Narancssárga tengeralattjáró

A médiabuborék, akár kormánypárti, akár ellenzéki, előbb-utóbb kipukkad.

Pápay György
2017. 05. 24. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Médiabuborék – az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, amely azt a jelenséget hivatott leírni, amikor egyes politikai szereplők vagy választói csoportok nem látnak túl saját szűkebb véleményközösségükön, s így elkerülik a szembesülést más, forgalomban lévő, akár dominánssá váló nézetekkel. A „westminsteri buborék” miatt érte meglepetésként a londoni politikai elitet, hogy az angol vidék az unióból való távozásra voksolt, és hasonló buborékban élték életüket a progresszív Amerika képviselői is, akik Hillary Clinton győzelmének biztos tudatában hajtották álomra a fejüket, hogy aztán másnap Donald Trumpra ébredjenek. De ilyesmiben lehetett részük a honi liberálisoknak is, akik másfél évtizedes szabad szárnyalás után 2010-től a parlamenten kívülről nézték, ahogy a Jobbik jön föl, mint a talajvíz. Maga a jelenség tehát nem új keletű, legfeljebb még pregnánsabbá tette a közösségi média, ahol már végképp nem könnyű megmondani, hogy amit a Facebook-falunkon látunk, az a falon túli világban is úgy van-e.

Az érzékletes kifejezés viszont annyiban félrevezető, hogy míg egy buborékot könnyű kipukkasztani, addig kimozdítani valakit a politikai komfortzónájából nem kis feladat. Bár a fenti példák egy-egy jól fejlett médiabuborék zajos végéről tanúskodnak, ez a ritkább eset. Az emberek többsége hajlamos a végsőkig ragaszkodni dédelgetett meggyőződéseihez, főleg ha a politikától rendszeresen megkapja az ehhez szükséges muníciót. Vegyük a mai magyar kormánypárti szavazót, akinek óriásplakátok üzenik, hogy Brüsszelt meg kell állítani; a híradóból arról értesül, hogy migránstömegek állnak ugrásra készen a határainkon; az újságban azt olvassa, hogy a Momentum félresikerült origós akciója a Charlie Hebdo elleni támadással ér fel; az interneten az ismerősei arról posztolnak, hogy a Soros-legények magyar Majdanná akarják változtatni a Kossuth teret. Ez nem egyszerű buborék, jóval több annál, inkább egyfajta bizarr társas utazás egy szűk, zárt és fullasztó térben, mondjuk egy tengeralattjárón. Valahol a háborgó vizek mélyén, ahol csak a kapitány tudja, merre tartunk.

A baj csak az, hogy a narancssárga tengeralattjárón nem csupán a kormánypárti közönségnek jutott hely, hanem ott ül rajta az egész ország. A közélet tudatos hiszterizálása, amely a tömegdemokrácia többé-kevésbé természetes velejárója, nálunk hallgatólagos kormányprogrammá emelkedett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ma már önálló minisztérium foglalkozik vele. A Fidesz 2010-ben – legjobb tudomásunk szerint – arra kapott felhatalmazást, hogy egy élhetőbb országot építsen. Hogy ez a célkitűzés meddig volt érvényben, arról lehet vitatkozni, de egy biztos: a kormányzat már jó ideje nem épít mást, csak virtuális valóságot. 2016-ban majdnem egy egész évet szántunk a kvótaellenes népszavazásra, amelyről senki sem tudta, hogy az „érzelmi jelentőségén” túl mi is a valódi tétje – talán nem is baj, hogy már sohasem fog kiderülni. Az pedig már most látszik, hogy bár 2017 a lázadás éveként indult, nyugat-európai érdeklődés híján inkább a Soros elleni élet-halál harc éve lesz belőle. Ezzel csak elleszünk valahogy 2018-ig és a választásig.

Mindezzel a Fidesz új minőséget hozott a magyar politikába. Hiszen korábban is láttunk már cinikus, számító vagy szimplán csapnivaló kormányokat; arra viszont még nem volt példa, hogy egy kormányzó párt kizárólag az általa fújt buborékban élő mintegy kétmillió embernek politizáljon, látványosan lemondva a többi választópolgárról. Ehhez persze szükség van egy olyan választási rendszerre, amelyben az egy tömbben szavazó Fidesz-tábor könnyedén behúzhatja a győzelmet, sőt akár még a kétharmadot is hozhatja. Szükség van azonban valami másra is: olyan ellenzékre, amely az utóbbi pár évet a maga médiabuborékjában töltötte. Ebben a buborékban mindenkinek elege van a Fideszből, így az embernek nincs más dolga, mint hogy lájkolja az aktuális kormányellenes mémet, esetleg elsüssön alatta valami csípős kommentet. Majd elégedetten nézze, ahogy az elégedetlenség fokozódik, és beveri a rendszer koporsójába az utolsó szöget. Szerencsére ilyesmi gyakran történik: ilyen volt a kormányzati hátraarc netadó- és boltzárügyben, az olimpiarendezés lefújása vagy újabban a lex CEU elleni tiltakozási hullám. És ki tudja, hány utolsó szöget lehet még beverni, amíg a Fidesz megnyeri a következő választást, hogy tovább építse bukott rendszerét.

A buborékoknak persze az a természetük – akár kormánypártiak, akár ellenzékiek –, hogy előbb-utóbb kipukkadnak. A tengeralattjáró léket kap, és beárad a hideg, zavaros víz. Hogy ez mikor fog bekövetkezni, azt nem tudjuk, de mindenképpen jót tenne a magyar politikai életnek. Mert legyenek bár mégoly riasztóak a baleset várható következményei, jelenleg enélkül is süllyedünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.