Február második hétvégéjén a hagyományoknak megfelelően és a szokásos színvonalon lezajlott a budapesti Mangalica Fesztivál. A Földművelésügyi Minisztérium jelen lévő képviselői, valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) örökösnek tekinthető elnöke, Tóth Péter – szintén a hagyományoknak megfelelően, sokadszor – elmondta, hogy a magyar „prémium sertés” elképesztő népszerűségnek örvend a muszlim országok kivételével úgyszólván az egész világon. Mangalicahúsra éhes a vásárló Hongkongban, Tokióban, az Egyesült Államokban, az Európai Unió számos országában. A tenyésztésből jól meg lehet élni, az exportban hihetetlen lehetőségek rejlenek.
Mindez nagyon szép, azzal a kis hibával, hogy gyakorlatilag az első, még a kétezres évek elején megrendezett fesztivál óta minden egyes rendezvényen szinte változtatás nélkül ugyanezt mondják el a pódiumon megjelenő parasztszédítő hatalmasságok. Bizonyítékképpen álljon itt néhány adat.
A kétezres évek elején nagyjából 150 tagja volt a MOE-nek, ez mára a hírek szerint 250. Ebből azonban jó ha a tagság negyede számít alapító tagnak – a későbbiekben kiderül, miért. Létszámukat tekintve 2007-ben 9200, 2012-ben 7300, most pedig „közel tízezer” anyakoca röfög az ólakban és a szabad tartású telepeken. A MOE szerint évente változatlan számú, 60 ezer hízót vágnak le, ennek harmadát vágóhídon, a többit háztáji vágás során. Utóbbi mennyiség, azaz évi húszezer hízó kerül alapvetően feldolgozott formában a külföldi fogyasztók asztalára. Megjegyzem, hogy ez a szám körülbelül tizenöt éve változatlan. A MOE-elnök minden éves közgyűlésen szinte felelősségre vonja a tenyésztőket, amikor felteszi a kérdést: hová lett több tízezer hízó? Merthogy csak húszezer kerül a vágóhídra. S ez, mint a későbbiekben látni fogjuk, kulcsfontosságú kérdés.
A 2013-as Farmerexpón Tóth Péter prezentációjában bemutatta, hogy a tíz legnagyobb tenyésztő állítja elő gyakorlatilag a teljes exportmennyiséget, ami megegyezik a levágott hízók számával. Elmondta továbbá, hogy a nagyüzemek elsősorban keresztezett hízót állítanak elő. Tóth Péter már 2003-ban egy MOE-közgyűlésen kifejtette, hogy a külföld elsősorban a duroc fajtával (ami egy fehér sertés) keresztezett mangalicát igényli, és szerinte az is mangalica, ami gyakorlatilag félvér. Ezt az állítást a tagság többsége komoly felháborodással fogadta, beleértve a jelen lévő, állami tulajdonú kutatóintézet képviselőjét is. A helyzet ma sem változott – ez ügyben érdemes megtekinteni az említett, a MOE honlapján fellelhető prezentációt. A külföldi fogyasztó tehát nem tiszta vérű mangalicát eszik. Nem véletlenül. (Egyébként mindenkinek javaslom, hogy ha módjában áll, egyszer személyesen látogasson el egy nagyüzemi sertéstelepre. A kényesebb gyomrú és lelkivilágú olvasók az életben nem fognak többé sertéshúst enni.)