Merre tovább, konzervatív politika?

A politikai közép válsága valósággal megrengette a nyugati társadalmakat.

Béndek Péter
2017. 05. 16. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult látható világunk rövid két év alatt, miután legalább két évtizede értek a mélyben a változások. E változások fő elszenvedője a nyugati alsó középosztály. A foglalkoztatásukhoz szükséges tőke kivándorol az anyaországokból, az olcsó munkaerő viszont bevándorol ugyanide, olyan nyomás alá helyezve a képzetlenebb bennszülött rétegeket, hogy a 2008-as pénzügyi (döntően hitel- és lakhatási) válsággal találkozva ez valósággal megrengette a nyugati társadalmakat.

A válságot követő konszolidáció, a magas hozzáadott értékű pénzügyi és szolgáltató szektor („tudásszektor”) folyamatos térnyerése és a kétkezi munka rovására terjeszkedő robotizáció ahelyett hogy visszaadott volna valamit az elveszített életlehetőségekből, csak erősítette azt a folyamatot, hogy a kevésbé termelékeny munkaerő veszít a társadalmi rangjából, a helyzete bizonyos szakmákban kilátástalanná válik.

Az észak-atlanti térségben ezek a szociális és etnikai feszültségek a migráció nem szűnő áramával csak súlyosbodtak, és egyre inkább a kulturális, sőt a rasszok közötti ellentétek formáját öltötték. A közel-keleti és észak-afrikai válsággócok olyan néptömeget nyomtak Európára, hogy az amúgy is borulékony nemzeti politikai centrumokat legalább öt fejleménnyel szemben védekezésre kényszerítették. Ezek: a bevándorlás jelentette szociális, kulturális és gazdasági nyomás; a migrációhoz kötődő terrorizmus; az orosz segítséggel felerősödő kelet-közép-európai autokráciák; a szintén orosz támogatást élvező nyugati radikális mozgalmak; valamint az Európai Unió saját strukturális gyengeségei.

2015-re mindenhol kitapinthatóvá vált a közép meggyengülése és a radikalizmusok megerősödése. A szociális kilátástalanság érzése találkozott a kulturális-vallási elbizonytalanodással, ennek következtében jelentősen csökkent a „nyílt társadalom” eszméjének vonzereje. A 2017-es liberális „ellentámadást” – az osztrák, holland, francia és a várható német (legalább átmeneti) politikai stabilizációt – látva egyelőre nem nyilvánvaló, hogyan alakul végül politikai rendszereink egyensúlya, de a globalizációval szembeni nyugati kritika hatása még évtizedekig velünk fog maradni.

A centrum meggyengülése a nyugati konzervatív pártokat sem hagyta érintetlenül. A nyugati centrista konzervativizmus fősodra, amely korábban – némileg leegyszerűsítve – egy politikai szemléletben egyesítette a piaci-vállalati elitet a tradicionalistább, kistelepülési rétegekkel, érezhetően megbomlott. Míg az előbbi kezdetben fenn tudta tartani a nyitottság politikáját, addig a legtöbb helyen 2016-ra át kellett adnia vezető helyét a nemzeti szemléletű, migrációellenes belső ellenzéknek, ami meggyengítette a konzervatív pártokat, vagy radikális irányba fordította őket. Ahol az egység nem vezetett belső töréshez és hatalomátrendeződéshez (például Németországban, szemben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal vagy az Egyesült Királysággal), ott is megdőltek a korábbi bizonyosságok, és a konzervatív politikáról máig nem tudható, milyen irányba fog továbbfejlődni.

Magyarországon, ahol a konzervativizmusnak régóta a nacionalizmus tölti be a helyét, nem volt szükség ilyen átrendeződésre, mert a jobboldalon – 2010 óta kimondottan, de valójában több mint száz éve – az etnikai-kulturális felfogás uralkodik. A fentebb bemutatott folyamat – a modernizáció és a globalizáció tömegméretű kulturális-etnikai kritikája, illetve a demokrácia lázadása a liberalizmus ellen – olyan modernizációellenes fordulat, amelybe Magyarország könnyedén belesimult, és egy történelmi pillanat erejéig közös nevezőre jutott a (nyugati) világtrenddel.

Ez a pillanat azonban nem biztos, hogy sokáig kitart. Ma éppen úgy tűnik, hogy ami a gazdasági életben eddig is nyilvánvaló volt – tudniillik hogy a globalizációban és a tudásiparban nincs megállás –, az rövidesen újra éreztetni fogja magát a politikai rendszerekben is, és visszaállhat a közép ereje. De mi lesz a konzervativizmus helye az újra stabilizálódó progresszív korban? Egy olyan korban, amelyben jó eséllyel folytatódni fog a dehumanizáció, és a társadalmak szociális-kulturális bomlását elleplezendő új politikai logika alakulhat ki: a kevésbé termelékeny rétegek alapjövedelmével és szociális foglalkoztatásával házaló, a párhuzamos kultúrák békés együttélését értéksemleges rendpártisággal szavatoló kiterjedt állam.

A konzervativizmus az értékteremtő ember politikai gyakorlata, amelyhez óhatatlanul hozzátartozik az életet gazdagító hitek és hagyományok, a közösségek (a család, a nemzet és a köztes, mesterséges csoportok), valamint az erkölcsös választásainkat lehetővé tévő szabadság védelme. A (nyugati, polgári) rend, a maga átfogó értelmében. Minden, amit egy „új közép” a szűken vett – fizikai – rendhez fűződő értéksemlegességével veszélyeztet.

Nekünk, konzervatívoknak is modernizálódnunk kell. De több megőrzendő van bennünk és a gyakorlatunkban, mint hajlamosak vagyunk gondolni.

A szerző filozófus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.