Tolvajból lehet-e politikai üldözött?

Miként lehetséges, hogy a demokrácia nevében jogerős bírósági döntéseket is felülírhat a pénz és a posztszovjet térséggel szembeni előítélet?

Stier Gábor
2017. 04. 30. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartozik a demokrácia fő ismérvei közé az üzlet és a politika összefonódása. S valahogy az sem tekinthető jellemző vonásának, hogy a köz javait bárki is büntetlenül a sajátjaként kezelje. A Szovjetunió felbomlásával létrejött fiatal államokban ez különösen a 90-es években nem így volt. Ezért nevezték őket fiatal, gyenge demokráciáknak. Az igazi hatalom szinte mindenütt a tomboló vadkapitalizmus viharában mesés vagyonokra szert tevő oligarchák kezében volt. Az orosz Borisz Berezovszkijtól és Mihail Hodorkovszkijtól az ukrán Rinat Ahmetovon és Petro Porosenkón át a kazah Muhtar Abljazovig olyan, egyébként éles eszű figurákról van szó, akik eme adottságukat alapvetően az állam megcsapolására használták.

Ezek a keleti típusú fejlődés jelképeivé emelkedő alakok gúzsba kötötték az államot, s az oligarchikus rendszer a fejlődés gátjává vált. A továbblépéshez túl kellett lépni ezeken a szerencselovagokon, ami már csak azért sem volt egyszerű, mert eközben a fejlett demokráciák álszent módon elvárták a tulajdon szentségének tiszteletben tartását is. Így aztán, akik felhagytak politikai ambícióikkal, megtarthatták a lopott jószágot is, másokat kiszorítottak, akinek pedig égett a lába alatt a talaj, az gyorsan kereket oldott.

Köztük a már említett Muhtar Abljazov is, miután a BTA Bank elnökeként összesen 12 milliárd dollárral károsította meg a kazah, az orosz és az ukrán államot, valamint eme országok betéteseit. „Áldásos” ténykedésére már a Világbank különféle fejlesztési projekteken még Kazahsztánban vele együtt dolgozó szakemberei felhívták a hatalom figyelmét, s Abljazov körül egyre fogyott a levegő. Amikor azonban el kellett volna számolnia, már régen Európában élvezte csalással szerzett milliárdjait. Ha kiadatása jött szóba, tolvajból hirtelen politikai üldözötté változott, s mindezt alátámasztották az általa létrehozott és pénzelt Nyílt Párbeszéd elnevezésű alapítványnak a posztszovjet térség demokráciáiról készített „független” tanulmányai.

Közben brit, francia és ciprusi bíróságok is ugyanarra jutottak, mint a kazah ügyészség. A brit hatóságok 4,3 milliárd dolláros csalást találtak bizonyítottnak, s azt is megállapították, hogy a BTA Bank pénzét tíz országot érintő több mint ezerháromszáz offshore cégen keresztül síbolták ki és igyekeztek tisztára mosni. Abljazov ekkor a bíróságról kisétálva a francia Riviérára menekült, ahol az újabb vizsgálat ismét igazolta bűnösségét, s a kiadatását is jóváhagyták Oroszországnak. Mint azonban a francia sajtó ez idő tájt utalt rá, a 12 milliárdból bőven jutott a hatalmi pártok támogatására is, s az Élysée-palotában sokak megdöbbenésére felülbírálták a kiadatást. S hiába fosztotta meg a londoni bíróság a menekültstátusától is, Abljazov immár „politikai üldözöttként” élvezheti a Riviéra napsütését.

Nem a kazah exbankár az első, aki a politikai disszidensek álarca mögé bújva menekül el az igazságszolgáltatás elől. A demokrácia nevében múltjuk sötét foltjairól tudomást sem véve kizárólag üldözött ellenzéki politikusként ünnepelték a már említett Berezovszkijt és Hodorkovszkijt, s terrorista kapcsolatait is elnézték a csecsen függetlenség olyan harcosainak, mint Zelimhan Jandarbijev vagy Ahmed Zakajev. De Svájc megbecsült és jómódú polgáraként él Almati egykori korrupt polgármestere, mellesleg Abljazov násza, Viktor Hrapunov is.

Jogosan vetődik fel a kérdés, miként lehetséges, hogy a demokrácia nevében jogerős bírósági döntéseket is felülírhat a pénz és a posztszovjet térséggel szembeni előítélet. S egy másik kérdést is föl kell tennünk: ha valakit – tegyük fel – üldöznek is politikai okokból, az lophat, csalhat és gyilkolhat? Ha igen, ne csodálkozzunk, ha nincsen tekintélye, de legalábbis arrafelé nem néznek fel az ilyen eljárást megengedő demokráciára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.