Korrupció és bukás

A gazdagság túlzottan egyenlőtlen eloszlását is sokan bírálták Dél-Koreában.

Árva László
2017. 03. 26. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pak Kunhje, a dél-koreai elnök sorsa 2017. március 10-én, pénteken eldőlt azzal, hogy az alkotmánybíróság jóváhagyta a törvényhozás korábbi döntését, amely felfüggesztette az elnök asszonyt pozíciójából. Ez az utóbbi döntés megnyithatja az utat Pak Kunhje – akár életfogytig tartó – bebörtönzése előtt is.

Bár a nemzetközi sajtó és a magyar nyelvű nyomtatott és internetes újságok és blogok széles körben foglalkoztak a dél-koreai botránnyal, mégis érdemes egy kicsit jobban elmélyedni benne, ugyanis sok esetben csak a felszínes és bulvárjellegű részletek kerültek terítékre a történések körül. Azt ugyanis sokan leírták, hogy az elnök asszony, Pak Kunhje egyik fő bűne az volt, hogy túlzottan nagy beleszólást engedett barátnőjének, Cshö Szunszilnak a kormányzásba, jogosulatlanul túl sok információt osztott meg vele, sőt sátánista szertartásokat folytattak az elnöki palotában, valamint hogy e barátnő megboldogult édesapja egy nagy befolyású helyi szekta vezetője volt.

Bár mindezek a dolgok nyilván igazak, ugyanakkor van a dél-koreai válságnak egy másik olvasata is. Eszerint a lakosság széles rétegeinek lett elege abból, hogy a politikai elit „haveri kapitalizmust” épít az országban oly módon, hogy minden segítséget megad azoknak a cégeknek, amelyeknek vezetői a politikusok baráti köréhez tartoznak. A haveri kapitalizmussal való elégedetlenséget az sem csökkenti, hogy Dél-Korea kimagasló gazdasági sikereket ért el az elmúlt negyven év során, és a korábban még Észak-Koreánál is elmaradottabb országrészt a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává tette, ahol a nagy konglomerátumok (vagyis a japán mintára szervezett csebolok, mint pl. a Samsung, a Hyundai vagy az LG) éppen a jelenlegi elnök asszony édesapja, Pak Csonghi tábornok tizennyolc éves diktatórikus uralma idején felívelő fejlődése nyomán mára már a világpiacokon is meghatározó, vezető szerephez jutottak. Igen fontos aláhúzni, hogy a gyors dél-koreai gazdasági fejlődés nyilvánvalóan nemcsak a „haveri kapitalizmusból” következik, hanem az igen erőteljes oktatásfejlesztésből és az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztésből is.

Jól tájékozott dél-koreai ismerőseim elmondták, hogy a lakosság körében egyre többen állítják, szép dolog a Samsung, a Hyundai vagy az LG sikertörténete, de ha a többi dél-koreai kisvállalkozás is megkapta volna ugyanazokat a támogatásokat, amelyeket a kivételezett csebolok élveztek, akkor azok is hasonló sikereket érhettek volna el. Ugyancsak érdekes, hogy a gazdagság túlzottan egyenlőtlen eloszlását is sokan bírálták Dél-Koreában. A csebolellenes hangulatot csak fokozta, hogy ez év januárjában letartóztatták I Dzsejongot, a Samsung-csoportot ténylegesen vezető alelnököt is. A vádak szerint a kormányzat a Samsung számára kedvező döntéseket hozott, és ezt a cég azzal hálálta meg, hogy a Cshö Szunszil, az elnök asszony barátnője által vezetett alapítványnak 2,8 millió dollárnak megfelelő összeget utalt át adományként. Ez az adomány sokak szerint végül is magánál az elnök asszonynál landolt

A dél-koreai emberek eléggé komolyan reagáltak a haveri kapitalizmussal kapcsolatos botrányokra. 2016. november eleje óta milliós nagyságrendű tömegtüntetéseket tartottak Szöulban és a többi nagyvárosban, követelve a korrupt politikusok hatalomból való eltávolítását és szigorú megbüntetését. Még az sem tudta igazán elrettenteni a dél-koreaiakat a tüntetéstől, hogy a fenyegetően fellépő, folyamatosan rakétakísérleteket és atombombateszteket folytató észak-koreai rezsim kárörvendve kommentálta a déli országrészben lezajlott tüntetéseket és politikai zűrzavart.

Természetesen az elnök asszony hívei igyekeztek kijátszani az északi kártyát, azt állítva, ha nem sorakozik fel az egész dél-koreai társadalom az elnök asszony mellett, akkor az északiak ki fogják használni a lehetőséget, és ha nem tetszik a haveri kapitalizmus, akkor majd megkapják az észak-koreai diktatúrát. Láthatjuk azonban, hogy a „külföldi fenyegetés” sem a tüntetőket, sem a törvényhozást, sem az alkotmánybíróságot nem riasztotta meg.

Úgy tűnik, hogy Dél-Koreában tényleg elkezdődött valami, ami nemcsak megtisztíthatja a korrupt politikát, de talán olyan gazdaságfejlesztési modellhez is vezethet, amely továbbra is sikeres lesz, miközben talán a vagyon, a gazdagság eloszlása a mainál egyenletesebb lehet az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.