Ennyire egyszerű a világ?

Soros és Putyin – íme az univerzum megoldóképlete a politikusaink szerint.

Kovács Tamás
2017. 05. 19. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös verseny kezdődött az elmúlt hónapokban a magyar közéletben. Ugyanis egyre több politikus fedezte fel azt a közismert tényt, hogy a nyugati demokráciákban egy tíz év körüli gyermek szellemi színvonalát célozzák meg a politikusok, mikor a szavazóikhoz szólnak. Csakhogy a mi vezetőink nem álltak meg a szlogeneknél: ők egy olyan primitív, faék-egyszerűségű világképet faragtak maguknak, amelyben szemmel láthatóan otthonosan érzik magukat, s amelyet még csak meg sem próbálnak elmagyarázni a szavazóiknak. Sőt, újabban egyfajta versenybe kezdett a jobb- és baloldal, hogy ki tud egyszerűbb magyarázatot adni hazánk problémáira. Soros és Putyin – íme a világegyetem megoldóképlete a politikusaink szerint.

Ez a végletekig leegyszerűsített, a legtájékozatlanabb szavazókat megcélzó politikai kommunikáció persze nem előzmény nélküli a magyar közéletben. Megkérdőjelezhetetlen zászlóvivője hosszú éveken át Szanyi Tibor volt, aki a fasizmus elleni harc jegyében már-már önmagával versengett, hogy még egyszerűbb magyarázatot találjon a hazai politikai és gazdasági kérdésekre. Így a nagy baloldali gondolkodó néhány éve megállapította: „Orbán bizony Putyin pincsikutyája, Vona pedig egy kövér bolha rajta.” Később ezt a konteót egyfajta Micimackó-logikával így magyarázta: a CEU ellehetetlenítésével a magyar miniszterelnök valójában Putyinnak tett szívességet, mert a felvilágosult, jól képzett értelmiségi szakembereket kibocsátó intézmény működése leginkább az orosz elnök szemét csípi. S hogy még ennél is egyszerűbb legyen a politikai üzenet, Szanyi újabban „Putyin-Orbánt” emlegeti. Tényleg ennyire egyszerű lenne a világ? A Momentum Mozgalom szerint igen: ők ugyanis a leragasztós kampányukban azt üzenik a magyaroknak: „Állítsuk meg Moszkvát!” A verseny jelenlegi állása így a baloldalon: döntetlen.

Látva a legiskolázatlanabb választókért folytatott csatározást, a Fidesz is belehúzott. Itt az egykor önmagát polgárinak mondó párt ökle Németh Szilárd lett, akinek világmagyarázatai után sokszor csak döbbenten néztek össze a tévénézők, hogyan láthatja egy felnőtt ember ennyire egysíkúan a világot. Márciusban például kifejtette: Magyarországon azért nagy a korrupció, mert még mindig nagyon sok a kommunista. A következő hónapban már azt taglalta: furcsa koalíció alakult ki az ellenzéki oldalon, ahol a baloldalt Soros György, a Jobbikot pedig Simicska Lajos rángatja és finanszírozza. Pár nappal később neki is kihívója akadt, amikor a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter kimondta minden idők talán legprimitívebb politikai képletét: „Jobbik: Simicska, baloldal: Soros.” Ezt a leegyszerűsítést azóta a Fidesz politikai iránytűvé tette, így nem is csoda, hogy az ezt demonstráló plakátkampány után már a minapi EP-határozatot is Soros ármánykodásaival indokolták a kormánypárti politikusok. Íme a magyar politikai elit magyarázata hazánk politikai, gazdasági és társadalmi problémáira.

Érdekes módon a jobb- és baloldali szavazók körében mégsem lett népszerű ez az „érvelés”, így az internetes kommenttérben csak elvétve találkozhatunk olyanokkal, akik Soros- vagy Putyin-bérencnek titulálják egymást. Mintha a kommentelők is magasabb szellemi nívót képviselnének, mint az egyszerűségi versenyben ölre menő politikusaink. Bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt hónapokban gyakorlatilag változatlanok maradtak a politikai erőviszonyok.

Mi a probléma ezzel a rendkívül primitív kommunikációval? Az önmagában nem akkora baj, hogy őszbe borult politikusok lépten-nyomon demonstrálják: egyedül a csodának köszönhetik, hogy ilyen kevés ésszel is érettségi bizonyítványt tudtak szerezni. Az ő dolguk, hogyan járatják le magukat. Azzal viszont már igenis baj van, hogy ez a végletekig leegyszerűsített látásmód elűzi a politika világából azokat a felelősen gondolkodó szavazókat, akik számára a valóság azért mégiscsak összetettebb, mint amit a mai magyar politika kínál. Hogy ez mennyire valós veszély, azt leginkább az Integrity Lab nevű kutatócég reprezentatív felmérése bizonyította, amely megállapította, hogy 2016 júniusa óta a Fidesz táborán belül 17-ről 10 százalékra csökkent a diplomás szavazók aránya, de érettségizett szavazóból is egyre kevesebbet tud felmutatni a kormánypárt. S mivel a népszerűsége egy százalékpontot sem változott, jogos a feltételezés, hogy ezzel a primitív kommunikációval amit a Fidesz a réven nyert, azt elvesztette a vámon.

Veszélyes játék ez. Annál is inkább, mert az iskolázott, művelt és tájékozott szavazókat sokkal könnyebb elveszíteni, mint a későbbiekben visszaszerezni. Annál is inkább, mert egyszerűen sértésnek veszik, vesszük, ha ennyire butának néznek minket. Ezen nem sokat fog változtatni az, ha egyszer beigazolódik: a politikai primitivitás élharcosai valójában nem is manipuláltak minket, hanem tényleg ilyen egyszerűen látják a világot. Onnantól pedig csak retteghetünk, kiknek a kezében van a sorsunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.