Kidobott kenyereink

A franciák szigorú törvényt hoztak: a pazarló boltvezetők akár börtönbe is kerülhetnek.

Lukács Csaba
2017. 05. 23. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss MTI-hír szerint a brit vásárlók naponta 1,4 millió darab banánt dobnak a szemétbe – az ily módon elpazarolt gyümölcs éves értéke 25 milliárd forint. Az adat nem légből kapott, a fogyasztók harmada egy felmérés során elismerte, hogy azonnal kidobja a déligyümölcsöt, ha az kicsit megsérült, vagy a héja megfoltosodott. Pedig ilyenkor még tökéletesen fogyasztható – ha megenni nem akarjuk, kiválóan alkalmas sütésre vagy gyümölcssalátának. Százból tizenhárman akkor dobják ki a banánt, ha az még éretlen, miközben néhány nap múlva tökéletesen fogyasztható állapotba kerülne. Nem csak a banán végzi a kukában – a hivatalos statisztikák szerint egy átlagos brit család évente mintegy 700 fontnyi (250 ezer forint) élelmiszert dob ki.

Mindez azért is jutott eszembe, mert Romániában tegnap lépett hatályba a 2017/2016-os törvény, amelyet az élelmiszer-pazarlás megfékezésére szavaztak meg a román képviselők. A sokszor lesajnált keleti szomszéd most jóval előttünk jár: az élelmiszerboltok és élelmiszer-előállítók kötelesek ingyen vagy erősen csökkentett áron (az eredeti nettó érték legfeljebb három százalékáért!) odaadni a segélyszervezeteknek azokat az élelmiszereket, amelyeknek a szavatossága három napon belül lejár. Aki ezt nem teszi, súlyos büntetéssel számolhat, alkalmanként tízezer lejt (közel hétszázezer forint) fizetve. A törvényhozók ugyanis megelégelték, hogy Romániában évente 2,2 millió tonna élelmiszer megy a szemétbe: az ország a kilencedik a legpazarlóbb uniós országok listáján.

Az igazsághoz tartozik, hogy az új törvény alkalmazása körül még sok a kérdőjel: például nem tudni pontosan, hogy a nagy termelők és forgalmazók mellett vonatkozik-e a kicsikre, és mi történik akkor, ha a segélyszervezeteknek nincs szükségük a felajánlott portékára. Egyébként ezek újraértékesíthetik a kapott terméket a szociálisbolt-hálózatokban, speciális feltételek mellett. Egy ilyen szabály, hogy náluk sem haladhatja meg az ár az eredeti érték negyedét.

A románok egy francia kezdeményezést másoltak le: a világon először itt vezettek be hasonló jogszabályt. Két évvel ezelőtt a francia törvényalkotók úgy határoztak, hogy a kétszáz négyzetméternél nagyobb üzletek nem dobhatnak ki vagy semmisíthetnek meg még fogyasztható élelmiszert, hanem el kell juttatniuk a rászorulóknak. Szigorú törvény született: a pazarló boltvezetők akár börtönbe is kerülhetnek.

Paradox helyzet: miközben a globális népesség 12 százaléka, közel 850 millió ember éhezik, világszerte a megtermelt élelmiszer harmadát-felét nem esszük meg, hanem kidobjuk. Döbbenetes mennyiség, 1,2–2 milliárd tonna megy a szemétbe, és ebben nem csak a pazarló vásárlók a bűnösek: a rossz betakarítási gyakorlat, a helytelen tárolás és szállítás, a szigorú eladási határidők és logisztikai bakik is benne vannak. És persze a piaci-éttermi-feldolgozói hulladék – mivel olcsó az élelmiszer, sok helyen túlságosan nagyvonalúan bánnak vele. Egy brit mérnököket tömörítő intézmény, az Institution of Mechanical Engineers jelentése szerint a pazarlásnak önmagán túlmutató következményei is vannak: természeti és energiaforrásokat is elkótyavetyélünk a fölösleges termeléssel és szállítással. (A mezőgazdaság például 550 milliárd köbméter vizet használ fel olyan termények előállítására, amelyeket aztán soha nem fogyasztanak el. Bűnösek a nagy szupermarketláncok, amelyek csak a tökéletes élelmiszert veszik át, és akcióikkal túlvásárlásra ösztönzik a vevőket, akik aztán a fölös készleteket kidobják.)

A vásárlói pazarlás külön történet, és ebben az Egyesült Államok jár az élen, ahol évi átlagban egyetlen személy háromszáz kiló tökéletesen fogyasztható élelmiszert dob ki a kukába. Európa rohamtempóban zárkózik fel az amerikai pazarláshoz, és ebben a kétes versenyben Anglia, Németország és Hollandia jár az élen. Az ENSZ előrejelzése szerint 2075-ben a jelenleginél hárommilliárddal több embert kell majd élelmezni, így csak idő kérdése, és rá leszünk kényszerítve a sokkal hatékonyabb élelmiszer-felhasználásra.

A probléma minket is vastagon érint: a hivatalos becslés szerint Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a különböző szereplők a vásárlótól a termelőkön és értékesítőkön át a vendéglátókig. Miközben egész térségek vannak, ahol súlyos gond a mindennapi betevő előteremtése, elég egy piros betűs ünnep után megnézni a nagyvárosi kukákat: szatyorszám dobjuk ki a tökéletesen fogyasztható élelmiszert, mert a hosszú hétvége előtti pánikban egyszerűen túl sokat vásároltunk.

A lakossági pazarlás megfékezésére nem lesz törvény, az csak tudatos fogyasztói magatartással mérsékelhető. Azt viszont itthon is be lehetne vezetni, hogy a nagy élelmiszerláncok kötelező módon adják oda a lejárathoz közeli élelmiszert a segélyszervezeteknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.