Korunk hősei

Hazugságszámba menő túlzás a „szerkesztőségbe való betörésről” és „az újságírók megfélemlítéséről” beszélni.

Ugró Miklós
2017. 05. 29. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híradások és a kommentárok száma, indulati töltése alapján a Momentum Mozgalom benyomulása az Origó szerkesztőségébe bizonyosan bekerül a 21. század legfontosabb eseményei közé, feltéve hogy ükunokáink is fogékonyak lesznek a történelmi gagyi iránt. Ezt a szánalmas ügyet úgy prezentálják egyes, főleg kormánypárti orgánumok, mint a világtörténelem legújabb fordulópontját, amely után a világ már soha többé nem lesz ugyanolyan, mint annak előtte. Példátlan skandalum, ilyen atrocitás még soha nem esett! – háborogtak a különféle toll- és mikrofonforgatók, s valóban, a momentumosok eljárását nem fogjuk eljövendő nemzedékek elé követendő példaként állítani, de egyes fórumok erőltetett felháborodása hol siralmas, hol nevetséges és gyakran ízléstelen.

Hazugságszámba menő túlzás a „szerkesztőségbe való betörésről”, s ott „az újságírók megfélemlítéséről, agresszív számonkéréséről” beszélni, de holmi ártatlan szerkesztőségi látogatás emlegetése sem az igazság kibontásának az útja. Fekete-Győr András nyilván tisztában van azzal, hogy a velünk szemben ülő partnerünket szelíden kérdezgetni, de közben két kézzel ránehezedni az asztal peremére kifejezetten fenyegető póz, még akkor is, ha a fenyegetett Kovács András ültében is egy fejjel magasabb volt, mint a lábujjhegyre magasodó Fekete-Győr. Ilyenkor ki ijedjen meg kitől, egyáltalán, van-e ok ijedségre? A demokratikus véleményalkotás szabadsága sok mindent megenged, de a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt iszonyatos tragédiával állított párhuzam oly elrugaszkodott, hogy inkább úgy teszek, mintha meg sem hallottam volna.

Az a jóslat sem túl szerencsés, miszerint a momentumos rohamosztagok megszállják a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót, a Magyar Postát, mint a bolsevikok tették 1917-ben Szentpéterváron. A bolsik 1917-ben viszonylag kevés magyar intézményt szálltak meg, de rádióból meg televízióból oroszt sem, pusztán mert még nem léteztek. A momentumosokat a kormányoldalon minden kétséget kizárólag a Lenin-fiúk egyenes ági leszármazottainak hirdetik. De ha már így tartják, Cserny terroristáinak szerkesztőségek elleni támadásait is felhozhatták volna példának. Közülük a leghírhedtebb a Népszava szerkesztőségének ostroma volt 1919. február 20-án. (A támadásnak hat halálos áldozata volt.) A Cserny-féle banda néhány nappal korábban szétverte a Pesti Hírlap és az Új Lap szerkesztőségét is. Ha valaki mindenképpen a momentumosok bolsevik gyökereit akarja érzékeltetni, annak ennyi is elég lenne analógiának, nem kellene Szentpéterváron keresgélnie a magyar közszolgálati médiumokat.

Egyébként a szabad sajtó hőskorában a sértett médiaszereplők benyomulása egy-egy redakcióba, s ott tettlegességig fajuló reklamálásuk szinte mindennapos, természetes jelenség volt. A hírlapírók felkészülten várták az effajta spontán író-olvasó találkozókat. Verhovay Gyula, a Függetlenség című újság főszerkesztője így írt a szerkesztőség felszereltségéről: „Fiatal volt a szerkesztőség, de gyors kezű és erős öklű. [ ] Töltött pisztoly az íróasztalon, éles kard a szék karfáján, a még csak félig berendezett szerkesztőség első kellékei közé tartoztak. Barátaim a fenyegetések hallatára rám kényszerítették az eszközöket: munkatársaim asztaláról sem hiányoztak a fegyverek. Tollunk egy volt mindegyikünknek, fegyverünk több.” A zsurnaliszták használták is összes fegyvereiket, mert akkoriban, 1880 táján az „igényes” olvasó még szemtől szembe szerette megvitatni a sajtószabadság és etika gyakorlatban adódó problémáit. És csak egy kis tülekedés és pofozkodás után jöhettek a párbajsegédek, s esetleg az ügyvédek. A sajtóperekben előállított igazságban akkor sem hittek.

Verhovay és kortársai bátran és gerincesen vállalták írásaikat, jóllehet ők is tévedtek, felültek fals információknak, netán elragadta őket a hevület és túlzásokba estek, igaztalan ítéleteket hoztak, megsértettek olyanokat is, akik nem szolgáltak rá. De az is biztos, hogy Verhovay nem bámult gyáván és bután az őt felelősségre vonó emberre, s nem hebegte bárgyún, hogy őt hagyják békén, mert nem közszereplő. Mert Kovács Andrásnak, az Origó üdvöskéjének sajnos ez a szerep jutott. (Bár néhány kormányhű tollnok úgy látta, hogy Kovács elegánsan, de határozottan helyretette Fekete-Győrt, de ők a szóvivőknek is elhisznek mindent.)

Egyébként ez a „nem vagyok közszereplő” szlogen az új kommunikációs csodafegyver a kormányoldalon. Habony sem közszereplő, meg az a sajtós nyikhaj sem, aki kollégánkat nem engedte be egy nyilvános rendezvényre. A nem közszereplés nem valami társadalmi státust jelent, hanem egy erkölcsi magatartást. Azt, hogy valaki nem hajlandó felelősséget vállalni a tetteiért. Akik ballépéseik, hazugságaik, aljasságaik következményei elől saját jelentéktelenségük mögé próbálnak bújni, azok a nem közszereplők. Korunk hősei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.