A szuverenitás csapdája

Miért az Európai Unió lenne felelős a nemzetállamok által elkövetett hibákért?

Techet Péter
2017. 02. 19. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik manapság az európai egységet bírálják, a nemzetállamok Európáját kívánják vissza. Orbán Viktor is ezt nevezte meg fő céljaként évértékelő beszédében. Orbán a nemzetállamiságot leginkább két területen szokta védeni: a kulturális és a gazdasági szuverenitásén. Egyfelől a nemzetállamon belül lehet kulturális homogenitást biztosítani, másfelől a nemzetállam ad lehetőséget az államok közti adó- és bérversenyre. Miért lenne azonban bármelyik is jó Magyarországnak?

Túl azon, hogy a kulturális homogenitás felettébb unalmas, éppen e közép-európai térségben igen rossz emlékeket idéz. A nemzetállamok ebben a régióban mindenütt a saját kulturális homogenitásuk mesterséges és erőszakos megteremtésével jöttek létre. Százezernyi kitelepített felvidéki magyar, szudétaföldi német, isztriai olasz, trieszti szlovén vagy magyarországi szlovák és sváb tudna mesélni arról, mit is jelent a valóságban az, amikor a nemzetállam tényleg egyetlen nemzet állama akar hirtelen lenni.

A nemzetállamiság a mai napig valós fenyegetés a térség valamennyi megmaradt kisebbsége számára. A magyar alaptörvény felelősséget érez ugyan a határon túli magyarokért, de éppen az ország kormányfője áll ki azon nemzetállami szuverenitás és homogenitás mellett, amely az erdélyi vagy felvidéki kisebbségi jogok akadálya. Aki Közép-Európában száz évvel a multikulturális békét biztosító Habsburg-monarchia szétverése után is még mindig a nemzetállamhoz, a kulturális homogenitáshoz térne vissza, az semmit sem értett meg a történelemből.

De a jelenből sem sokat. A nemzetállamiság melletti másik indok, a gazdasági-pénzügyi szuverenitás legalábbis erre utal. Ma ugyanis éppen ez teszi lehetővé, hogy a multinacionális cégek az országokat egyfajta adó- és bérversenyre kényszerítsék. Orbán Viktor nemzetállama annyira elegendő csupán, hogy alacsony bérekkel és megnyirbált munkavállalói jogokkal Magyarországra csábítsa az Audit vagy a Mercedest. De arra már nem elegendő, hogy ugyanazon munkáért ugyanannyi bért harcoljon ki egy ingolstadti és egy győri munkásnak. Ehhez már nem elégségesek a nemzetállami keretek és lehetőségek – ehhez összeurópai cselekvésre lenne szükség. Nem véletlen, hogy az Apple európai adóelkerülését egy másik nemzetállam, az ír tette lehetővé – és végül a gonosz „Brüsszel” érte el, hogy a multinacionális cég igenis fizessen adót európai üzletei után. Nem Orbán Viktor, de nem is Marine Le Pen vagy Heinz-Christian Strache lépett fel hatásosan egy multinacionális céggel szemben az európai – így a magyar – emberek érdekében, hanem a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság.

A nemzetállamiságot többnyire azok a szélsőjobboldali pártok követelik vissza, amelyek a színpadon, a plakátokon még „csak” idegenellenesek, de kormányra kerülve már a saját munkásaikat is kiszolgáltatnák a globalizációnak. Aki ugyanis a globalizáció korában az európai egységgel szemben a sokkal kisebb, és ezért kevésbé hatékony nemzetállamisághoz térne vissza, az gyakorlatilag nem akar mást, mint kiszolgáltatott munkavállalókat. Nem meglepő, hogy az Európai Uniót támadó, esetleg egyenesen elutasító pártok – az olasz Északi Ligától az osztrák FPÖ-n át a Fideszig – neoliberális, szegényellenes politikát folytattak, folytatnak kormányon. A következményekért, a bérek vásárlóerejének csökkenéséért, a szociális elbizonytalanodásért aztán persze lehet felelőssé tenni Brüsszelt, mintha Jean-Claude Juncker s nem Orbán Viktor ragaszkodna az alacsony bérekhez – mint a magyar nemzetállam egyetlen versenyelőnyéhez.

Nagy-Britanniában azokban az északkelet-angliai térségekben utasították el a legnagyobb mértékben az Európai Uniót, amelyek ma éppen saját nemzetállami, amúgy konzervatív kormányaik miatt élnek szegénységben, munkanélküliségben. Nem Brüsszel építette le a brit jóléti államot, s helyezte az angol gazdaság hangsúlyát majdnem kizárólagosan a londoni pénzügyi szektorra. A mindezért felelős nemzetállami konzervatív kormányzat azonban saját politikájának következményeiért sikeresen Brüsszelt hibáztatta. A gazdaságpolitikailag neoliberális UKIP pedig azon szegény emberek szavazataival támadja az Európai Uniót, akiknek éppen a jelenleginél erősebb, szociálisabb európai egység lenne az érdekük.

Orbán Viktor se a győri munkásra gondol, amikor a nemzetállamot védi a beszédében. Hanem gondol egyrészről a korrupcióra, amelyet nemzetállami keretek között nehezebb felfedni, másrészről azokra a multikra, amelyeknek a kormánya a mai napig adótámogatásokat nyújt azért, hogy ne menjenek tovább a még alacsonyabb bérekkel versenyző szerb, román vagy bolgár nemzetállamba. A korrupciót és a neoliberalizmust – ahogy Ulrich Beck írta a könyveiben – igen jól el lehet fedni a nacionalista retorikával.

A nacionalizmus ugyanis felettébb ügyes trükk arra, hogy az emberek ne a racionális érdekeik alapján, hanem egy elképzelt nemzeti közösség tagjaiként, emocionálisan döntsenek. Az északkelet-angliai munkásnak a brit konzervatívok ellen kellene vonulnia ugyan, az öklét azonban most mégis Brüsszel felé emeli. Theresa May pedig mosolyog magában, s folytatja a térség elszegényítését.

Aki a nemzetállamot védi, nem akar európai adóharmonizációt, nem akar béruniót, nem akar európai munkanélküli-segélyt, nem akar regionális kulturális sokszínűséget. Még konkrétabban: aki ma a nemzetállamot védelmezi Magyarországon, az az adóparadicsomok híve, az továbbra is alacsonyan tartaná a béreket, elvégre ez az egyetlen versenyelőnyünk a többi nemzetállammal szemben, és az elutasítja az erdélyi autonómiát.

Tényleg ez lenne jó Magyarországnak?

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.