Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Lombikügy: népszerű vagy elvhű legyen az egyház?

Mit tegyen a katolikus elöljáró, ha nem szeretné, hogy leszedjék róla a keresztvizet?

B. Kovács Gergely
2017. 08. 25. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár végének forró témája lett Veres András győri megyéspüspök prédikációjának részlete, melyben azt mondta, a lombikprogram figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, és általa észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye. Az elöljáró lapunknak adott nyilatkozatában továbbvitte, kifejtette ezt a gondolatot.

Nyomtatott és netes felületek, blogok, közösségi médiás kommentek reagálnak ezekben a pillanatokban is a témára. Sokkal erősebbnek tűnik jelenleg a felháborodás hangja. A Magyar Nemzet hasábjain is született állásfoglalás lombikügyben.

A magam részéről ezt szeretném kihagyni, a dolog másik vetületét kívánom körbejárni. Egyre inkább kirajzolódni látszik, hogy a római katolikus egyház legfőbb dilemmája az új évezred tízes éveiben az, miként válaszoljon az „értékeinket képviselni akkor is, ha ez nem népszerű”, illetve a „népszerűnek és nyitottnak lenni a világra, akkor is, ha ez önfeladással jár” paradoxonára. Amikor Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke váltotta a korára és megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondó XVI. Benedek pápát Szent Péter székében, széles körben elterjedt nézetté vált, hogy a szokatlan gesztust valójában az váltotta ki, hogy kezdetét vegye a katolikus egyház kommunikációjának, nyilvánossághoz való viszonyának totális újragondolása.

Valóban, olyan folyamatok indultak el, amelyek korábban jellemzően távol álltak az egyháztól: a közösségi médiát tudatosan kezdte használni Ferenc pápa, és az egyház korábbi tradíciójában nevelkedettek számára meghökkentő nyilatkozatokat is tett, gondoljunk csak az állatok lehetséges üdvözülésére, a homoszexuálisokhoz való újfajta viszonyulásra, a migrációval kapcsolatos nézeteire. Mindeközben gyakran kritizálták őt a hagyományok mellett erősebben kiálló hívek és egyházi személyek, míg rendszeresen vették védelmükbe nem hívők, a közösségi média bármilyen vallású vagy vallástalan felhasználói. Ebben a vitában nem egyszerű a hívek számára állást foglalni, mert nyilván fontos szempont, hogy az egyház a szerethető arcát mutassa a világ felé, és ezzel nyisson a még vallástalan, de nem elzárkózó tömegek felé. Ugyanakkor tanaitól és kétezer éve képviselt nézeteitől – más egyházakhoz hasonlóan – nem térhet el.

Veres András a római katolikus vallás főpapja, és amit mondott, egyháza mezőjében érvényes és igazságos. A katolikus egyház katekizmusa, azaz tanainak és hitvallásának alapja a 2373. és a 2379. közötti pontokban foglalkozik a gyermekáldás kérdésével, és bár terjedelmi okokból idecitálni minden alapelvét nem lehet, mindenki számára könnyen fellapozható az interneten. Veres András a saját vallása által lefektetett alapelvek mentén mondta, amit mondott, és ezért elítélni nem helyénvaló.

Más kérdés, hogy valóban népszerűtlen az álláspontja, hiszen a tudomány lehetővé tesz egy olyan eljárást, amelynek végeredménye kivétel nélkül örömet szerez azoknak, akik számára nincs más megoldás. Ugyanakkor vissza is kerültünk kiindulópontunkhoz: kötelessége-e az egyháznak minden esetben népszerűen megnyilvánulnia? Érdemes azt is végiggondolnunk, hogy Krisztus feltétlenül csak népszerű elvekre alapozta-e tanítását, amely később az egyház alapköve lett. Vajon populáris célkitűzés-e a „mindenki vegye fel a maga keresztjét” irányelv, netán a „ha követni akarsz engem, előbb add el mindened”?

Veres András nyilatkozata miatt nem lesz több vagy kevesebb lombikbébi Magyarországon. Az egyház sem lesz népszerűbb vagy népszerűtlenebb, ha egyáltalán van értelme ebben a koordináta-rendszerben gondolkodni. Akik nem tagjai, most kieresztik a mérgüket, akik annak vallják magukat, maradnak meggyőződésük mellett. Az egyház pedig tovább tanakodhat, hogy lehet-e a minden porcikájában médiával átitatott világ kedvében járni, de egyben következetesen képviselni az elveket, és nem a trendeknek megfelelően hajlítgatni őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.