Kézfogás és többnejűség

Tízpontos iránymutatást dolgozott ki a hozzájuk érkező bevándorlóknak De Maizière.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 05. 15. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már tisztán látszik, hogy a menekültválság – vagy annak félrekezelése, ki hogyan látja – felkavarta az európai országok társadalmi viszonyait. Hatványozottan igaz ez a Wilkommenskulturt meghirdető, majd abból szép csendben kifaroló Németországra, ahol a milliós nagyságrendben érkező bevándorlók komoly társadalmi feszültségeket okoztak, elég, ha arra gondolunk, hogy az országnak a berlini terrortámadáson kívül több kisebb dzsihadista merényletet is el kellett szenvednie. Nemcsak a radikalizálódott muszlimokkal van baj, hanem a menekültválsággal felkavart állóvíz miatt súlyosabbak a társadalmi feszültségek is. A német belügyminisztérium jelentése szerint a politikai okokból elkövetett bűncselekmények száma tavaly rekordmagas volt, 41 500 incidens, ebből 4300 volt erőszakos. 2015-höz képest tavaly ráadásul több mint ötven százalékkal nőtt a menekültek által elkövetett bűncselekmények száma. Válaszul nőtt a szélsőjobb által elkövetett bűncselekmények száma is, ebből 12 ezer volt tavaly.

Ebben a környezetben elengedhetetlenül fontos végre tisztázni a szabályokat, világossá tenni, mit jelent németnek lenni, mi kell ahhoz, hogy valaki Európa legerősebb gazdaságú államában élhessen. A kereszténydemokrata belügyminiszter, Thomas de Maizière tízpontos iránymutatást dolgozott ki, hogy megfogalmazza a német kultúra és civilizáció alapelveit a bevándorlók számára is. Nehéz belekötni e pontokba, szerepel köztük, hogy Németországban a tanulás érték; hogy a németek nem fedik el az arcukat; hogy az országot a kereszténység formálta, és a Nyugat része, s hogy a kézfogás hagyományos üdvözlési forma.

Ha ennek a szabályrendszernek sikerül valamilyen épkézláb keretet adni – mondjuk az oktatás részévé tenni –, és nem marad meg pusztán a szavak szintjén, az akár jelentős mértékben segítheti a bevándorlók akadozó (pesszimistábbak szerint megbukott) integrációját. Arany középút lehet ez ugyanis az erőszakos asszimiláció és a mára egyértelműen zsákutcának bizonyuló szélsőséges multikulturalizmus között.

Nemigen lehet azonban legyőzni a bevándorlók integrációjával kapcsolatos nehézségeket úgy, hogy közben a többségi társadalom egyes tagjai mindent megtesznek a problémák fenntartásáért. Ugyanis a német szélsőbaloldali ellenzék (elsősorban a Zöldek és a Baloldali Párt részéről) egyből nekiesett a belügyminiszternek. Volt, aki azzal vádolta a kereszténydemokratákat, hogy az akcióval csak a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt szavazóit próbálják átcsábítani, volt, aki csak szimplán lenacionalistázta a jobb sorsra érdemes De Maizière-t. Van, aki realitásérzék híján megpróbálta elviccelni az egészet, mondván, akkor már említsék meg a német kultúra részeként a szandál-zokni kombinációt is.

A helyzet erősen emlékeztet arra, amikor a magyar baloldal a migrációs válság elején tett furcsa kijelentéseket: miközben már százezrek tartottak Európa felé, szerencsétlen időzítéssel több politikus még arról beszélt, hogy a bevándorlás csak álprobléma – az eredményt láttuk. Egy tanulságot mindenképpen le lehet vonni a történtekből: a XXI. század Európájának egyik legnagyobb kihívását nem oldhatjuk meg sem a szélsőjobboldali hisztéria, sem a baloldali-liberális struccpolitika jegyében. Németországban még ma sem vesznek tudomást a lakónegyedben tomboló elefántról, még akkor sem, amikor éppen eltaposni készül őket.

Persze, lehet mondani, hogy „nincs itt semmi látnivaló”, ám sem a számok, sem a kézzelfogható tapasztalatok nem ezt támasztják alá. Mert ha De Maizière belügyminiszter szavait lehet is egyszerű szavazatszerzési kísérletként értelmezni, a brit kormány mellett tanácsadóként – vagyis nem választott tisztségviselőként – dolgozó Louise Caseyéit már kevésbé. Casey jelentésében (ne feledjük, a multikulturalizmus egyik zászlóvivőjéről van szó!) az Egyesült Királyságban élő bevándorlók helyzetét vizsgálva kijelentette, az iszlámhívők által legsűrűbben lakott régiókban a 31 százalékot is eléri azoknak a muszlimoknak az aránya, akik helyesnek gondolják a többnejűséget, 23 százalékuk támogatja a tradicionális iszlám törvénykezés, a saría bevezetését a brit törvények helyett az ország egyes részein. A jelentéstevő egyik fő javaslata, hogy a szigetország iskoláiban tanítsák a gyerekeket a brit értékekre, mint amilyen például a demokrácia, az egyenlőség és a tolerancia.

Innen úgy tűnik, De Maizière pontjainak fő erőssége, hogy pontosan átlátja: Németország jókora változáson esett át az utóbbi néhány évtizedben, az ország etnikai összetétele – gondoljunk csak a többmilliós török kisebbségre – pedig alaposan megváltozott. Csak remélni tudjuk, hogy minél többen rájönnek: Európa egyik leggazdagabb történelmi és kulturális tradíciójával rendelkező nemzetéhez tartozni nem csak annyit jelent, hogy a szandált zoknival hordjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.