Vadász gépfegyverrel

A Momentumnak – nevéhez hűen – egyetlen momentum alatt sikerült lerombolnia mindazt, amit eddig felépített.

Majláth Ronald
2017. 04. 23. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudok egy esetről, amikor egy férfit, aki éveken át kedvtelésből vadászott, egyszer csak le kellett tartóztatni, mert gépfegyverrel támadt az állatokra. A férfi éppolyan vérszomjas lett, mint a tigrisek és az oroszlánok, amelyekre vadászott – mondta egyszer a neves pszichoanalitikus, Carl Gustav Jung, hogy rávilágítson: az ember mindig azzá lesz, ami ellen a legjobban harcol.

E tétel ékes bizonyítékául szolgált nemrégiben Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, aki a Hír TV műsorában egészen megdöbbentő kijelentést tett. Mikor a riporter azt kérdezte tőle, miért fajult odáig a CEU ellehetetlenítése elleni tiltakozás, hogy a tüntetők megtámadták a köztelevízió stábját, majd elvették a mikrofonjukat és behajították a rohamrendőrök közé, a mozgalmár így válaszolt: „Most mondanám, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel. Lehet, hogy ez már túllőtt talán a célon, de azért propagandatelevízió munkatársait érhetik ilyen atrocitások egy ilyen tüntetésen, főleg ami a kormány ellen szól, illetve a hatalom ellen szól. Úgyhogy én ezen annyira nem lepődöm meg.” A műsorvezető szemmel láthatóan megütközött a hallottakon, majd elmondta, együtt tud érezni a kollégákkal, Fekete-Győr András mégsem vette a lapot. Először még ugyan megpróbálta kimagyarázni a mondatait, végül mégis védelmébe vette a támadókat: „én nem lepődöm meg azon, hogy ilyen indulatok vannak az emberekben”. Ezzel a Momentumnak – nevéhez hűen – egyetlen momentum alatt sikerült lerombolnia mindazt, amit eddig felépített.

Pedig olyan jól haladt minden. A budapesti olimpiáról szóló népszavazáshoz 266 ezer aláírás gyűlt össze, ami jócskán meghaladta a szükséges mennyiséget. Az Index újságírója még tovább emelte a tétet: Egy magyar fiatal, akitől megijedt az egész Orbán-kormány című, szerelmi vallomásszerű cikkében olyan túlcsorduló portrét írt a Momentum vezetőjéről, hogy az olvasónak már-már olyan érzése támadt, egyenesen a Messiás jött el közénk – de legalább egy új Petőfi. A lendület pedig csak nem tört meg: Fekete-Győr András ezután egyfajta békéltető szerepben arról beszélt, hogy túl kell lépni a bal–jobb gyűlölködésen. Sőt, még be is jelentkezett, hogy a Momentum összebékítené a jobb- és baloldali szavazókat, akiknek most már le kellene ülniük egy asztal köré, hogy meghallgassák egymást, hiszen mindenkinek vannak „valid álláspontjai”.

Ám a békeköveti szerep nem tartott sokáig. A baloldal n+1-edik pártjaként a Momentum arrogánsan elutasította a többi ellenzéki erő közeledését, Fekete-Győr András elmondta, hogy a köztévések csak azt kapták, amit megérdemeltek, majd hogy a „békéltetés” teljes legyen, egy évre bejegyeztették a Fidesz.ru, a Jobbik.ru és a Kormany.ru domaineket egy orosz szolgáltatónál, hogy onnan tájékoztassák az országot. Így a Momentum szűk két hónap alatt – a népszavazási aláírási ívek leadása óta – bebizonyította, hogy szó sincs itt egy érvek mentén politizáló, a jobb–bal ellentéten felülemelkedő erőről, sokkal inkább egy olyan új pártról, amely meg tudta lovagolni a kedvező politikai hullámot. Morálisan ugyanakkor kevésnek bizonyult: ha egy közszereplő valakinek a bántalmazását igazolja, az nem puszta véleménynyilvánítás – itt már tettekről van szó, hiszen egy politikus szavait felhívásnak tekinthetik a hívei.

Jung szerint amikor az ember valami ellen küzd, közel kell kerülnie hozzá, és eközben könnyen megfertőződik vele. A Momentum példája ezt kristálytisztán bizonyítja. És bár a köztévé szerkesztési elveivel alapvetően nem tudok egyetérteni, úgy gondolom, hogy egy, a munkáját végző embert – legyen az újságíró, tanár, orvos vagy akár szövőgyári munkás – tilos bántalmazni. Erre nincs mentség. Aki viszont úgy gondolja, hogy van, attól nem csak a Jung által említett vadállományt kell félteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.