Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Holland balhé: nem a terror, hanem a pénz a fontos

A nagyköveti interjú leginkább arról szólt, hogy ők fizetik a bulit, nem arról, hogy terroristák vagyunk.

Kovács Áron
2017. 08. 25. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó eséllyel rövid úton biliben tomboló viharrá átlényegülő diplomáciai habverés közepette a szokásos módon ismét a lényeg sikkadt el Gajus Scheltema távozó holland nagykövet interjújából. A magyar kormány a terrorista propagandával vont párhuzam miatt akadt ki, és erre hivatkozva hívta vissza hágai nagykövetét, pedig a szövegben vannak sokkal súlyosabb állítások, felvetések is.

Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

Valóban egyre élesebb a vita arról, mi történik a pénzünkkel. Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert

– mondja a nagykövet, aki szerint tehát változtatni kell azon a rendszeren, ahogy az EU-s támogatások a helyi kormányokhoz folynak, amelyek aztán azt csinálnak vele, amit akarnak. Arra a felvetésre pedig, hogy magyar belügy-e, hogyan költjük el a pénzünket, Scheltema úgy reagált: „A holland adófizetők pénze nem belügy”. Lássuk be: van ebben némi igazság.

Magyarországon időnként hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy az EU-s támogatásokra adott pénzt nem egy brüsszeli pincében nyomják, hanem a tagállamok fizetik be azt az uniós költségvetésbe. Minden tagállam tesz be és vesz ki a közös alapokból, de a gazdagabb, jellemzően alapító államok sokkal többet adnak, mint amennyit kapnak. Hollandia pedig ilyen, úgynevezett nettó befizető állam.

A 2015-ös adatok szerint Hollandia 3 milliárd 695 millió euróval fizet be többet az EU kasszájába, mint amennyit elvesz. Ez abszolút értékben nem a legnagyobb összeg, Németország vagy Nagy-Britannia sokkal többel járul hozzá a közösségi célokhoz, de egy főre vetítve a hollandok adakoznak a legtöbbet: ha úgy vesszük, 2015-ben minden polgáruk több mint 210 eurót, nagyjából 65 ezer forintot fizetett az EU-nak.

A legtöbb támogatást – a be- és kifizetések egyenlegét nézve – Lengyelország, Csehország, Görögország és Spanyolország után Magyarország kapja. Ha fejenként számoljuk, akkor 2015-ben minden magyarra jutott több mint 460 euró, vagyis 140 ezer forint. Bár ezzel már tényleg elrugaszkodunk a valóságtól, az egyszerűség kedvéért vehetjük úgy, hogy ennek közel felét a holland adófizetők dobták össze nekünk.

Ennek tükrében bizony legalább részben a hollandokra is tartozik, hogyan és mire fordítja Magyarország az EU-s forrásokat. Az egyszeri „civilek” valószínűleg nem tudnak arról, hogy Magyarországon szinte minden napra jut egy kisebb-nagyobb botrány, de a nagykövetet valószínűleg tájékoztatták a sajtófigyeléssel megbízott munkatársak a teljesen felesleges kilátókról, a semmibe vezető bicikliutakról vagy az Országos Roma Önkormányzat eltűnő milliárdjairól. Scheltema pedig úgy látja, egyszer be fog telni a pohár odahaza – valójában főként ennek adott hangot az elhíresült interjúban.

A nettó befizetők körében egyébként nem első alkalommal merül fel, hogy miért is támogatnak olyan országokat, amelyek vagy korruptak, vagy nem hajlandók együttműködni a többi tagállammal bizonyos ügyekben. Többek közt Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt is beszélt erről még tavaly szeptemberben, amikor azt mondta, hogy Lengyelországnak már csak azért is együtt kellene működnie a migrációs helyzet megoldásában, mert évente 17 milliárd euróval finanszírozza költségvetésüket az EU.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.