Övék a mennyek országa

Boldogok, akik nem ismerik Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet.

Pion István
2017. 03. 29. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boldogok a bizonytalan pártválasztók, mert ők legalább egy zsák krumplival gazdagodnak minden parlamenti választás idején. Boldogok a kopogtatócédula-gyűjtők, mert ők az iskolai papírgyűjtőverseny mindenkori nyertesei. Boldogok, akik hisznek a választási ígéreteknek, mert ők felkészülten állnak a csalódások előtt. Boldogok a politikai vitaműsorok függői, mert könnyebben alakul ki a szelektív hallásuk. Boldogok, akik tudják, mit jelent az egy területen, adott idő alatt előállított, végső felhasználásra szánt javak megtermelése, mert őket az életben már nem érhetik meglepetések. Boldogok a lakossági fórumok résztvevői, mert nem kell valóságshow-castingokra járniuk. Boldogok a parlamenti közvetítés nézői, mert számukra az új valóságshow-hős, Pumped Gabó reneszánsz világítótorony. Boldogok, akik nem ismerik Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet

És itt megállok egy kicsit, mielőtt befejezném a nyolcadik boldogságot, mert tényleg vannak ilyenek: mármint akik nem ismerik Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. Magyar állam- és szavazópolgárokról beszélünk. Ha igaz a Publicus Intézet legutóbbi felmérése – márpedig miért ne lenne igaz, az eredmény magasabb a hibahatárnál –, akkor Magyarország lakosságának 4-5 százaléka esik ebbe a kalapba. És ez elképzelhetetlennek tetszik: ők minden valószínűség szerint a hidegháború óta egy atombiztos bunkerben élnek a föld alatt, és csak véletlenül hívta fel őket műholdas telefonjukon a közvélemény-kutató. (Annak fényében egyébként nem olyan meglepő ez az eredmény, hogy az egyszeri pártaktivista beszámolója szerint 2006-ban még találkozott olyan választópolgárokkal, akik nem tudták eldönteni, hogy másnap Orbánra vagy Gyurcsányra voksolnak-e majd, de biztos szavazónak vallották magukat.)

Az is lehet persze, hogy ez a 4-5 százalék nem is ember. Hanem strucc. Vagy ponty. De ez még a genderproblémáknál is messzebbre vivő történet lenne, úgyhogy ennek értelmezésétől most eltekintenék. Inkább arra hívnám fel e helyt a figyelmet, hogy aki nem tudja, kicsoda Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, arról egyáltalán nem állítható bizonyosan, hogy emlékezetkiesésben szenvedne, esetleg hogy szimplán csak a brazil szappanoperák fondorlatai alapján képezné le az őt körülvevő politikai univerzumot.

Ami azonban már inkább valószínűsíthető: a 4-5 százalék azzal, hogy gőze sincs a két miniszterelnökről, rengeteg igen szomorú esemény megismerése alól kapott felmentést (a következményekkel persze nekik is szembe kell nézniük!), tehát az ő mentális állapotuk elméletileg jobb, mint teszem azt az enyém. De hogy pontosak legyünk: a 4-5 százalékot kivéve tulajdonképpen bárkié.

Parányi boldogság mindez a 95-96 százalékhoz képest, de boldogság: mint a már említett Pumped Gabónak a kedd reggeli barnítókrém. Mert mi mással lehetne értelmezni azt a helyzetet, amikor egy felnőtt ember nem tudja, kicsoda vagy ki volt nem is olyan rég annak az országnak a miniszterelnöke, amelyben él? Hát a boldogságon kívül valóban semmi más nem jut eszembe.

Mindenesetre jó, ha tudjuk: a jelenség nemzetközi tekintetben nem példa nélküli, csak hát leginkább az igazán fejlett demokráciákban fordul elő hasonló, ráadásul nagyobb számokkal. Olyan helyeken, ahol teljesen mindegy, kik irányítják az országot, a fű ugyanúgy zöld, pontosan jár a busz, a zacskós reszelt parmezán sajt minősége pedig jobb a kelet-európainál. Ehhez kiváló társadalmi, politikai és gazdasági teljesítményre van szükség, amiből Magyarországon nagyon nagy hiány van.

A nyolcadik boldogság tehát végül az, hogy boldogok, akik nem ismerik Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. Mert övék a mennyek országa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.