Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A kampány negatív

Az igazság a politikában is elérkezik, ám nem mindegy, hogy mikor.

Szerető Szabolcs
2017. 08. 29. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a közvetlenül érintettek, az üzenettel célba vettek körében váltott ki indulatokat a Fidesz telefonos kampánya, amelyben egy gépi hang arra hívja fel a nyugdíjasok figyelmét, hogy Vona Gábor csúnyát mondott a korosztályukról, s erre majd a szavazáskor is emlékezzenek. Politika és erkölcs viszonyáról, machiavellizmusról és egyebekről folyt, folyik a szó az eset kapcsán.

A magam részéről elsőként azt tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy az ellenfél bírálata, a negatív kampány a politika szerves, természetes és legitim alkotóeleme. Már 1990-ben az első szabad választások kampánya sem kizárólag arról szólt, hogy az akkori két fő erő, a néhai MDF és SZDSZ a jövő demokratikus Magyarországára vonatkozó vonzó terveit versenyeztette egymással. Apákról és fiúkról, ókonzervatív mucsai nacionalistákról, gyökértelen liberálisokról olvashatott, hallgathatott cifra dolgokat a honpolgár. A 90-es években Antall József, Horn Gyula vagy éppen Orbán Viktor folyamatosan karaktergyilkossági kísérletek célpontjaként vívta küzdelmeit a közéletben.

Némi büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a társadalom szövetét roncsoló, ipari méretű gyűlöletkeltés importtermékként jutott el hozzánk 2001–2002 fordulóján. Ron Werber üzemelte be hazánkban az MSZP végül sikeresnek bizonyult kampányában a huszonhárommillió románnal vagy Kövér László kiforgatott köteles beszédével jellemezhető hazugsággépezetet – Gyurcsány Ferenc ennek „érdemét” később magának igyekezett tulajdonítani, de hát ő alighanem ebben is hazudott. Persze „szenvedő félként” korábban a Fidesz sem ment a szomszédba egy kis lejáratásért, az ellenfélnek bevitt mélyütésért, hogy aztán a Werberhez képest igazi nagyágyú, a nemrég elhunyt Arthur J. Finkelstein szolgálatainak igénybevételével forduljon ki szép lassan egykori polgári önmagából.

Az ellenségképzést, a kipécézett személyek verbális kivégzését, az ellenük indított hajszának az abszurditásig fokozását ma aggály nélkül helyeslőkről azt kell gondolnom, hogy a lelkük mélyén csodálják azt a Gyurcsány Ferencet, aki 2006-ban hazugságözönével, lefegyverző gátlástalanságával győzni tudott a választásokon. Morális kifogásaik legalábbis nem nagyon lehetnek vele és az akkor sikert hozott módszereivel szemben.

Elmúltak azok az idők, amikor a negatív kampány megállt az ellenfél hibáinak kíméletlen kihasználásánál, az aktuális kormányzás negatívumainak felnagyításánál, az ellenzéki ígéretek teljesíthetetlenségének hangsúlyozásánál. A Vona Gábor elleni akció egészen más kategória, a hazugsággal való lejáratási kísérlet mintapéldája. A Jobbik elnöke valóban kemény szavakkal festette le néhány fideszes nyugdíjas viselkedését – ahogy anno Kövér László is beszélt kalapácsról meg kötélről –, de nem általánosított, nem a nyugdíjasok széles táborát minősítette. Persze az eredeti gondolatok, mondatok kiforgatása sem példa nélküli a politika világában, sőt. A döntő kérdés az, hogy az adott közegben mekkora esély van arra, hogy a bedobott hazugságról a célcsoport – ha igényli – különösebb erőfeszítés nélkül megtudhassa az igazságot. A kiegyensúlyozott médiaviszonyok, a változatos tájékozódási lehetőségek megvédhetik a választót a politikai manipulációktól.

A Fidesz most terjesztett hazugsága egyszerű, könnyen befogadható üzenet formájában érkezik, amelyet a kormányoldal befolyása alá került médiafelületeken is sulykolnak. A támadás ezért hatásos is lehet. Két kockázati tényezőt látok a Fidesz szempontjából, egyik sem morális természetű. Úgy sejtem, a választók nem feltétlenül lelkesednek azért, ha a politika telefonhívásokkal belép az intim szférájukba hosszú hónapokkal a hivatalos kampány kezdete előtt. A kormányoldal pedig a Jobbik folyamatos támadásával mintha maga igazítaná el a kérdésben bizonytalan választókat, hogy merre kell keresni a valódi kihívót.

Úgy látszik, a Fideszben azt gondolják, most az az érdekük, hogy még mélyebbre húzzák az országot abban a negatív spirálban, amelynek kiindulópontja Ron Werber megjelenése volt. Aki versenyben akar lenni jövő tavasszal, erre is alaposan fel kell készülnie. A sopánkodás, a politika természetén való merengés, az erkölcsi felháborodás indokolt lehet, de önmagában aligha célravezető. Ez a kampány is negatív lesz. A védekező pozíció pedig akkor sem előnyös, ha valaki maga mögött tudja az igazságot. Azt az igazságot, amely a politikában mindig elérkezik, ám korántsem mindegy, mikor. Elérkezett a radikális antikommunista pózában tetszelgő, majd néhány évvel később az utódpárttal koalícióra lépő SZDSZ-hez; vagy a kormányzását végighazudó, a határon túli magyarokat egy kis pillanatnyi belpolitikai előnyszerzés vágyával hátba szúró szocialistákhoz is. Mintha a történelemnek mégis lenne morális érzéke. Kinek remény, kinek fenyegetés mindez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.