A szuverenitás védelmében

A győri munkás érdekeit nem képviseli sem Orbán Viktor, sem Jean-Claude Juncker.

Ungár Péter
2017. 02. 27. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Techet Péter A szuverenitás csapdája című cikkében (Magyar Nemzet 2017. február 18.) pontosan elemzi, melyek azok az önellentmondások és azok a neoliberális alapgondolatok, amelyek meghatározzák az Orbán-kormány és nemzetközi szövetségesei retorikáját.

Állítása, miszerint „Orbán Viktor se a győri munkásra gondol, amikor a nemzetállamot védi a beszédében”, valamint ahogy leírja, miképpen szolgál a szuverenitás mint retorikai fogás a korrupció és a lefelé tartó bérverseny elfedésére, az tulajdonképpen fájóan pontos elemzése a magyar kormány ideológiai építményének.

Ugyanakkor Techet egyoldalúan elemzi a nemzetközi gazdasági rendszer és a nemzetállam viszonyát: csak azokat a folyamatokat emeli ki, amelyek kapcsán a tőke logikája kijátszhatja egymás ellen a nemzetállamokat, és amelyekkel szemben csak a nagyobb nemzetközi integráció tudja megvédeni a munkavállalót. Nem tagadva, hogy léteznek ilyen folyamatok, és például az adópolitikában szükség van erős uniós hatáskörökre, Techet csak az egyik oldalát meséli el a gazdasági szuverenitás történetének. A nemzetállam ugyanis gyakran az ott élő munkavállalók védelmezője; a nemzetállam az, ami földrajzi kereteket szab a helytől és tértől elszakított gazdasági folyamatoknak.

Amit Techet figyelmen kívül hagy, az az, hogy a nemzetállamokon belüli kollektív bértárgyalásokat – feltételezem, abban egyetértünk, hogy ezek a modern kori nyugati szociáldemokrácia legnagyobb vívmányai – nem csak úgy lehet letörni, ha a termelés áthelyezésével vagy annak zsarolásra való felhasználásával lefelé tartó bérversenybe vezetik bele az országokat. A másik ilyen módszer, amely az EU egyik alapjából következik, amikor a termelés helyének módosítása helyett a munkaerő forrásának helyét változtatják meg. Magyarán a bevándorlás. A brexitről szólva Techet a The Guardianban olvasható „nem jól kanalizálták a brit emberek a jóléti állam lebontása elleni dühöt” érvelést használja. Megfeledkezik viszont arról, amit Ed Miliband így fogalmazott meg: „a bevándorlás osztálykérdés”. Igenis jó irányba kanalizálták a dühöt a brit választók: a szabad mozgás mint a kollektív bértárgyalás ellehetetlenítője ellen szavaztak.

Magyarországon az Orbán-kormány lefelé tartó bérversenye is ugyanezen az elhibázott integrációs gyakorlaton alapszik: a tőke és a munkaerő szabad áramlásán. Ha nem áramolhatna szabadon a tőke és a munkaerő, ha nem építhetne egy teljes gazdasági rendszert a Fidesz arra, hogy egy nagyobb vásárlóerővel rendelkező piacra Magyarországról gyárthatnak olcsóbb munkaerővel termékeket, akkor lehetőség lenne gazdaságpolitikai paradigmaváltásra. Akármilyen gazdasági vagy bérszínvonalbeli előnyökkel járjon is a magyar munkaerő kivándorlása, azért a hátrányért, amit a kitanított munkaerőnk elvándorlása okoz, ezek nem jelentenek kárpótlást.

Magyarországnak akkor lenne lehetősége alternatív gazdaságpolitikát folytatni, ha nem lehetne az unión belül kihasználni a centrum (magas vásárlóérő) és a periféria (alacsony bérek) közötti ellentéteket. Továbbmenve: pontosan az EU gazdasági struktúrájának építőelemei, mint a maastrichti kritériumok vagy a szabad munkaerő-áramlás elve azok, amelyek ellehetetlenítenek egy valódi keynesiánus gazdaságpolitikai fordulatot. Ezek veszik el a nemzeti szuverenitás azon részét, amely elengedhetetlen a szociális egyenlőtlenségek csökkentéséhez és egy szociáldemokrata gazdaságpolitika kialakításához.

A szabad kereskedelem, a szabad munkaerő-áramlás és a négy szabadság elve az unió centrumországainak kedvez. Nekünk nem. A győri munkás érdekeit nem képviseli sem Orbán Viktor, sem Jean-Claude Juncker. Az ő érdekeit egy olyan szuverén magyar nemzetállam tudná képviselni, amely élhet a jó értelemben vett protekcionizmus, az állami intervenció és a központi bérpolitika eszköztárával.

A szerző geográfus, az LMP országos elnökségének tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.