Új formák, új reflexek

A közösségi gazdasággal nem tart lépést sem a jogalkotás, sem az állami adminisztráció.

Lukács Csaba
2017. 03. 09. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amellett hogy trendi, mostanában az egyik leggyorsabban fejlődő iparág a sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság. Botrányoktól sem mentes, gondoljunk csak a budapesti taxisok tüntetésére az Uber ellen, de a főváros belső kerületeinek lakói is tudnának érdekeseket mesélni az együttélési normákról, amikor a szomszédban kiadott lakásba rendszeresen éjjel háromkor érkeznek meg a turisták.

A javak megosztása több száz éves gyakorlat – a magyar gazdák esetében is volt arra példa, hogy közösen vettek cséplőgépet, vagy szövetkezetbe tömörülve dolgozták fel és adták el az egyénileg megtermelt javakat. A XXI. század abban hozott újat, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan köti össze a keresletet a kínálattal – a digitális platformok és az okostelefon korában a fizikai távolság nem akadály. Az új lehetőség rengeteg új problémát is felvet, viszont a jogalkotás és az állami adminisztráció alaposan lemaradt ezen a területen. Ezért is fogadtam el a meghívást egy konferenciára a világ egyik legélhetőbb városába, Bécsbe, ahol a környező nagyvárosok szakemberei és politikusai osztották meg tapasztalataikat. Budapestről Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vett részt a tanácskozáson, de eljöttek Szófia, Belgrád, Prága, Krakkó, Ljubljana, Zágráb és Szarajevó városának képviselői is.

Egyre több turista érkezik Európa nagyvárosaiba úgy, hogy az Airbnb alkalmazáson foglal lakást. Ez a platform összegyűjti a magánlakások ajánlatait, s mivel nem lehet ellenőrt állítani minden gurulós bőrönd mögé, Bécsben például még megbecsülni sem tudják, mekkora forgalmat bonyolít le náluk ez a szolgáltató. A városgazdák kíváncsiak lennének, mennyi adót, turisztikai illetéket nem fizetnek be a vendégek után, mindez hány állást létesít a feketegazdaságban, s a munkavállalóknak van-e egészségbiztosításuk. Ha bajba kerülnek, az államtól várnak segítséget, miközben éveken át nem fizetnek be semmit a közösbe. Sokan úgy dolgoznak – gondoljunk az Uber taxiszolgáltatásra –, hogy egy szoftver a főnökük, és ha kapnak két rossz értékelést a felhasználóktól, automatikusan ki vannak rúgva. A szolgáltatók azzal érvelnek, ők csak közvetítenek, nem dolguk az adózás. Pedig ha egy boltos kábítószert árul, őt is megbüntetik, nem csak a termelőt. Mellékszál, de elgondolkodtató a külföldi hátterű online boltok döbbenetes terjedése is: egy 2014-es felmérés szerint az osztrák online vásárlásoknál egy év alatt hárommilliárd euró ment külföldre!

Az osztrák főváros odafigyel arra, hol tart a közösségi gazdaság: miközben mások csak a fejüket kapkodják az újabbnál újabb kezdeményezések és a velük járó káosz láttán, nekik jól végiggondolt álláspontjuk van a kérdésben. Alapvetően pozitívan és nyitottan állnak hozzá, de megkövetelik a tisztességes versenyt: adózni kell, és a munkavállalói jogokat, illetve a fogyasztóvédelmi szempontokat szem előtt kell tartani. Álláspontjuk egyértelmű, a hatóságoknak bele kell látniuk az adatokba, lehetővé kell tenni az ellenőrzést, és külön kell kezelni azokat, akik például csak évente néhány napra akarják kiadni a lakásukat, és azokat, akik ebből élnek. Utóbbiakra a szállodákkal azonos szabályozásnak kell vonatkoznia – csak egyenlő feltételekkel képzelhető el a tisztességes verseny. Hogy az arányokat érezze az olvasó: az Airbnb berobbanásával pár év alatt hússzor annyi szálláshely lett Bécsben, mint annak előtte! Miközben ez jó a turistáknak, nagyon durván beavatkozhat az ingatlanpiacba: növeli a bérleti díjakat, és felhajtja az ingatlanok árát. Akad lakáskiadó magánszemély, akinek hatvanhárom ingatlana van az Airbnb kínálatában – minden józan megfontolás azt mondja, hogy ez után illene adót fizetnie. Jelenleg Európában a két véglet Amszterdam és Berlin – előbbi teljesen liberális ebben a kérdésben is, és minden kezdeményezést örömmel fogad, míg a német főváros a szigorú szabályozás híve.

Ne legyünk igazságtalanok, a sharing economynek vannak nagyon jó oldalai is. Egy osztrák mobiltelefonos alkalmazás például segít a szomszédoknak a kölcsönzésben – ha van otthon sarokcsiszolónk, amelyet évente egyszer használunk, jó, ha odaadjuk a szomszédnak, ne kelljen neki is vennie egyet. Hasonló elven működik a kormányoknak, nagyvárosoknak kínált szolgáltatás a nagy értékű gépek kölcsönadásáról, így nem kell mindenkinek beruháznia. A hazai Bubihoz hasonló biciklikölcsönzők is megosztáson alapulnak, szóval rengeteg jó oldala is van az újnak.

Ha az átmenet során nem vonjuk be a társadalmat az innovációba, akkor az emberek nagy része kiszorul az előnyeiből. – Átalakítható-e a társadalom rombolás nélkül? – tették fel a kérdést a szakemberek, és úgy döntöttek: legjobb, ha a városok is hálózatba tömörülnek, hogy érdekeiket érvényesíthessék a nagy szolgáltatókkal szemben. Mert nem az a megoldás, hogy a fejlődés elkerülhetetlenségére való hivatkozással eltörlünk mindent, ami eddig működött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.