A szlovákiai civileket lehet támogatni?

Áttekinthetetlen rendszerben kapnak támogatást az MKP-hoz közeli szervezetek.

Cúth Csaba
2017. 02. 25. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-kormány propagandagépezete jó ideje kondicionálja a magyarokat a civilek jelentette veszélyre, amelynek lényege – de ezt az olvasónak már álmából felkeltve is tudnia kellene –, hogy a külföldről pénzelt civil szervezetek befolyásolni kívánják a magyarországi politikát. A miniszterelnök évértékelőjében említett öt nagy támadás egyikének is ők állnak a háttérben.

Szlovákiában egyelőre még csak a neonáci elemeket is a retorikájába vegyítő Marián Kotleba hozakodott elő nyíltan a külföldről pénzelt szervezetek ellenőrzésének javaslatával (aki egyébként sokkal veszélyesebb és népszerűbb, mint a most ittas vezetés és kiskorúak megrontása miatt büntetőbíróságról büntetőbíróságra járó, hajdani magyarfaló Ján Slota). Pedig Magyarország hasonló támadást tervezhet Szlovákia ellen, mint aminek veszélyeiről a Fidesz győzködi éppen a magyar közvéleményt!

A Bethlen Gábor Alap (BGA) arra szolgál, hogy a határon túli magyar oktatási és kulturális szervezeteket támogassa, amelyek túlnyomó része civil szervezet. A Szlovákiába érkező támogatásokról a magyar kormány stratégiai partnerével, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) egyeztetve hozza meg döntéseit – ez már önmagában is aggályos lehet, hiszen egy párt sohasem vetkőzheti le politikai habitusát. A támogatások egyre kisebb részét osztják szét pályázati úton, az igazán jelentős összegeket egyedi támogatási kérelem útján lehet megszerezni. 2016-ban mintegy 8,5 milliárd (!) forint vándorolt át Magyarország északi határán, amiből alig több mint 280 millióra írtak ki pályázatot. 2015-ben ez az összeg még alig haladta meg az egymilliárdot, de az is duplája volt a 2014-esnek. Magyarország tehát egyre nagyobb összeggel támogatja a szlovákiai magyar civil szervezeteket, ráadásul nem pályázati megméretés útján, hanem célzott támogatásokon keresztül.

Persze senki sem gondolhatja komolyan, hogy általában a civil szervezetek – beleértve a horgászegyesületeket és a gittegyleteket – veszélyt jelenthetnek egy adott országra. A magyar kormány is inkább csak a politikában véleményt formáló civilekre néz ferde szemmel. Más kérdés, hogy mindenkire ferde szemmel néz, aki kérdéseket tesz fel, urambocsá’ más véleménye van a dolgokról, mint neki.

Szlovákiában sem csak független és jókedvű dalárdák, önmegvalósító színjátszók kapnak támogatást. A BGA-n keresztül Szlovákiába érkező jelentős összeg címzettjei jórészt olyan civil szervezetek, amelyek szorosan kötődnek az MKP-hoz, vezetőikkel, tagjaikkal gyakran a párt jelöltjeiként is találkozhatunk. A szervezetek között vannak évtizedek óta működők, amelyek élére MKP-s politikus került; van olyan, amelyet MKP-s politikus alapított; és van olyan is, amely valódi civil tevékenységet végez, de a választási kampányban kiderül, hogy mindez valójában kampánytevékenység volt.

Lehet-e ennél is direktebb módon támogatni egy pártot? Lehet. Az ellenzéki magyar sajtó már pedzegeti egy ideje a nyilvánosság előtt ez idáig ismeretlen Libertate nevű polgári társulás magyar Miniszterelnökségtől kapott 220 millió forintos támogatását, amelynek nyomai az MKP-hoz vezetnek. De említhetnénk a hasonló hátterű Főnix Polgári Társulás esetét is, amely tavaly januárban 200 millió forintot kapott egy rendezvénysorozat megvalósítására. Ennyi pénzből azért már jó kis roadshow-t lehetne szervezni, de Szlovákiában még senki nem hallott róluk. Továbbgondolásra ösztönzően jegyezzük meg, hogy 2016-ban parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, illetve hogy 2012-ben, amikor szintén választások voltak, a Főnix 70 millió forint adományt kapott a Szerencsejáték Zrt.-től. De ne folytassuk, az már ködszurkálás lenne! Az áttekinthetetlen rendszerben szinte lehetetlen feladat a támogatások teljes feltárása.

Lehet direktebb módon befolyásolni egy ország politikáját, mint egy adott párthoz szorosan kötődő szervezetek támogatásával? Lehetne, de az már nyílt törvénysértés lenne. A szlovákiai civil szervezetekhez ömlő rengeteg pénz azonban a pártpolitikai viszonyoktól elvonatkoztatva is rossz hatással lehet a szlovákiai magyar közösségre. Teljesen felborult például a rendszer, amikor egy olyan kisvárosba (Gútára) érkezett 570 milliós forintos támogatás a helyi egyházi iskolaközpontnak a BGA-n keresztül, ahol az önkormányzat két magyar iskolát tart fenn. A város MKP-s vezetése a két önkormányzati iskola összevonását határozta el, amit a szülők hatalmas felzúdulása után az országos MKP „kérésére” visszavontak.

A szlovákiai magyar civil szervezetek az ilyen mértékű magyarországi támogatás mellett teljesen elveszítik arcukat és függetlenségüket. A Norvég Civil Támogatási Alap elleni fellépés idején a Szlovákia Magyarok Kerekasztalán kezdeményezték a magyarországi, Németh Szilárd-i értelemben álcivil szervezetek meghívását, de akkor a kerekasztal vezetése elvetette az ötletet, mondván, mi közük hozzájuk A Népszabadság megszüntetésekor több mint száz szlovákiai újságíró és közéleti személyiség érezte úgy, hogy van közük ahhoz, ami Magyarországon történik. És nem csak akkor, amikor onnan jelentős összegek érkeznek a szlovákiai magyar civil szervezetekhez.

Az MKP-t és a szlovákiai magyar civil szervezetek jelentős részét, úgy tűnik, szorosan fogja a magyar kormány. Így talán érthetőbb az is, miért ekézi folyton a Hidat, ami – könnyű belátni – szintén jelentheti a szlovákiai politikai viszonyok befolyásolását.

Csak nehogy aztán Ficóék is magukévá tegyék Kotleba javaslatát!

A szerző szlovákiai magyar újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.