Kell egy rendes párt

Az ideológiák meghaladása nem jelentheti, hogy gyerünk, majdcsak lesz valahogy.

Pápay György
2017. 04. 02. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellene végre egy rendes jobboldali párt! Amióta a Fidesz mást se csinál, csak központosít, bürokráciát növel, nagy államot épít és – valódi polgárság szűkében – leginkább a kádári kisembernek politizál, elkelne egy ilyen ebben a hazában. De szükség lenne egy rendes baloldali pártra is. Mert hiába követeli most Botka László, hogy fizessenek a gazdagok, ha a szocialisták szociális érzékenységét olyan mérföldkövek jelzik, mint Bokros, Gyurcsány vagy Bajnai. S ha már itt tartunk, nem ártana egy rendes szélsőjobboldali párt sem, hiszen igény az lenne rá: mióta a Jobbik becukisodott középre, azóta egy igazán jót rettegni sem lehet. (Legalábbis a ballib oldalon; aki olvassa időnként a kormánypárti sajtót, az tudja, hogy most a Fidesz-közeli világ hüledezik olyan magasra vont szemöldökkel Vona pártján, mint anno az SZDSZ-közeli.)

Rendes jobb- és baloldalra van tehát szükség – tudja ezt minden valamirevaló elemző és kardigános értelmiségi. Csak épp a pártok nem tudják. Azok továbbra sem lesznek rendes jobb- és baloldaliak, mi több, nem átallnak olyanokat mondani, hogy szeretnék végre maguk mögött hagyni ezt az egész jobb-bal szembeállítást. Tokkal, vonóval. Persze nem mindenki mondja ezt, de azért alakul a se nem jobb, se nem bal nagykoalíció, a Momentumtól a Jobbikig. Akik nem hisznek a társadalmi haladásban, azok is hihetnek a meghaladásban: meg kell haladni a rendszerváltás felemás örökségét, a régi törésvonalakat, a XX. századot. És persze az ideológiákat. Mert egyszerre élünk az igazság utáni korban (ahol, azt hinné az ember, minden csak ideológia) és az ideológiák utáni korban (ahol annak áll a zászló, aki kendőzetlenül kimondja az igazságot). Nem könnyű rendet vágni ebben a káoszban, de érzi minden hazai trónkövetelő: ahhoz, hogy felkerüljön a térképre – vagy hogy rajta maradjon –, muszáj pragmatikusan áramvonalasnak lennie. Ehhez pedig „ügyek” kellenek, nem koherens eszmerendszerek – azok csak növelnék a légellenállást a XXI. századi politikai közegben.

Valaminek kell lennie ebben a nagy ideológiamentességben, hiszen ha nem találkozna legalább részben a korszellemmel, nem hangoztatnák annyian. Az újabb és újabb ügyek, valamint a már-már kötelezően hozzájuk biggyesztett népszavazási kezdeményezések mögött felsorakozó politikai szereplők egyvalamit azonban szem elől tévesztenek. Ha azokat az ideológiai cikcakkokat nézzük, amelyeket a jelszavak takarásában a Fidesz megtett – és itt csak az 1994 utáni Fideszről beszélünk! –, valóban úgy tűnik: a politikai sikerhez nincs szükség elvi szilárdságra. Az is látszik viszont, hogy szükség van határozott, egy irányba mutató válaszokra azokat a kérdéseket illetően, amelyek a választóközönséget leginkább foglalkoztatják. Erre persze lehet azt mondani, hogy a Fidesz jó ideje nemcsak a válaszokat adja a hívei szájába, hanem a kérdéseket is. De ilyen a politika természete: ha egy probléma bármilyen okból napirendre kerül, ahhoz előbb-utóbb minden játékosnak viszonyulnia kell. Vagy tessék kreatív módon teljesen átírni a politikai napirendet.

Lehet tehát azt mondani, hogy amit a Fidesz kommunikál, az őrült beszéd, de nem érdemes tagadni, hogy van benne rendszer. És ehhez a „rendszerhez” valahogy viszonyulni kell. Ezért is jelent hatalmas politikai hátrányt, hogy senki sem tudja, mit képviselne mondjuk bevándorlásügyben egy baloldali kormány – bárki vezetné is, Botkától ad absurdum Fekete-Győr Andrásig –, vagy hogy mi jelenleg a Jobbik álláspontja az Európai Unióról. Arról nem is beszélve, hogy milyen gazdaságpolitikát folytatna kormányra kerülve a különféle protestpártok szivárványkoalíciója. Az ideológiák, a jobb és bal meghaladása nem jelentheti azt, hogy gyerünk, majdcsak lesz valahogy.

Persze ha a Fidesz sikeréből indulunk ki, mégiscsak igaz, hogy kell egy rendes párt. De a hangsúly itt nem a jelzőn van, hanem a párton. Hiszen határozott válaszok ide vagy oda, azokat el is kell juttatni a közönséghez. A Momentum – pillanatnyi? – felívelésének is meglepő szervezettségük az egyik fő oka, ami, valljuk be, nem éppen jellemző a mai ellenzéki közegre. És egy rendes párt azért sem árt, hogy ne csak egy-egy arc képviselje azokat a sokat emlegetett ügyeket. Komoly humánerőforrás-deficitet mutat, hogy az ellenzéki politika jellemző műfaja a one-man show lett: mi lenne az Együtt Juhász Péter nélkül? Mi maradt az LMP-ből Schiffer András híján? De még a Jobbik is úgy néppártosodik, hogy egyre inkább Vona Gáborra szűkül.

Persze ez is kortünet, és látszólag nem gátja a sikernek: jó ideje a Fidesz sem több Orbán Viktornál, aki mögül – az ő hathatós közreműködésével – lassan elfogynak a karakteres politikusok. A gépezet ettől még működik, de egyre személytelenebbül. És minden one-man show-nak az a sorsa, hogy egy szép napon megunják – a jelenlegi ellenzék legfeljebb ebben reménykedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.