Kétfarkúak és kalózok

A viccpártok a humor eszközével oldják a politikából fakadó feszültséget.

Paár Ádám
2017. 05. 10. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben ismét aktivizálódott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A hazai viccpárt számára jól jön, hogy egyre több az abszurd jelenség a magyar politikában. Szinte minden napra jut valami, amiből egy ilyen formáció meg tud élni. Helyzetüket az is könnyíti, hogy a CEU-ügy kapcsán egy olyan szociológiai réteg mozgolódik (az egyetemistáké), amely fogékony a humorra, a gerillamódszerekre, a meghökkentő kampánytechnikákra.

A magyar politika szereplői a kétfarkúakkal is úgy vannak, mint mindennel, amit nem ismernek: mivel a viccpárt az egyik oldalt bírálja, a másik számára azonnal rokonszenves lesz. Borítékolható, hogy ha a Kutya párt a baloldalt figurázná ki, akkor a jobboldalon mosolyognának rajta, és érvelnének amellett, hogy ez bizony belefér a politikába. Valójában a formáció pontosan azt teszi, amit minden viccpárt a világon: kritizál, és ezzel lerombolja a kultuszt, amelyet a politikacsináló „üzemek”, a spin doctorok és píártanácsadók a vezetők köré szőttek. Nem is annyira a politikusok, mint inkább az utóbbi szereplők e pártok ellenfelei: mivel ők formálják a politikusok stílusát és a politikai üzenetek tartalmát, a viccpárti kritika is elsősorban nekik szól.

A Kétfarkú Kutya Párt egy világjelenséget képvisel a magyar politikai térképen. A viccpártok immár több mint száz éve jelen vannak az európai politikában. Az első viccpártot Jaroslav Hasek cseh írónak tulajdonítják, aki 1911-ben megalakította a Törvény Határain Belüli Mérsékelt Fejlődés Pártját. Ez még csak pszeudopárt volt: nem rendelkezett tagsággal, nem volt programja és nem indult a választáson. 1958-ban egy csoport a Sao Pauló-i állatkert orrszarvúját kívánta elindítani a városi önkormányzati választáson, mondván, az kevésbé lesz korrupt, mint a két lábon járó politikusok. Az akció sikeres volt, hiszen a derék jószág százezer szavazatot szerzett, vagyis többen voksoltak rá, mint bármelyik másik párt jelöltjére.

A Sao Pauló-i siker megihlette a kanadai orvost és írót, Jacques Ferron-t, aki 1963-ban megalapította a Rinocérosz Pártot. A párt hivatalos ideológiájaként a marxizmus-lennonizmust nevezte meg. A névadó Marx nem Karl, hanem Groucho volt, a korszak egyik leghíresebb humoristája. (A „lennonizmus” névadója könnyen kitalálható.) A párt elképesztő ötletekkel állt elő, például a környezet eltörlésével, megspórolandó a környezetvédelmi kiadásokat, valamint Belgium elleni hadüzenettel, mivel az ismert belga képregényhős, Tintin az egyik részben lelőtt egy orrszarvút.

A Rinocérosz Párt vezetői ráéreztek valamire: a tömegdemokrácia kialakulásával, a politika professzionális hivatássá válásával egyre növekszik a távolság a pártpolitikusok és a választók között. A politikusok a választási siker érdekében arra kényszerülnek, hogy egyre több társadalmi, foglalkozási, jövedelmi csoportnak tegyenek ígéreteket, amelyek mögött viszont egyre kisebb a realitásfedezet, hiszen lehetetlen minden csoport érdekét egyszerre figyelembe venni. Ugyanakkor a fogyasztói társadalom kialakulásával a választók is mind több követeléssel lépnek fel a politikusok felé. A viccpártok pontosan reagáltak ezekre a dilemmákra, és a maguk módján, a humor eszközeivel oldották a társadalmi feszültséget.

Az 1970–80-as években a viccpártok egyre több országban terjedtek el. Az 1990-es években a volt NDK területén, Oroszországban, Ukrajnában és Belorussziában gombamód szaporodtak a sörivók pártjai. A 2000-es évek fejleményei, elsősorban a 2008-as gazdasági válság magával hozta a viccpártok másodvirágzását. Izlandon a pártrendszer egésze nevetségessé vált, és 2010-ben Jón Gnarr személyében egy viccpárti humorista ülhetett a reykjavíki főpolgármesteri székbe. Igaz, éppen az ő példája mutatja, hogy a hatalomban eltöltött idő nem tesz jót a humoros karakternek: sok kritikát kapott, és végül nem indult a második ciklusban, majd átlépett egy baloldali színezetű liberális pártba.

Bár gyakran egy lapon említik őket a viccpártokkal, egészen más karakterrel rendelkeznek a kalózpártok. Az utóbbiak csak a grassroots (alulról szerveződő) jelleg, a meghökkentő kommunikációs eszközök és a fiatalos arculat tekintetében mutatnak azonosságot az előbbiekkel. Míg a viccpártok évezredes hagyományban, az európai népi nevetéskultúrában gyökereznek, addig a kalózpártokat egy posztmodern jelenség, az információs forradalom hívta életre. A Németországban és Skandináviában működő kalózpártok tematikája jóval szűkebb: az emberi jogok, a digitális önrendelkezéshez való jog és az átláthatóság jelszavait tűzik zászlajukra. Ebből érzékelhető, hogy a jóléti társadalom bizonyos szintje szükséges egy sikeres kalózpárt létrejöttéhez.

A két párttípus vezetőinek foglalkozási összetétele is eltér: míg a viccpártok vezetői írók, humoristák, színészek, szatirikus újságírók, addig a Német Kalózpárt és a Svéd Kalózpárt vezetői az IT-szektorból, valamint a műszaki és természettudományok felől érkeznek: informatikai vállalkozók, szoftverfejlesztők, bioinformatikusok. Szociológiai és életkori bázisuk ellenben hasonló: mindkettő a nagyvárosi fiatalokat és az értelmiséget szólítja meg elsősorban. Ám a kalózpártok programja sokkal komolyabb, a XXI. századi kihívásokra reflektál (például az információhoz való jog), ezért nehezebben söpörhető le a nagy bal- és jobboldali pártok részéről.

Bal- vagy jobboldaliak ezek a pártok? Nem egyértelmű a válasz. Úgy tűnik, mintha inkább baloldali arculattal rendelkeznének, ám ez nem törvényszerű. A viccpártok éppúgy kifiguráznak baloldali jelölteket is, a kalózpártok „antitechnokrata” attitűdje pedig elvileg egy konzervatív párttal is összefér. Ám mivel manapság jobboldali kormányzás van Európa legtöbb országában, és egyetlen kormány sem szereti az utcai humort és protestálást, ma a legtöbb vicc- és kalózpárt a baloldalra szorul.

Összességében megállapítható, hogy ezek a pártok nem váltják meg a politikát, viszont színesítik a politikai összképet. Túl sokat azonban nem kell várni tőlük: az ellenzéki pártok nem lőcsölhetik a programalkotást a Kétfarkú Kutya Pártra.

A szerző történész, politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.