Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kenőpénz és alamizsna

Romániában a korrupció azért virágzik, mert mindig akad, aki korrumpál. Bukarest és Budapest egy szinten áll a listán.

2017. 05. 11. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzá vált a németországi ifjúság számára a romániai korrupció, mint évszázadokkal ezelőtt a rosszcsont oszmán gyerekeknek Hunyadi: mumussá. Fiataloknak készített oktatófilmjében a ZDF német közszolgálati csatorna elrettentő példaként mutatja be, hogy a kelet-európai országban rengetegen kénytelenek fizetni olyasmiért, amiért tulajdonképpen nem kellene. A demokráciára és polgári öntudatra nevelő animációs film orvost, rendőrt, állami tisztviselőt ábrázol kenőpénz elfogadása közben, s fölhívja a figyelmet arra is, hogy pár hónappal ezelőtt Romániában tízezrek követelték az utcán a jelenség fölszámolását.

Vajon mi alapján lehet korruptnak nevezni egy társadalmat? Lehet-e mértékegységet kijelölni, aminek segítségével megállapítható, hogy egy ország kevésbé vagy nagyon korrupt? A Transparency International által évente összeállított úgynevezett korrupcióérzékelési index alapján – amely szerint általában Új-Zéland és az észak-európai országok a legtisztábbak – Románia Magyarországgal együtt 48 ponttal az 57. helyen szerepel, ami elég magas fokú korrupciófertőzöttségre utal. Ám mivel a nemzetközi szervezet rangsora nem konkrét adatokra, hanem érzékelt folyamatokra támaszkodik csupán, nem képes pontos rálátást nyújtani a jelenségre. Sokkal szemléletesebben rávilágít a korrupció romániai mértékére például az, hogy miközben 2006-ban még csak 360 ember került bíróság elé korrupciós vádakkal az országban, tavaly ez a szám már 1271 volt; 870 vádlottat ítéltek el jogerősen, az elmúlt években egy volt kormányfő, továbbá számtalan miniszter, parlamenti képviselő és önkormányzati tisztségviselő került rács mögé. Maga az állami számvevőszék vezetője számszerűsítette a korrupciót, amikor nemrég közölte, hogy az országban egyetlen önkormányzatnál 53 millió forintnak megfelelő összeget lehet ellopni az adófizetők pénzéből, és ilyen esetekbe heti gyakorisággal botlanak bele a pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv munkatársai.

Vagyis a korrumpálódás széles körű társadalmi jelenség, aminek éppenséggel a korrupcióellenes küzdelem látványos eredményessége a legnagyobb fokmérője. Amikor egy alkalommal megkérdezték a hírhedt bukaresti korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik közvádlóját, miként viselkednek a kihallgatásra beidézett politikusok, az ügyész úgy válaszolt: legtöbben örülnek, hogy csak ennyivel kapták el őket. De a korrupció mértékéről árulkodik a jelenség visszaszorítását célzó küzdelemmel, intézkedésekkel szembeni ellenállás is. Az elmúlt két és fél évtized legnagyobb romániai tiltakozási hullámát kiváltó, a bukaresti kormány által januárban kibocsátott – a példátlan tüntetések miatt később visszavont – sürgősségi rendelet jelentős mértékben enyhített volna a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán, akadályozva a bűncselekménnyel vádolt politikusok felelősségre vonását. De különben sem kell a román politikai osztálynak a szomszédba mennie a saját önvédelmét biztosító kezdeményezésért. Legutóbb kapóra jött az Európai Emberi Jogi Bíróság ultimátuma, miszerint a bukaresti hatóságok fél éven belül álljanak elő akciótervvel a börtönök túlzsúfoltságának enyhítése érdekében. Nosza, a törvényhozók rögtön ki is dolgoztak egy olyan közkegyelmi tervezetet, amelynek nyomán kiszabadulnának a börtönből a korrumpálás, a vesztegetés elfogadása, illetve a befolyással való üzérkedés miatt elítéltek, ha a szabadságvesztés időtartama nem haladja meg a három évet. – Nem hiszem, hogy a korruptaknak hármasával kell összezsúfolódniuk egy börtönágyon – magyarázta előterjesztését egy szociáldemokrata törvényhozó. Ennél is meglepőbb, hogy az indítvány – amelynek hatálybalépését ismét csak utcai tüntetéssel sikerült megakadályozni – részben attól a Traian Basescu jobbközép szenátortól származik, aki államelnöki mandátuma idején megteremtette a korrupcióellenes harc intézményes és politikai feltételeit. Ebből kiviláglik, hogy sem a politikai bal-, sem a jobboldal nem könyvelhető el a korrupció elleni küzdelem feltétel nélküli letéteményeseként.

Itt nem kelhet át a korrupció – olvasható a hatósági tájékoztatókampány keretében Románia határátkelőhelyein kibiggyesztett feliratokon; közben az állami hivatalokban plakátok hirdetik, hogy az adott helyen nem fogadnak el „figyelmességet”. Ennek ellenére a korrupció él és virágzik, ám nem kizárólag a megvesztegetettek miatt, hanem mert mindig akad, aki korrumpál. A romlott rendszer összeomlásához tehát az is kell, hogy a társadalom megtagadja a kenőpénzadást, akár a koldustól az alamizsnát. A büntető törvénykönyv szigora mellett ez lehet a másik megoldás. Hacsak nem szeretnénk legalizálni a korrupciót – igény lenne rá, Romániában legalábbis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.