Meddig tart a „Schulz-hatás”?

Az SPD jelöltje a Clintonra hajazó Merkellel szemben sokak szemében Trumpot idézi.

Stier Gábor
2017. 02. 09. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepték a német szociáldemokraták Angela Merkelt. Pedig a negyedik ciklusára készülő kancellár semmit sem bízott a véletlenre. Miután saját pártja körein belül csírájában elfojtott minden, a hatalmát potenciálisan fenyegető alternatív törekvést, a szociáldemokraták háza táján nézett körül, és a legnépszerűbbnek látszó Frank-Walter Steinmeiert az államfői posztot felajánlva takarította el az útból. Ekkor úgy tűnt, hogy a ravasz és szisztematikus „Mutti” újraválasztását a hagyományos kihívó, az SPD már aligha fenyegeti, s minden erejét a balra tolódott CDU-tól jobbra megerősödött AfD, az Alternatíva Németországért visszaszorítására és ezzel összefüggésben a migránsválság kezelésére összpontosíthatja. Sigmar Gabriellel az SPD valóban nem sok vizet zavart volna, ám ezt a mély válságban lévő és a néppárti jelleget egyre határozottabban elveszítő szociáldemokraták is látták, s egy huszárvágással nem a Brüsszelből hazafelé kacsingató Martin Schulzot ültették a külügyminiszteri székbe, hanem Sigmar Gabrielt. A párt élére pedig az ambiciózus, a nép nyelvét értő, kiváló debattőr Schulzot.

Az Európai Parlament egykori elnöke így automatikusan a szociáldemokraták kancellárjelöltje is lett, s ez alaposan felkavarta az állóvizet. Már az figyelmeztetés volt a koalíciós partnerük előtt utcahosszal, 34-23 arányban vezető kereszténydemokraták számára, hogy kimutatták, közvetlen választás esetén Schulz megverné Merkelt. A „Schulz-hatás” nyomán az SPD támogatottsága növekedni is kezdett, s az első felmérések még csak azt mutatták, hogy a német baloldal vezető ereje 5 százalékot erősödve elérte a 28 százalékot, míg az INSA szociológiai intézetnek a Bild számára készített friss közvélemény-kutatásában a szociáldemokraták már 1 százalékkal megelőzték a 30 százalékra visszaeső kereszténydemokratákat.

Mindez egyáltalán nem arról árulkodik, hogy a szociáldemokraták jelöltje a múlt embere lenne. Éppen ellenkezőleg! A kissé betokosodott német közegben Schulz új arc, s az újdonságra várók szemében az átlagpolgár problémáinak felkarolójaként, egyfajta Donald Trumpként léphet fel az öreges nadrágkosztümjében Hillary Clintonra hajazó, sokszor meglehetősen fáradt benyomást keltő Merkellel szemben. Képes lesz a nyakába venni Németországot, hogy a kisvárosok főterén ne csak beszéljen, de meg is szólítsa az embereket. S ezután aligha érdekel bárkit is Schulz egykori alkoholfüggősége s érettségijének hiánya.

Előnyére válhat ugyanakkor, hogy egy korai polgármesteri kitérő után Brüsszelben futotta ki magát, s vált széles nemzetközi kapcsolati tőkével rendelkező, öt nyelven beszélő politikussá. Így például nincs köze a szociáldemokraták mélyrepüléséhez sem. A Politico a javára írja, hogy jóval agresszívebb kampányt vihet, mint tette volna ezt Gabriel. Emellett képes lehet maga mögé állítani a Zöldektől a Linkéig az egész baloldalt, ami a várhatóan bonyolult koalíciós tárgyalások idején még jól jöhet. Képes megszólítani a munkásokat és a középosztályt. Egy politikai show-műsorban már felvillantotta populizmusát, mikor elsöprő lendülettel beszélt arról, hogy mennyire érzi az elbizonytalanodott középosztály félelmeit. Társadalmi igazságosságot, esélyegyenlőséget és biztonságot, törvényi szigort ígért, s ezzel a hangnemmel a 61 éves politikus még nehéz perceket szerezhet az üvegplafonnal küszködő AfD-nek is.

Persze ehhez a szárnyaláshoz még az utóbbi fél évben határozottan magára találó, Schulz felbukkanásával immár a CSU-t is maga mögött tudó Merkelnek is lesz egy-két szava. Sok elemző a mostani felfutást még az újdonság hatásának tulajdonítja, s emlékeztet az amerikai és a német politikai berendezkedés, a pártrendszer lényeges különbözőségére is. Schulz azonban – még ha hosszú brüsszeli ténykedése miatt otthon új arc is –, ellentétben Trumppal, nem rendszeren kívüli figura. Olyannyira, hogy a migránskérdésben és a föderális Európa képviselőjeként ugyanazt mondja, mint Merkel. Ráadásul a szociális témák sem okvetlenül hozhatják forradalmi lendületbe, hiszen a németek alapvetően jól élnek. A munkanélküliség minimális, a bérek stabilan növekednek, az infláció pedig egy százalék alatt van.

Emellett a Schulz jelentette újdonságot még az is semlegesítheti, hogy Merkel a németek szemében biztos pont a zavaros világban. S hát igen, unalmas, ugyanakkor megbízható és kiszámítható. Márpedig ezeket a tulajdonságokat még inkább felértékeli a stabilitásra vágyó németek szemében a mindent felkavaró amerikai választás, a kiszámíthatatlan Trump győzelme. Így aztán Schulz legfontosabb feladatának inkább azt tartják, hogy megállítsa az SPD marginalizálódását s visszahozza a pártot a néppárti jelleget biztosító 30 százalék közelébe. S ez a jó eséllyel hétpárti Bundestagban még akármire is jó lehet. Persze csak akkor, ha addig a „Schulz-hatás” kitart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.