A korrupció nem minden

A magyar politika szempontjából is tanulságos, ami egy aktivistából lett politikussal történt Indiában.

Földi Bence
2017. 05. 12. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar politika szempontjából is tanulságos, ami az elmúlt években egy aktivistából lett politikussal és pártjával történt Indiában. Arvind Kejriwal, egy volt adóellenőr a 2012-es nagy indiai korrupcióellenes tüntetéseket követően szakított Anna Hazare nevű társával, aki nem akarta átpolitizálni a mozgalmukat. Az akkor megalapított balközép Aam Aadmi Párt (AAP) gyors sikereket ért el: 2013-ban a hetvenfős delhi törvényhozásban 28 mandátumot szereztek, két évvel később pedig már 67-et. A 2014-es országos választáson az alsóházba négy képviselőjük jutott be.

A párt gyors felemelkedését nehézségek követték már első, kétéves delhi kormányzásuk alatt is. A kampány során meghirdették például, hogy a miniszterek az átláthatóság és elszámoltathatóság jegyében nyilvános eseményeken időről időre válaszolnak majd a szavazópolgárok kérdéseire, de ebből nem lett semmi. Aztán további hazugságokon kapták az AAP-t, például a tagok számát jóval nagyobbnak állították a valóságos adatnál. 2015-ben aztán újabb súlyos botrány rázta meg a pártot, miután egy, a kormányzat által nekik átjátszott székház ügyében folytatott nyomozást követően 67 képviselőjükből nyolcat letartóztattak. Delhi igazságügyi minisztere hamis diplomával bukott le; volt, aki munkásokat bántalmazott; mások még az AAP hatalomra kerülése előtti tüntetéseken elkövetett erőszakos cselekedeteik miatt kerültek előzetesbe. De akadt olyan is, akiről szexvideó került elő. Az AAP-ból nemcsak a hatóságok, hanem maga a párt is eltávolított néhány tagot, miután „lázadóknak” bélyegezte meg a pártvezetés azokat, akik kritizálni merték a munkájukat vagy az irányt.

A legnagyobb megpróbáltatások azonban most érik a pártot, miután múlt hét végén Kejriwal kabinetjének egyik tagja, a vízminiszter Kapil Mishra azzal gyanúsította meg a korrupcióellenes párt vezetőjét, hogy „elfeledte a párt alapgondolatait”, és csúszópénzt fogadott el. Mishrát még ezt megelőzően kizárták a pártból és a kormányzatból, az AAP indoklásában az állt, hogy rossz teljesítménye miatt, és a fentieket szerintük csak frusztrációja miatt mondta az exminiszter. Viszont az AAP nem kommentálta a korrupciógyanút, hanem arról kezdett beszélni, miért veszítették el a közelmúltban a delhi választásokat Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista pártjával, a Bháratíja Dzsanata Párttal (Indiai Néppárt, BJP) szemben. Az AAP indoklása szerint ennek az volt az oka, hogy az elektronikus szavazókészülékeket megbütykölték (amire persze lehet esély), azaz a korrupciógyanúra csalással való gyanúsítgatással feleltek. Elemzők szerint a választást nemcsak azért bukták el, mert a BJP csalt a választáson, hanem azért, mert az AAP 2015 óta nem teljesítette kampányígéreteit, csak a belső harcokkal foglalkozott.

A kis magyar korrupcióellenes pártoknak is komoly tanulságként szolgálhat az AAP esete. Idővel kiderül, ha egy politikus bort iszik, de vizet prédikál, s ez a választóknak nem nyeri el a tetszését. Figyelni kell arra is, hogy a belső viták ne döntsék romba az adott pártot, illetve ne vezessen szakadáshoz, mint az LMP és a PM esetében történt. Emellett hosszú távon korrupcióellenes retorikával nem lehet érvényesülni, különösen a magyar közéletben nem. A magyar emberek ebbe már belefásultak, s olyan nagy összegek röpködnek a fejük felett, hogy inkább nem is mernek belegondolni abba, mekkora javakat húznak ki zsebükből azok, akiknek az lenne a feladatuk, hogy őket képviseljék. Arra is gondolni kell, hogy ha adott esetben hatalomra jut a párt, vajon nem követnék-e el ugyanezeket a gaztetteket egyes tagjaik. A korrupció tehát nem túl hasznos kampánytéma, nem szabad csak erre hagyatkozni. Azt már tudjuk, milyen a kormányzat, nem kell folyton ismételgetni, inkább arra kellene az ellenzéknek hangsúlyt helyeznie, hogy meggyőzően bemutassa, alkalmas lenne a kormányzásra. Már ha egyáltalán az.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.