Tegyük naggyá Szíriát!

A helyzetért a Nyugat is felelős, így kötelessége részt venni a megoldásban.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 04. 20. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Európa a menekültválság tüneti kezelésével van elfoglalva, és Szíria bukott államként senyved a háborúban, a világ vezető hatalmai képtelenek úrrá lenni a harmadik világbeli országok válságán. Pedig a recept adott lenne, hiszen a második nagy világégés után nemcsak a vasfüggöny vidámabbik oldalán elterülő államokat sikerült felrántani a porból a Marshall-terv segítségével, hanem olyan – akkor még – földönfutó országokat is, mint például Dél-Korea. Ma már nehezen képzelhető el, de napjaink hetedik leghatalmasabb gazdasága igencsak mélyen volt a háború után: a kettéosztott félsziget déli oldala szegény agrárterület volt, gyakorlatilag minden nyersanyag és az ipar jókora része is a mai Észak-Korea területén koncentrálódott. Kis túlzással azt mondhatnánk, a Hyundairól és a Samsungról is híres Dél-Korea, amely a világháború után a polgárháborút is rendesen megszenvedte, alig volt jobb helyzetben, mint ma Szíria.

Azért is fontos erre az időszakra visszatekinteni, mert a nyugati világban jelenleg azon vitatkozunk, be kell-e fogadnunk a menekülteket, vagy ott kell támogatni őket, ahol élnek. Más kérdés, hogy mindez igencsak nehéz, amíg a harmadik világ államainak egy részében, így Líbiában vagy Szíriában megoldatlan konfliktusok lobbantják lángra a civilizáció maradékát, és a nagyhatalmak részéről a konszenzus esélyének szikráját sem látni.

Pedig gondoljunk csak bele: amikor az Egyesült Államok a világháború után támogatni kezdett olyan, akkor még szegény sorban lévő területeket, mint Tajvan vagy Dél-Korea, a cél az volt, hogy új szövetségesek segítségével megerősítsék geopolitikai pozíciójukat a nagy rivális Szovjetunióval, valamint a háború után magára találó Kínával szemben. De vajon az Iszlám Állam, az al-Kaida és afrikai „leányvállalataik” terjeszkedésének időszakában nem időszerű-e végre kimondani, hogy a Nyugat (amelynek mi is részei vagyunk) érdeke egy erős Szíria vagy éppen egy erős Líbia?

„Adj halat az éhezőnek, és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg őt halászni – örök életére jóllakott lesz, sem ő, sem családja nem szenved majd hiányt” – tarja az ősi mondás. Szíria vagy éppen Líbia válságáért a Nyugat is felelős, így kötelessége részt vállalni a helyzet megoldásában is. A segítségnek nem pusztán segélyezésből kell állnia, a segélyekkel ugyanis az a nyilvánvaló probléma, hogy egyszer elfogynak, és sosem elég belőlük. Sorakoznak ugyanakkor a példák az okos segítségnyújtásra is: az Egyesült Államok 1946 és 1975 között, vagyis a kelet-ázsiai gazdasági csoda létrejöttének idején Dél-Koreát összesen 69, Tajvant 42 milliárd dollárral támogatta. A befolyó pénzösszeget – igaz, sokszor egyfajta helyi uram-bátyám rendszer alapján – gazdaság- és iparfejlesztésre fordították, és az ázsiaiak viszonylag olcsón jutottak hozzá nyugati termékek licenceihez is, így először gyakorlatilag lemásolták a fejlett árukat, megalapozva ezzel azt, hogy később már saját maguk gyárthassák az élvonalbeli termékeket.

Ha mindez sikerült a Távol-Keleten, egy egészséges és erős Szíriának is sikerülhet. A közel-keleti államnak ráadásul – ellentétben Koreával – olajkincse is van, még ha ennek mennyisége nem is vethető össze például Szaúd-Arábiáéval.

Mindehhez persze rengeteg pénzre, valamint nyugati részről kormányokon átívelő, évtizedes akaratra lenne szükség. Képzési programokra, iparfejlesztési támogatásra, szakértői segítségre. A legnagyobb kihívás a konszenzus megteremtése, valamint a leginkább alapvető feltétel, a béke elérése. Emellett az is, hogy a teljesen más kultúrájú Szíriában sikerül-e meghonosítani a Kelet-Ázsiában működőképes modellt. De mi az alternatíva? Hogy továbbra is milliónyian vesztegeljenek Európa határainál? Hogy szíriai gyerekek továbbra is egy másik kontinens felé vándorolva nőjenek fel, holott a szekularizmustól és a modernitástól korábban sem idegenkedő Szíria a fejlett világ hathatós segítségével akár a nyugatosság közel-keleti világítótornyává is válhatna?

És még egy érv: látva mindazt, amit Dél-Koreában felépítettek, mérlegre téve mindazt, amit az utóbbi évtizedekben véghezvittek, kevés olyan szintű összekovácsoló erőt lehet elképzelni, mint az a büszkeség, amit országukra, teljesítményükre tekintve érezhetnek. Márpedig, ha ez közhelyesnek tűnik is, az ember akkor a legbüszkébb valamire, ha azt ő maga építette fel, nem pedig külföldiek alamizsnájából tengődött el odáig. Az évtizedekig diktatórikus rendszerben élő dél-koreaiak hatalmas tüntetésekkel zavarták el korrupciós botrányba keveredett elnöküket. Ha tényleg meg akarjuk próbálni talpra állítani Szíriát, kevés jobb módszert tudunk elképzelni a számos különféle etnikai és vallási csoportba tartozó helyiek nemzetté kovácsolására, mint azt, ha a Nyugat hathatós támogatásával maguk építik újra a múlt hibái miatt egyre inkább romhalmazzá váló országukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.