Kampány Francois Fillon ellen?

Ő az egyetlen jelölt, aki garanciát jelentene az erős Franciaország megteremtésére.

S. Király Béla
2017. 02. 07. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Lukacs a Demokrácia és populizmus című könyvében megírta, hogy noha a progresszivisták közelmúltbeli korlátlan beszédtere és a felkapott közgazdász-szemléletmód hatására korunk hajlamos mindent a homo oeconomicusból levezetni, napjaink történelmét inkább az alakítja, ahogyan a tömegek gondolkodnak. Meg amire vágynak, amitől félnek, amit gyűlölnek. A „demokratikus kort” a vélemények felhalmozódása irányítja. És a véleményeket – mint tudjuk – előállítják. E média működtetői tudják, hogy ha a versenyből ki akarunk iktatni egy kiváló politikust, sortűz alatt tartani, beszennyező retorikával behálózni őt már fél siker. A frázisok, a jelszavak – „Penelope-gate” (Fillon feleségének nevéből), vagy „B terv Fillon lemondása után” – mint sejtetések visszacsengenek a választók fejében, gondolatokká állnak össze, és a megrendelt közvélemény-kutatások máris fel tudják mutatni, hogy a francia jobboldal elnökjelöltje visszaszorult az esélytelen harmadik helyre. Oda, ahová ellenfelei kívánják.

Az 1914-es újságokat, tulajdonosaikat, szerkesztőiket, cikkíróikat éppúgy felelősség terheli a bekövetkezett katasztrófáért, mint a nagyköveteket, a tábornokokat vagy a minisztereket. A választóknak nem felelős, negyedik hatalmi ágazat is bűnös azért, hogy napjainkban kontraszelekció működik az európai politikában. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Francois Fillon a legalkalmasabb a jelöltek közül arra, hogy rendbe hozza Franciaországot. A média viszont mindent megtesz, hogy ne ő, hanem a Soros által is támogatott, kiugrott Hollande-alkalmazott, Emmanuel Macron jusson az elnökválasztás második fordulójába.

De nem kell a francia médiát idézni, elég ha figyelmesen elolvassuk az Origo.hu február 2-i cikkét. Teljes összeomlás előtt Francois Fillon – így a cím. A szerzőnek illett volna megnéznie Fillon január 29-i, Párizs északkeleti részében, Porte de la Villette-ben elmondott beszédét, amelyet 15 ezer támogató előtt tartott. Határozott volt, és kijelentette, hogy vezetése alatt le fogják győzni az iszlám totalitarizmust, továbbá felveszi a kesztyűt az Egyesült Államokkal szemben, amely saját törvényeit erőlteti rá a francia vállalatokra. Ő nem egy marketingtermék – jelentette ki –, és nem fogják megfélemlíteni. Az Origó szerint Laurent Wauquiez (ő a republikánus párt alelnöke!) Fillon ellen fordult.

Lássuk a vádakat is, amelyekkel A Leláncolt Kacsa (Le Canard Enchainé) hozakodott elő január 25-én. Először is a „leleplezései” nem voltak ismeretlenek. Rachida Dati, Párizs 7. kerületének polgármestere, a pártbeli ellenfél már rég beszélt ezekről a nyilvánosság előtt. Akkor senkit sem zavart. Fillon sem felesége, sem gyerekei átmeneti alkalmazásával nem követett el bűntényt. Az ilyesmi bevett gyakorlat, hiszen éppen a családtagok tudnak a legjobban segíteni a százfelé szakadó képviselő munkájában. Amúgy pedig Fillon maga kérte a vizsgálatot. De most már nem is a törvényességgel hozakodik elő a média, hanem a morállal. Az egalitariánus demokráciában a morál a trójai faló: a politikusnak is legyen akkora fizetése, mint a tévé előtt üldögélő állampolgárnak. Sok pénzük csak a sztároknak lehet. Ha családtagot alkalmaz a neki ítélt parlamenti keretből, akkor a politikus biztosan csal. Érvényben Tocqueville aranymondása: míg az arisztokratikus korok főbűne a gőg, a demokratikus koré az irigység.

Alain Duhamel, a neves politológus 2012-ben írta: „Nincs nehezebb vállalkozás, mint portrét írni Francois Fillonról, hiszen aligha akad a mostani miniszterelnökhöz hasonló diszkrét politikus. [ ] Ő nem siet a kamerák, a fényképezőgépek elé! Sőt, ha teheti, faképnél hagyja kezelőiket. Gyakran kergeti kétségbeesésbe a riportereket, újságírókat, mert nem hajlandó a legcsekélyebb bizalmaskodásra sem.” Talán itt van a kutya elásva: nem hízeleg nekik, nem szolgál kulisszatitkokkal, mint Sarkozy vagy Hollande.

Nem állíthatjuk, hogy Fillon nem követett el hibákat élete során – keresztény ember, ő is tudatában van saját tökéletlenségének. Ám az ellene folytatott rágalomhadjárat azt bizonyítja, hogy a „közvélemény” működése és „felmérése” átfedésbe került annak szimulálásával vagy előállításával. Megvalósult a „kemény” kisebbség és a „puha” többség visszatérő jelenléte, amelynél az előbbiek irányítják az utóbbiakat.

Határozott elképzeléseivel Fillon útjába állt e kisebbségnek. Néhány százalékot valóban esett a népszerűsége. Jövőjét nem jósolhatjuk meg, csak hangsúlyozhatjuk: ő az egyetlen jelölt, aki erős Franciaországot tudna teremteni. Melléállva talán meg lehetne akadályozni, hogy Németország továbbra is saját zsebére üzemeltesse az Európai Uniót, és hogy elitjei folytassák a hazárdjátékot Európával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.