számában Böcskei Balázs a Tanítanék mozgalom és a 2010 utáni politizáló, alulról építkező kezdeményezések pályaívét tekintette át (Az antipolitika korlátai). A szerző értelmezése szerint az antipolitikai, tehát magukat a politikán kívülre helyező álláspont okozza a hasonló mozgalmak kudarcát. Böcskei úgy véli, hogy a politikaellenes irányultság miatt nem kapcsolódnak olyan közvetítő intézményekhez, mint a pártok, de nem hoznak létre alternatív közvetítőket sem, így eredményt nem érnek el, csak követelést tudnak megfogalmazni. A jelenség pontosabb megértése érdekében érdemes azonban a háttérben felsejlő, külső kényszerek számbavételével kiegészíteni Böcskei elemzését.

Az antipolitika nem csupán az aktivisták hóbortja, hanem a közvélemény elvárása is a számukra civilként bemutatott politikai szereplőkkel szemben. A civil ugyanis erősen értéktelített kategória, olyan cselekvési irányt szab meg, amely kerüli a hatalommal való akár közvetett kapcsolódást is. A politikaellenes civil szerepelvárás a közvélemény részéről azonban nem valamilyen rosszul rögzült beidegződés. A hatalomra törekvés ugyanis meghatározott csoportérdekeket takar, miközben a civilek olyan általános értékekre hivatkoznak, mint például az emberi jogok. A politizáló civil tehát a közvélemény számára jogosan tűnik ellentmondásnak. A politikaellenesség mellett a szervezetépítési problémáknak is megvan a társadalmi oka. Közvélemény-kutatások szerint a magyaroknak nagyjából 3,3 százaléka vesz részt tüntetéseken, s ugyanennyien tevékenykednek civil szervezetekben. (Utóbbiban benne vannak a politikával nem foglalkozó kulturális, hagyományőrző, tudományos stb. szervezetek is.) A mozgalmak szervezői így azzal szembesülnek, hogy könnyebb egy tüntetést megszervezni, mint rábírni a támogatókat, hogy többletmunkát és kockázatot vállalva vegyenek részt egy szervezet mindennapos munkájában.

A média logikája is a tüntetések szervezése felé löki a változásra vágyókat. A látványos tüntetések híranyagot jelentenek a sajtónak, a mozgalmak pedig kifejezhetik üzeneteiket. A hazai tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy bizonyos fokon a média ellentétes hatást is kiválthat. A sajtó gyors reakciója túlzott elvárásokat támaszt a mozgalmárokkal szemben, miközben a háttérben gyakran csak a közösségi médiából érkező sérelmek és nem közösségek találhatók. A média logikája eltorzíthatja a mozgalmak által elért eredmények értékelését is. Az Orbán-kormányoktól eddig nagyszabású tüntetésekkel lehetett szakpolitikai engedményeket elérni. Egy-egy tiltakozási ciklusban ugyanakkor 2-3 nagyobb volumenű tüntetés szervezhető, még széles támogatottság és a megfelelő közhangulat mellett is. A sajtó azonban mozgalmi sikerként önmagában a nagyszabású tüntetéseket láttatja, nem veszi észre a mozgalmi aprómunkát, a szervezetépítést. Mivel a tüntetések nem fenntarthatók, a sikertelenség érzése bele van kódolva minden mozgalmi kezdeményezésbe. Végül a kezdeményezők és a támogatók sem veszik észre az időközben elért részsikereket, hiszen „kevesen vannak a tüntetésen”.

Az akcióorientáltság és a politikaellenesség miatt a Tanítanékhoz hasonló kezdeményezések nem tudnak dönteni a szakpolitikai érdekérvényesítés és az általános politikai kritika között. A tüntetésen valami erőset kell mondani a színpadról, de úgy, hogy megmaradjon a szakmai hitelesség és a civil ártatlanság is. Mivel sem a politikai, sem az egyeztetésre hajlandó szakmai szervezetekkel nem találnak kapcsolódást, így a magukat civilként definiáló kezdeményezések egymás között lelnek szövetségesre. Zárvánnyá válik ez a világ, ahol a különböző szervezeteket leginkább az önigazolás tartja össze. Jó stratégiával enyhíthetők ezek a kényszerek. Ha lemondanak a civil hitelesség csábításáról, elkerülik a politikaellenesség csapdáját. Definiálhatják magukat mozgalomnak, érdekcsoportnak, politikai hálózatnak. Ez a különbségtétel megelőzi a civil jelző megkopását, megkönnyíti a kritika irányának (szakpolitikát vagy a rezsimet érintő) kijelölését, ezáltal pedig a siker mércéje is meghatározható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.