Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Csak a Fidesz

Megesik, hogy különféle ügyekben régi polgártársak kénytelenek egymásnak feszülni.

Tompos Ádám
2017. 09. 27. 9:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon irigylem Marosán Györgyöt. Amiért volt annyira magabiztos, és egykori péksegédként rendelkezett azzal a szakmai tudással is, hogy ellentmondást, kételyt nem tűrve ki tudta jelenteni elvtársainak: „Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy!” Irigylem az átkos „Buci Gyuri”-ját, amiért ilyen határozottsággal át tudta vágni a gordiuszi csomót. Jóval nehezebb a dolgom ugyanis, ha arra a kérdésre szeretnék választ találni, ami a kenyér és a pofa viszonyához hasonlóan egyre csak izgat egy ideje. Jelesül, hogy vajon Magyarország túl kicsi, vagy esetleg a Fidesz növekedett túl nagyra az elmúlt esztendőkben.

Vannak jelek, amik azt mutatják: finoman szólva is túl jól sikerült, amit talán csak Lánczi András filozófus-rektor nevez a kormánypárt „legfőbb politikájá”-nak, mindenki más szerint egyszerű korrupció. Megesik, hogy a különböző fejlesztések megvalósítása során – esetleg közönséges hatalomgyakorlási praktikák bevetése kapcsán – régi fideszes polgártársak kénytelenek egymásnak feszülni. Ez néha banális, burleszkfilmbe illő szituációkat, néha kényelmetlen, sokak számára feszengéssel teli helyzeteket, ám máskor egészen súlyos következményekkel járó félresiklásokat eredményez. Mindhárom forgatókönyv megvalósult a közelmúltban, három különböző városban. Más és más sztorik. Előre szólok, hogy egyiknek sincs ott a hátterében Soros György démoni alakja, és egyik sem a „filantróp spekuláns” magyarországi szabadcsapatainak felforgató aknamunkájának a következménye. Egyvalami van mindhárom sztori mögött: a Fidesz. Csak a Fidesz.

Hatvanban például Milos Forman korai filmjeibe kívánkozó jelenetek zajlanak. Vegyük a Tüske című lapot, ami már önmagában is vicces jelenség. Ezt az újságot ugyanis úgy kell elképzelni, mint a térség országgyűlési képviselőjének, Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak a helyi hírekre szakosodott Ripostját. Funkciója kettős. Egyrészt fényezi Szabót. Legutóbb például az álnéven író szerző vezércikkében kijelentette: van gazdája a kerületnek. Annak fényében, hogy Szabó Zsolt egyszer már közölte Hatvanról, hogy „ez az én városom”, még akár az is elképzelhető, hogy maga az államtitkár írta a cikket a saját lapjába. Persze csak miután letudta teendőit a fejlesztések, a klímapolitika és a kiemelt közszolgáltatások terén.

Másrészt a lap savazza Szabó Zsolt aktuális ellenfeleit. Jelenleg azt a hatvani polgármestert, Horváth Richárdot, aki a Fidesz színeiben nyert választást. Csatájuk annyira elfajult, hogy a város iskoláinak igazgatói sajtóhírek szerint arra kaptak utasítást, hogy az évnyitókon Horváth nem mondhat beszédet. Csak Szabó. Eddig a burleszk: a valóságban is meglesznek ennek a jelei, mert mióta a viszály tart, azóta egyre kevesebb pályázatot nyer el Hatvan. Ami elvileg Szabó városa lenne, ugye.

Fonyódon is zajlik az élet. A Balaton-parti város épülése-szépülése viszont nem kívánt fordulatot hozott: pont oda húztak volna fel egy zajvédő falat, ahonnan a legszebb a kilátás a Balatonra. Úgyhogy Hidvégi József fideszes polgármester is ott volt a demonstrálók között, és kihúzkodták az előkészületben álló fal már leszúrt tartóoszlopát, és virágot ültettek a helyére. Igazi virtigli polgári engedetlenség ez, amolyan lokálpatriotizmussal kevert civil kurázsi, ami sokszor fájóan hiányzik a közéletünkből. Ide is kívánkozik egy tízéves példa: 2007-ben maga Orbán Viktor bontotta el ugyanis (helyesen) a kordont a műveleti területté nyilvánított budapesti Kossuth térről. Valami azonban azt súgja, hogy ez a fal bizony mégiscsak állni fog, demonstráció ide, lázadó településvezető oda. A zajvédelemről gondoskodó objektumot ugyanis a tervek szerint többek között egy Mészáros Lőrinchez köthető cég építi majd. Ez pedig a nemzeti együttműködés rendszerében nagyon komoly érv. Emberileg, szakmailag – és persze párt- és szakpolitikailag egyaránt.

Végezetül ott van Pécs, ahol Hoppál Péter (Fidesz) vezeti majd azt a rendkívüli tényfeltáró bizottságot, amely arra hivatott, hogy a Páva Zsolt (Fidesz) által vezetett Pécs milliárdos adósságainak nyomába eredjen. Ehhez már csak azt kell hozzátenni, hogy a rossz nyelvek, a sajtóértesülések és az általam ismert összes pécsi szerint, ahogy Hatvant is magáénak tudja Szabó, úgy Pécset nemkülönben a sajátjaként kezeli Bánki Erik (Fidesz). Így aztán nem csoda, hogy a konszolidációban még csak az első lépés, hogy az orosz Roszatom bérbe veszi a város repterét.

A három eset azért mégis arra enged következteti, hogy nem az ország a kicsi, hanem a Fidesz növekedett benne túl nagyra. Amiben kulcsszerepet játszhatott a Marosán György által emlegetett pofaméret is – de hát ezt azért mi csak nem jelenthetjük ki Buci Gyuri magabiztosságával!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.