A Nyugat nem mondhat le a Balkánról

Európa csak lassan veszi észre, hogy miközben belső problémáira összpontosít, a Balkánt egyre inkább elveszíti.

Földi Bence
2017. 03. 31. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a baj a Balkán-félszigeten. Legélesebb ellentétek a Montenegró–Koszovó–Macedónia-tengelyen tapasztalhatók, mindhárom országban súlyos politikai válság alakult ki a közelmúltban. Olvashattuk a híreket a tömegtüntetésekről, a kormányzásra képtelen politikai elitekről. Ami azonban minden balkáni országban közös: őrlődnek az Európai Unió és Oroszország között, miközben fel-felbukkan a kormányzatok közös kommunikációs panelje: az ellenzékieket nem más finanszírozza, mint Soros György.

Utóbbit nemcsak a sokszor balkáni közállapotokat idéző Magyarországon szokás patás ördögként beállítani. Legutóbb például az Albán Demokrata Párt vezetője, Lulzim Basha mesélte el a trumpista amerikai Breitbartnak, hogyan támadta őt Soros a szervezetei és támogatói révén azért, mert kedveli az amerikai elnököt. Az ellenzéki politikus a radikális baloldali miniszterelnököt, Edi Ramát pedig „Soros György első számú albániai és balkáni befektetéseként” írta le. A szomszédos Macedóniában nem az ellenzék, hanem a kormánypárt és az általa támogatott civil szervezetek nem szívelik a magyar származású amerikai üzletembert. Hasonlóan kommunikál már egy ideje Aleksandar Vucic szerb kormányfő is, aki szintén Sorost látja az ellenzéki formációk mögött. Romániában a nagyszabású korrupcióellenes tüntetések idején került elő a kormánypárt részéről a megdönthetetlen érv: Soros tüzelte fel a demonstrálókat, külföldről akarják befolyásolni a belpolitikai történéseket.

Ez szintén visszatérő elem a balkáni országok közbeszédében, nem is véletlenül. Macedóniában most az albánok miatt kongatják ugyan a vészharangot, ám nemcsak a balkáni államok játszmáznak, hanem két nagyobb fél, az Európai Unió és Oroszország küzdőtere is ez a vidék. Az elmúlt években magukra találó oroszok a pánszláv testvériség nevében kiterjesztették befolyásukat a térségben. Ennek konkrét jele például, hogy Oroszország vadászgépeket, páncélozott csapatszállítókat és harckocsikat ajándékoz Szerbiának. Vagy az, hogy az orosz titkosszolgálatok puccsot próbáltak előidézni Montenegróban, de ismert a Nikola Gruevszki eddigi macedón miniszterelnöknek az oroszokkal fenntartott jó viszonya is. A balkáni médiában a már nálunk is tapasztalt orosz dezinformációs kampányok is felbukkannak, így például az a hír is elterjedt, hogy a nyugati nagyhatalmak Albániának ígérték Macedónia felét.

Európa azonban csak lassan veszi észre, hogy miközben belső problémáira összpontosít, a Balkánt egyre inkább elveszíti. Theresa May brit miniszterelnök nemrég felszólította az uniót, hogy tegyen valamit az információs háborúban, ő például 2018-tól újraindítja a BBC szerb adását. Ám az EU inkább csak erőt fitogtat, konkrét lépést nem tesz. Macedóniába például elküldték a bővítési biztost, aki nekiállt győzködni az elnököt, adjon megbízást az eddig ellenzéki baloldal és a hozzájuk csapódó albánok koalíciójának. A Nyugat nem látja, hogy ez nem így működik, ilyen mértékben nem szólhat bele egy tagjelölt ország belügyeibe. Csak ideig-óráig lehet ígérgetni a balkáni országoknak az euroatlanti integrációt: a túl hosszúra nyúló várakozás elégedetlenséget és bizonytalanságot szül a térségben, így könnyebb dolguk lesz a helyi és nemzetközi felforgató elemeknek.

Éppen ezért örvendetes az amerikai szenátus döntése arról, hogy Montenegró NATO-tagállammá válhat. Ebből a szempontból Áder János köztársasági elnök tökéletesen fogalmazott március 21-én, amikor Gjorge Ivanov macedón államfőt fogadta Budapesten: „A hitegetés évei után ideje érdemi tárgyalásokat folytatni.” És ez nemcsak Macedóniára, hanem a többi, türelmetlen és frusztrált országra is igaz, mert a további ígérgetések borzalmas közállapotokat szülhetnek a Balkánon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.