Bízzunk a taóban!

Mindenkinek jobb, ha nemcsak a felcsútiak mernek nagyot álmodni.

B. Molnár László
2017. 02. 28. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nappal ezelőtt végre fény derült arra – hála Bánki Erik országgyűlési képviselőnek, a gazdasági bizottság kormánypárti alelnökének –, miért a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kapta messze földön a legtöbb pénzt a 2011 őszén indult társaságiadó-rendszerből (taó). Az üzemeltető alapítvány közhasznúsági beszámolóiból kiderült, hogy az akadémia 2011 és 2015 között ismeretlen jótevőktől 10 974 644 000 forint adományhoz jutott, s ehhez tavaly jött még 2,9 milliárd forint, ami az egy esztendőre jutó taótámogatások esetében abszolút csúcs. Nos, Bánki Erik megfejtette a titkot, és kijelentette: azért ment annyi taótámogatás Felcsútra, mert ők voltak az elsők, akik stadionfejlesztésben gondolkodtak. De gond egy szál se, lassan a többiek is felzárkózhatnak a Felcsút szintjéhez.

Könnyen lehet azonban, hogy más magyarázata is van ennek a dömpingnek, a magyar kormány ugyanis 2017 júniusának végéig kapta meg az engedélyt az Európai Uniótól a taóra, és Brüsszel nem lelkesedik sem a mostani rendszer folytatásáért, sem pedig az úgynevezett taó 2-ért – ami a hirtelen sok pénzből felépített infrastruktúra fenntartására mehet majd el, új, kimeríthetetlen lehetőségeket biztosítva ezzel a felcsúti akadémiának.

Ugyanakkor kisebb felhő úszhat be a napfényes képbe, mivel másodfokon is úgy ítélt a Fővárosi Ítélőtábla, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak nyilvánosságra kell hoznia azoknak a 2013 és 2015 közötti beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket a klubhoz beérkezett taópénzekből finanszíroztak. A bíróság tehát ezt nem merte megváltoztatni az elsőfokú ítélethez képest, ám ezúttal azt állapította meg – talán cserébe a „nagy elszámoltatásért” –, hogy az első fokon még közpénznek mondott taópénzek mégsem számítanak közpénznek. Ha azt vesszük, hogy ettől az évtől kezdve a kluboknak már nem kell megmondaniuk, kitől mennyit kaptak, csupán a végösszeg szerepel majd a számviteli beszámolóban – amit közpénz esetén nemigen lehetett volna megtenni –, még jól is jártak a rendszer fő támogatottjai. Mészáros Lőrinc pedig majdcsak megoldja valamiképpen, hogy minden számlája stimmeljen.

A rendszernek egyébként a labdarúgás a fő haszonélvezője, hiszen évente 25-35 milliárd forintnyi támogatás érkezett a taóból, míg a többi négy látványsportágban – kézilabda, jégkorong, kosárlabda és vízilabda – összesen nagyjából ugyanennyi. S ha Brüsszel rábólint a folytatásra, bővülhet is a látványsportágak köre, hiszen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár megígérte, hogy a röplabda 2017 második félévében, de legkésőbb az év utolsó negyedévében csatlakozhat, 2018-tól pedig már teljes értékű tagja lehet a taócsaládnak.

Ám nem csak a labdarúgás, és azon belül Felcsút a nagy nyertese ennek a rendszernek. A Magyar Nemzeti Filmalap létrehozta az úgynevezett letéti számla rendszerét, ahová a taós befizetések érkeznek, és ahonnan a filmes produkciók a költségelszámolásokat jóváhagyó határozatok sorrendjében kapják meg a támogatást. 2016-ra 14 milliárd forintos felső keretet határozott meg a filmtörvény a taótámogatások letéti számláján, míg ez évre előzetesen 25 milliárdos támogatási keretet javasoltak, de ezt feltehetőleg 33 milliárdra emelik majd. Rájöttek a rendszerben rejlő pozitívumokra mások is, és nemrég forradalmi ötlettel állt elő Katona Ildikó, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagja: a taó kedvezményezetti körébe vonva kártalanítani lehetne az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat. Így a továbbra is remélt állami beavatkozás mellett a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.

Mindenesetre ez azért nem rossz irányvétel: hogy mások is bízhatnak a taó segítségében. Mindenkinek jobb, ha nemcsak a felcsútiak mernek nagyot álmodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.