Piactesztelés Iron Lady módra

Az új Katinka-forradalom unortodox eleme, hogy a Nemzetközi Úszószövetségnek fújna ébresztőt.

2017. 06. 29. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iránt érdeklődtem a minap a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka stábjánál, hogy miért a világbajnokság előtt egy hónappal indokolt rárontani a Nemzetközi Úszószövetségre (FINA), a vizes sportok ernyőszervezetére. Katinkáék szerint már a kérdésemet is rosszul tettem fel. Választ ezzel együtt nem kaptam. Az Iron Corporation („De ki az a Korporésön?” – érdeklődik a bunkó Bugsy az őt folyamatosan elhessegetni próbáló főnöknél, Nynfusnál Bud Spencer és Terence Hill És megint dühbe jövünk című filmklasszikusában) szerint szó sincs ostromlott FINA-ról. Az ország Katinkája csupán táncba hívja az úszóvilág azon képviselőit, akik hozzá hasonlóan úgy gondolják: nincs az rendjén, hogy a sportág legfontosabb szereplői, az élversenyzők kihagyásával hozzák meg a szabályváltoztatásokat.

Ismeretes: a FINA – benne az alelnök Gyárfás Tamással, aki itthon már elvesztett egy csatát az Iron családdal szemben – úgy módosította a világkupa-sorozat szabályzatát, hogy egy úszó egy állomáson nem indulhat négynél több számban; nem lesz minden állomáson minden versenyszám; a legnagyobb sztárokat felmentik az előfutamozás kötelezettsége alól. Vagyis a legnagyobb úszóknak egyvalamire biztosan kevesebb lehetőségük lesz, mint eddig: úszni. Ám a változtatásokat nem a „Katinkának direkt keresztbefekvő” Gyárfás, hanem a FINA technikai bizottsága, a sportág nagy lobbierőt képviselő, egy-egy úszószámra specializálódott csoportja érhette el.

Most, hogy nyolc nappal túl vagyunk az Iron Lady nagy – alighanem nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket is okozó – felhorkanásán, érdemes körülnézni, kit célozhatott, illetve talált el a kétnyelvű Facebook-dörgedelem. A világ legjobb úszónője akciójával szeretett volna megszólítani számos olyan sportolót, akik ezeken a világkupaversenyeken több mint négy számban indultak, illetve értek el jelentős pénzjutalommal járó eredményt. Pikáns a helyzet, hiszen Hosszú egy közeli vetélytársnak is kedvezne küzdelmével. Ő nem más, mint a szintén számhalmozó Jakabos Zsuzsanna, aki látványosan kimaradt a Gyárfás eltávolításáért vívott küzdelemből. Az akciónak ugyanakkor sikerült szóra bírnia a sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes Cseh Lászlót, aki „komoly igazságokat” látott a nyílt levélben, noha annak idején ő sem állt bele a Magyar Úszószövetség elnöke elleni harcba. Az úszónő táncba hívta a hazai szakma szerint munkájára alkalmatlan (mi másra utalna, hogy javaslatainak sora a közgyűlés titkos szavazásain háromnegyedes többséggel bukott) Bienerth Gusztáv úszóelnököt is. Az ő személye aligha tekinthető fontosnak a történetben, de mindig jobb, ha egy akadállyal kevesebb van, Bienerth pedig többször is – némi túlzással – hűségesküt tett a népszerű Hosszúnak.

Az új Katinka-forradalom legunortodoxabb eleme, hogy magának a Nemzetközi Úszószövetségnek kívánna ébresztőt fújni. Belengetve, hogy NBA-s vagy teniszes mintára bármikor kiforrhatja magát puszta sportérdekből egy új, profi, piaci alapokon álló szervezet. Vagyis azt üzeni a FINA-nak, hogy nem árt, ha vigyáznak. Ezzel kapcsolatban persze egyértelműsítette az álláspontját az Iron Corp. Nem lesz FINA-bojkott Hosszú Katinka részéről. Ha azonban visszavonul – annyira az sincs messze már –, aligha nő majd sportági lobbiereje. Ráadásul az általa képviselt agyonversenyzett szezon módszer korántsem terjed olyan ütemben, ahogy elképzelte. Egy ilyen forradalomhoz viszont a metodika áttörése nyilvánvaló alapfeltétel.

Ezzel szemben viszont, úgy tűnik, eredményesen kilincseltek a FINA-nál az erős gazdaságú országok (USA, Nagy-Britannia) sportolói, akik fiatalok, számspecialisták – leginkább mell- és kisebb részben gyorsúszók –, és szívesen belemártanák a mancsukat egy olyan mézesbödönbe, amely nem félig üresen kerül eléjük. Allegória: a gimnázium toronymagasan legjobb tanulója vakmerőt húz, amikor bejelenti, hogy iskolája rossz, de ahelyett, hogy átiratkozna máshova – amit a másik iskolákon kívül senki nem kíván –, leszögezi: ő maga akar új sulit létrehozni a jelenlegivel szemközt. Ehhez nem kizárólag más tanulók tömeges támogatására van szükség, hanem a tanári karnak, a fenntartónak és a többi diák szüleinek is lehet hozzá egy-két szava, miközben piaci oldalról is veszélyes az üzem. Igaz, ha csak annyit ér el, hogy javaslatai nyomán az iskola komoly belső munkába kezd, és jobbá válik, az már eredmény. Ehhez viszont nem biztos, hogy Katinka-féle fellépésre van szükség.

Talán nem jár messze az igazságtól az, aki úgy vélekedik: az a retorikai eszköztár, amivel az Iron Lady él – az amerikai NBA-kosaras LeBron Jamest is másolva –, valójában az Iron márka építéséről is szól. A piactesztelés az úszást, a lelkesítést és a konfliktuspartit egyaránt kedvelő magyarokon zajlik. Folytatás a világbajnokság után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.