Na helló, röfik!

Nem ez az első eset a 2010 utáni Orbán-kormányok történetében, hogy a nagy szavakat kioltják a makacs tények.

Wekerle Szabolcs
2017. 07. 19. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hír múlt hétről. Az egyik: csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott Tiszakécskén, a Balogh Tészta Zrt. új üzemének átadóünnepségén. Itt többek között arról beszélt: amihez mi, magyarok igazán értünk, ami a génjeinkben van, ami apáról fiúra száll, az a mezőgazdaság, ennek magas, nemzetközi szintű művelésére vagyunk leginkább alkalmasak. A másik a szombati Magyar Nemzetből: a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júniusban a magyar sertésállomány 219 ezer hízóval csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és elérte a történelmi mélypontot, a 2,8 milliós számot. A 2010-es kormányváltáskor 3,17 millió sertést tartottak a tenyésztők. Az Orbán-kormány egy 2012-ben elfogadott ágazati stratégia alapján kívánta megállítani a csökkenést, az eredeti tervek szerint erre az évre el kellett volna érnünk a 6 milliós sertésállományt. Majd négyszázezer, lám, röfögve ment.

Nem ez az első eset a 2010 utáni Orbán-kormányok történetében, hogy a nagy szavakat kioltják a makacs tények. Ami azonban a magyar sertéságazatban történik, az az ország működésének (működésképtelenségének) állatorvosi lova. Van benne minden: nagyon kevés munkával elérhető nagyon nagy támogatás, olajozottan működő kontraszelekció, harsány lelkesedéssel felvázolt, ám sehová sem vezető stratégiák, az aprómunka és a racionalitás rémisztő hiánya, nyakon öntve a miniszterelnöki boszorkánykonyhában hosszú évek óta sikerrel adagolt, a kevéssé gusztusos fogásokat is fogyasztandóvá varázsoló Nagy Nemzeti Szósszal.

Azzal, amelynek egyik hozzávalója a fent idézett, génekre utaló szöveg. Küldött nép vagyunk, beavatott, kiválasztott. Elég, ha ezerszer elmondjuk, hogy születésünktől fogva értünk valamihez, és az úgy is lesz.

Kár, hogy a magyar sertéstartók zömének még senki nem tett említést erről a korszakalkotó genetikai felfedezésről. Persze a sertésszaporításnak az utóbbi időben a nemzetközi környezet sem kedvez, Európa is túltermelési válsággal küzd, a piac százszázalékosan telített: ha itt röfögne is hatmillió sertés, a kutyának sem kellene. De ne fogjunk mindent mindig a gonosz külföldiekre: a magyar sertéstartók többsége önállóan, bármiféle külső tényező nélkül is képes olyan csapnivalóan teljesíteni, hogy garantáltan alulmaradjon az öldöklő piaci versenyben.

Az ágazat fő rákfenéje, mondják a szakértők, a támogatási rendszer, amely még annak is kifizetődővé teszi az állattartást, aki alig-alig ért ahhoz, amit csinálni próbál. (Csak 2015-ben a kormány nem kevesebb mint 17 milliárd forintot fizetett ki a sertéstartóknak.) Nézzük az egyik legkézenfekvőbb mérőszámot: a sertéstartásban világelsőnek számító Dániában és Hollandiában egy anyakoca évente 28-30 hízót „termel”, míg a magyar átlag 22 körül van. Egyébként a 28 körüli értéket ha nem is túl nagy számban, magyar és Magyarországon tevékenykedő külföldi gazdálkodók is képesek hozni. Ez azt bizonyítja, hogy nem a honi légköri viszonyok okolhatók a kudarcokért. Sokkal inkább a hozzáállás és az érdemtelen pénzek okozta lomhaság. Ott tartunk, hogy ma már a nemzeti büszkeségünknek, sőt olykor hungarikumnak számító kolbászainkat és szalámijainkat is jórészt nyugat-európai importból származó sertéshúsból készítik.

Nem tűnik tehát igaznak, amit miniszterelnökünk mondott. Mármint, hogy a mezőgazdaság magas, nemzetközi szintű művelésére volnánk leginkább alkalmasak. Ami nem baj, hiszen a fejlődés lehetőségei adottak. De ha elhitetjük magunkkal, hogy jók vagyunk, miközben nem vagyunk azok, az mind gazdasági, mind nemzetkarakterológiai szempontból kimondottan káros. Pedig sajnos tény – és erre a kormányfő jó érzékkel játszik rá újra és újra –: ha valami a génjeinkben van, az az önáltatás. Jó lenne lassan leszoknunk róla, mert így sosem lesz kolbászból a kerítés. Magyar hússal töltött kolbászból biztosan nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.