Merre tart a francia baloldal?

Mint oldott kéve hullik szét a Francois Mitterrand által naggyá tett szocialista párt.

S. Király Béla
2017. 03. 08. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsony és mozgékony Benoit Hamon a franciaországi szocialista előválasztás győztese. Szimpatikus, mint Hollande elnök annak idején pártfőtitkár korában, amikor olyan kaviáros szocialista dúvadak között lavírozott, mint Dominique Strauss-Kahn, Laurent Fabius vagy Martine Aubry. A híres esszéista, Alain Duhamel írta róla 2012-ben: „Francois Hollande két látványos jellemzővel rendelkezik: nyomban szimpátiát ébreszt mindenkiben, ami ritka és értékes tulajdonság, míg párttársai és ellenfelei folyamatosan lebecsülik kiváló politikusi képességeit. Ez ellentmondás, hiszen a lebecsülés oka éppen a szimpátiavonzás. Olyan valaki, aki természetes, nyugodt, vidám, nyájas és nyitott – mintha nélkülözné a karizmát, az autoritást, a rátermettséget.” Hamon is éppen olyan normálisnak tűnik, mint távozó elődje – és épp ez a gond. A fiatalok kedvelik ezt a hajdani frondőrt, aki most alternatívát ígér.

„Frondőr” a gyűjtőneve azoknak a szocialista képviselőknek, akik az előző kormány gazdaság- és szociális politikája ellen fordultak, és sokszor ellene szavaztak. A Fronde egyébként a párizsi parlament és a francia főnemesség fegyveres felkelése volt XIV. Lajos abszolutista politikája ellen. A felkelők (frondeurs, magyarul „parittyások”) azt hirdették, hogy ők Mazarin főminiszternek a kiskorú királyra gyakorolt negatív befolyása ellen küzdenek.

A mai világban a normalitás nem elég egy ország vezetéséhez. Hollande politikáját katasztrófának tartja a franciák többsége, és ítéletük az 1971-ben Francois Mitterrand által összerakott pártot sem kíméli, amely széthullóban, mint az oldott kéve. Hamonnak kezdetben annyi esélye volt a győzelemre, mint Fillonnak a jobboldalon, azaz semmi. Amikor a nyár végén Saint-Denis-ben elindította a kampányát, kevesen gondolták, hogy beleszólhat a nagyok dolgába. Vetélytársa, Arnaud Montebourg esélyesebbnek tűnt nagyobb tapasztalatával, ügyvédi stólájával, sármos kiállásával. Hamon Sancho Panza volt mellette a pártellenzék szélmalom környéki piknikjén. A kampány során azonban kidomborodott Hamon tehetsége: a baloldal neoliberalizmus-ellenes irányzatát és a hajdani, klasszikus baloldal iránt nosztalgiázókat hatásosan képviselte beszédeiben, illetve állította maga mellé. Gyökeres változást hirdetett kellemetlen következmények nélkül.

Taktikai ügyessége azonban nem társul stratégiai víziókkal. Híveit még elkábította ideig-óráig a mindenkinek kötelezően járó minimálbér ígéretével, de a véleménydemokráciát meglovagoló szofizmusára esetleges győzelme után ráfizethet. Az Hollande mellett kitartó gyászhuszár-képviselők és a legyőzött miniszterelnök, Manuel Valls fogdmegjei sem sorolnak be mögé, csak ha sutba vágja győztes programpontjainak némelyikét. Udvariassági látogatása után az új miniszterelnök, Bernard Cazeneuve elegánsan kioktatta. A szélsőbalon mennydörgő Mélenchon is kivár, bámulva, mire is jó neki a feléje nyújtott Hamon-jobb, azaz bal. Ráadásul mintegy harminc Valls-párti képviselő egyáltalán nem hajlandó részt venni Hamon kampányában. A párt kétfelé szakadhat, mint a magyar szocialisták. A másik oldal egy része már be is állt az előválasztást kikerülő, mindenkinek fűt-fát ígérő volt kormánytag, Emmanuel Macron mögé.

Kiszámolták, hogy Hamon kötelező minimálbérrel kapcsolatos ötlete 350-400 milliárd euróval terhelné meg a kimerült francia államkasszát, amely közel jár az éves állami költségvetéshez. Vagyis megvalósíthatatlan. Az előválasztáson szavazókat – akiknek a száma jóval kétmillió alatt maradt, szemben a közel négy és fél millió novemberi jobboldalival – ez a hír nem érdekelte: mindenáron szabadulni akartak a jelenlegi elnök emlékétől is.

A hagyományos nyugati pártok hanyatlanak a neoliberális gazdaságpolitika és a washingtoni konszenzus kényszere alatt – a legjobban épp a francia szocialisták. A neoliberális fordulatot a leköszönő elnök a hagyománykövető – keresztény, családpárti, a nemek különbségét szem előtt tartó – franciákra erőltetett erkölcsi kódexekkel kompenzálta. A párt kapcsolata megromlott a baloldali értelmiségiekkel is. Jacques Julliard, Alain Finkielkraut, Michel Onfray nekik címzett vitriolos írásait nem is teszik ki az ablakba.

Nyugaton a helyzet nem változatlan: a képviseleti demokrácia – mint John Lukacs írta – véleménydemokráciává változott. Régebben a pártok ideológiákat, állampolgári és csoportérdekeket csatornáztak be és jelenítettek meg. Napjainkban választási gépezetekké süllyedtek. Ott nyüzsögnek körülöttük az önjelölt szakértők, a gyanús lobbisták, az emberi reménnyel házaló aktivisták és a saját érdekeiket követő befektetők. Ez az oligarchikus koktél nem ízlik a „népnek”, amely – a hatvannyolcas kerítésszaggatók több évtizedes kurjongatása és a müezzinek éneke miatt – képtelen megmondani, hogy mit inna helyette. Mert tiszta víz, az már nincs.

Sok francia hallatlanul gazdag – mondta öreg compiègne-i barátom, André Laporte –, de Franciaország nagyon szegény. Politikailag korrekt módon máris elnézést kérek tőle, hiszen Nyugaton nincs is öreg, csak harmadik korát morzsolgató ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.