A jelszó: mindenkiért, senki ellen

A legsúlyosabb hiba az lenne, ha a hazai sport elszívná a Kárpát-medencei magyarság legjobbjait.

Arday Attila
2017. 03. 23. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2004. december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson Magyarország megtagadta a határon túl maradt magyarságot, a nemzet újraegyesítése a sportpályákon gyerekcipőben járt. És hogy abban járhatott, Kű Lajosnak volt köszönhető, aki egy évvel korábban életre hívta a Kárpát-medencei diákság számára az összmagyar futballbajnokságot.

Kű Lajos addig is történelmi szereplője volt labdarúgásunknak, az 1972-es Európa-bajnokságon ő rúgta azt a gólt, ami negyvennégy éven át az utolsó Eb-gólunk volt. 1978-ban a Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjében szerepelhetett, ami azóta sem sikerült magyar állampolgárnak.

Valódi életművét azonban nem a pályán alkotta, hiszen az általa előkészített összmagyar diákbajnokság nemcsak több száz csapatos eseménnyé nőtte ki magát, hanem idővel megszületett más sportágakban is, a sakktól a sárkányhajóig – és ez nem vicc.

„A földkerekség legboldogabb embere vagyok, mert azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek – vallotta tavaly az erdélyi Krónikának. – A jelszavunk: mindenkiért, senki ellen. A világ legnépszerűbb játékán keresztül igyekszünk hidakat építeni a közösségek között.”

Ezt a politika sem tudta megakadályozni, a magyarországi változások pedig csak segítették. Szakmai indokai is vannak, hogy évek óta a hazai jégkorongbajnokság törzstagja a csíkszeredai és a brassói csapat, tele magyar hokisokkal. Idén márciusban nyolcadszor tartották meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját az ELTE sporttelepén hétszáz sportolóval, diákokkal, öregdiákokkal, futsalban, kosárlabdában.

Két évvel ezelőtt nem kapott nagy médiavisszhangot az asztalitenisz-szövetség úttörő kezdeményezése, amelynek köszönhetően a határon túli magyarok is indulhatnak a hazai bajnokságokon. Az idei március birkózásban is meghozta az áttörést, a hónap elején minden magyar állampolgársággal rendelkező birkózó részt vehetett az országos bajnokságon (amelyet egyre inkább nemzeti bajnokságnak kellene nevezni, e téren követve a külföldi mintát). A szövetség továbblépett: magyar válogatottak lehetnek erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki honfitársaink.

Néhányan már rájöttek, mi lenne az igazán nagy dobás: birkózásban egyelőre terv szintjén létezik az akadémiai rendszer kiterjesztése a határ túloldalára. Látványos példaként ott van a dunaszerdahelyi futballakadémia, ahol már anyaországi labdarúgók is játszanak. A legsúlyosabb hiba lenne ugyanis, ha felerősödne az elmúlt évek folyamata és a magyarországi sport elszívná mindenhonnan a Kárpát-medencei magyarság legjobbjait.

Az lenne ideális, ha egy székelyudvarhelyi kézilabdázó, egy szatmárnémeti vívó, egy pozsonyi vízlabdázó a szülőföldjén élve is bekerülhetne a magyar válogatottba. A távolság nem lehet akadály, Skandináviából, az Egyesült Államokból is hazahoznak sportolókat a válogatottak kedvéért, a magyar sport bázisa regionálisra növekedhet.

A rendszerváltás előtt a marosvásárhelyi Bölöni László a bukaresti Steauával és a román labdarúgó-válogatottal, a nagyszőlősi Rácz László a Dinamo Kijevvel és a Szovjetunióval hódította meg a világot, 1986-ban egyikük a Bajnokcsapatok Európa-kupája, másikuk a Kupagyőztesek Európa-kupája serlegét emelhette magasba. Mindig magyarok maradtak, a 2004. decemberi népszavazás előtt nyilvánosan vallották hovatartozásukat, kiállva természetesen a kettős állampolgárságért.

Elmondhatatlan és annak idején még elképzelhetetlen élmény lett volna számukra, ha a magyar válogatottban játszhattak volna. A népszavazás elbukása óta a kettős állampolgárság intézménye megnyitotta utódjaik előtt a kapukat, már csak élni kell a lehetőséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.