A privilégiumok ára

A román társadalom megüzente a politikai elitnek: nem helyezheti magát a törvények fölé.

2017. 02. 06. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menteni próbálva a menthetőt, Nicolae Ceausescu román diktátor az 1989-es temesvári forradalom kirobbanásakor társadalmi hangulatjavítónak szánt szociális intézkedésekkel próbálta elejét venni annak, hogy a népfelkelés országossá terebélyesedjék. A minden eresztékében rogyadozó önkényuralmi rendszer megerősítése érdekében összehívott december 21-i bukaresti nagygyűlésen a pártfőtitkár bejelentette a minimálbér és a gyereknevelési támogatás megemelését. A népnek szánt üzenet világos volt: ne akarjon megszabadulni a totalitárius rezsimtől, ne követeljen demokráciát, szólás- és véleményszabadságot, cserébe érje be egy enyhe életszínvonal-emelkedéssel. A végeredményt ismerjük: a romániai társadalom nem az „alamizsnát” választotta, a menekülni próbáló diktátor házaspárt pedig a rögtönítélő katonai bíróság ítélete alapján karácsony napján kivégezték.

Fordított sorrendben ugyan, de a kommunista diktátoréhoz hasonló stratégiát próbált a gyakorlatba ültetni a tavaly decemberi parlamenti választásokon győztes bukaresti balliberális kormány is. A Liviu Dragnea vezette szociáldemokrata párt (PSD) azt a célt tűzte ki maga elé, hogy jelentős béremelésekről és adócsökkentésekről szóló ígéreteivel „elaltatja” a társadalmat, majd a gazdasági-szociális intézkedésekre összpontosító lakosság lankadó figyelme közepette maga alá gyűri az összes államhatalmi ágat, és kialakít egy szűk körű politikai elit irányította (fél)diktatórikus rendszert. Meg kell hagyni, a huszonhét évvel ezelőtti népfelkelés idején megdöntött állampárt romjain újjáépített román baloldal mai vezetőinek haditervét maga a Conducator is megirigyelné. Ők ugyanis egyszerűen az igazságszolgáltatás fölé kívánták helyezni magukat, azt akarták, hogy immunissá váljanak a felelősségre vonással szemben.

Mi is történt? Egy hónap sem telt el a Sorin Grindeanu vezette kormány beiktatása óta, és a kabinet korlátozta a hivatali visszaélésnek, a hanyag kezelésnek és az érdekellentétnek a büntető törvénykönyvben megszabott büntethetőségét. Nem véletlen, hogy éppen ezeket a bűncselekményeket vonták ki a Btk. hatálya alól. Az elmúlt két év során a korrupcióellenes ügyészség több mint kétezer politikust és köztisztviselőt állított bíróság elé hivatali visszaélés miatt, és a vádlottak által az állami költségvetésnek okozott kár értéke meghaladja az egymilliárd eurót. De ennél prózaibb oka is volt, hogy a Btk.-t egy késő esti ülésén, sürgősségi rendelettel módosította a román kormány: a PSD elnöke büntetlenséget akart szerezni magának. Dragneát tavaly választási csalás miatt két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, ez az ítélet pedig megakadályozta a befolyásos politikust abban, hogy alakulata győzelme után elfoglalja a miniszterelnöki tisztséget.

A napokban megkezdődött másik büntetőperében viszont már hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják; márpedig elég, ha ismét „csak” felfüggesztettet kap, és vonulhat börtönbe. Ez hát az oka annak, amiért Dragneáék hadat üzentek az igazságszolgáltatásnak, megpróbálva gátat szabni a korrupcióellenes küzdelemnek is, amit amúgy egy tavalyi, csak most nyilvánosságra került interjúban a szociáldemokrata pártelnök egyszerűen „bullshit”-nek (halandzsa) nevezett. A romániai pártok többségének körében egyébként is elterjedt az a nézet az utóbbi időszakban, hogy az igazságszolgáltatás túlságosan függetlenné vált, a korrupcióellenes ügyészség elszabadult hajóágyúként működik, és válogatás nélkül szedi „áldozatait” a politikusok, köztisztviselők, üzletemberek közül, vétlen embereket küldve rács mögé.

Csakhogy erről a társadalomnak teljesen más a felfogása. A románok már a 2015 októberében bekövetkezett, 64 halálos áldozatot követelő bukaresti klubtűzvész kiváltotta felháborodás nyomán kirobbant utcai tüntetések során megfogalmazták, hogy a mindent átható korrupció szó szerint ölni képes. Miközben akkoriban „csak” általánosságban tiltakoztak a jelenség ellen – elérve a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kormány bukását –, a közös ellenség ezúttal igazi valójában megmutatta magát, hiszen az aktuális hatalom képviselői olyan privilégiumokat próbáltak kiharcolni maguknak, amelyek mentesítik őket az elszámoltatás alól.

Ez a magyarázata annak, hogy minden eddiginél élesebben felvillant a személyi kultusszal párosult elnyomó rendszer ma is elevenen élő emléke Romániában, és hogy az utóbbi két évtized legnagyobb tüntetéssorozata egyértelműen megüzente a politikai elitnek: nem helyezheti magát a törvények fölé. Az elemi erővel kitört közfelháborodás – amely végül a bukaresti balliberális kormány kapitulálását eredményezte – remélhetőleg a jövő politikusnemzedékét is elriasztja majd az előjogokra ácsingózástól. Amiért Ceausescuék annak idején nagy árat fizettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.