Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az a jó, ha nincs szurkoló

Az MLSZ-nek minden megvan ahhoz, hogy kiszűrje a rasszista szövegeket kiabáló szurkolókat. Mégsem ezt teszi. Vajon miért?

Ambrus Vilmos
2017. 08. 23. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az írás többek közt azért született, mert fontosnak tartjuk leszögezni: rasszista megnyilvánulásoknak, cigányozásnak, zsidózásnak nincs helye a futballstadionok lelátóin. Márpedig az Újpest szurkolóinak egy része ilyen szólamokat (is) skandált az idegenbeli focimeccseken az NB I utóbbi fordulóiban. Az Újpestet ezért folyamatosan zárt kapus hazai mérkőzésekkel bünteti az MLSZ fegyelmi bizottsága. (Más klubokkal szemben mintha elnézőbb lenne a szövetség. Néhány éve például a fradisták zsidózása egy MTK-meccsen csak pár százezer forintos büntetést „ért”.) Újpesten amúgy is áll a bál: lapunk is többször megírta, a klub tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet nyáron megváltoztatta a csapat 132 éves címerét, ami óriási felháborodást váltott ki. A drukkerek célpontjává vált a Duchatelet döntéséhez asszisztáló, a tulajdonost elvtelenül kiszolgáló Gyarmati Eszter ügyvezető igazgató is; kettejük szidalmazása azonban a múlt hét előtti Honvéd–Újpest találkozón huhogásba, cigányozásba váltott, amikor a hazaiak színes bőrű játékosa labdához ért.

A vállalhatatlan megnyilvánulásokat sehol sem tűrik a szövetségek, de hasonló esetekben – mint a napokban Németországban – legalább törekszenek arra, hogy a klubra kirótt büntetés ne legyen aránytalan, és ne sújtsa a vétlen drukkereket. A probléma lényegére tapintottak rá az Újpest1885 blog szerkesztői, amikor nyílt levelet intéztek Csányi Sándor MLSZ-elnökhöz a jelenséggel kapcsolatban. Ahogy fogalmaztak: „a jelenlegi büntetési gyakorlat nem szűri ki a renitens elemeket, ugyanakkor kollektív büntetésként azokat a vétleneket is sújtja, akik semmilyen szabályszegést (pl. rasszista megnyilvánulás) nem követtek el.”

Az MLSZ-nek minden jogszabályi és technikai feltétele megvan ahhoz, hogy a bekamerázott lelátókról kiszűrje a huhogó, cigányozó, rasszista szövegeket kiabáló szurkolókat. Mégsem ezt teszi. Vajon miért? Az NB I-es mérkőzésekre eleve csak fényképes azonosítással és a személyes adatok megadásával lehet jegyet vásárolni. Ez az évek óta létező gyakorlat oda vezetett, hogy sokkal nehezebbé vált a bejutás a meccsekre. Ezzel megvalósult a szövetség és a klubok érdekében álló cél: a „kevesebb szurkoló, kevesebb probléma” elve. Vagyis az a jó, ha a nézőket és a szurkolói csoportokat távol tartják a mérkőzésektől, mert akkor nincs balhé.

De egy pénzügyi szempont miatt a kluboknak sem fontosak a nézők. Szintén az Újpest1885 szerkesztői írták: „a klubok a rendezési költségeket teherként élik meg, hiszen a jegyárbevétel közel nem éri el a rendezés költségeit [ ] a klubok nem érdekeltek a több kilátogató néző becsalogatásában. Ezért sokkal inkább támogatják a jelenlegi büntetési gyakorlatot, hiszen annak a pár egyénnek a kizárása, akik kisebbségként rendre szabályszegők, egyszerűen nem érdekük.”

Itt lép be a képbe az Újpest FC vezetése. Nekik ugyanis minden hazai zárt kapus mérkőzés kapóra jön. Dörzsölik a tenyerüket egy-egy ilyen büntetést követően, és – arcpirító módon – rögtön a fegyelmi bizottság határozata után nyíltan ki is mondják, nem fellebbeznek ellene. Annak ugyanis halasztó hatálya lenne a jogerős határozat megszületéséig, tehát soron következő hazai mérkőzését szurkolók előtt játszhatná a csapat. Ám mivel a klubnak nem éri meg hazai meccset rendezni és a klubvezetést szidalmazó szurkolókat hallgatni, örömmel elfogadják a kezükre játszó döntést. Az MLSZ nem is tehetne nagyobb szívességet az újpesti vezetésnek.

Így találkozik tehát az MLSZ és az Újpest FC vezetésének érdeke: a szurkolók nélküli futballmeccs. A hazai labdarúgásnak és a szurkolóknak ártó szövetség, valamint az Újpest története talán legbotrányosabb klubvezetésének „együttműködése” ezzel még csak az elején tart. Gyümölcsöző kapcsolat lehet belőle hosszú távon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.