Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A mostohagyermek Erdély

Csigalassúsággal fejlődik az infrastruktúra még ahhoz az országhoz képest is, amely eleve alaposan el van maradva Európától.

Lukács Csaba
2017. 10. 29. 7:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú hétvége utolsó napján autóval jöttem vissza Székelyföldről. Budapest és Székelyudvarhely között a legrövidebb út (Szolnok, Püspökladány, Nagyvárad, Kolozsvár, Szováta érintésével) nagyjából hatszáz kilométer. De nem ez a leggyorsabb. Az útvonalkereső programok egy lényegesen hosszabb, ám rövidebb idő alatt abszolválható útvonalat javasolnak, és én azt választottam. Udvarhelyről indulva Medgyes, Nagyszeben, Temesvár és Arad után Nagylaknál léptem át a határt, majd az M5-ös autópályán érkeztem Budapestre. Hétszáz kilométer, nyolc óra autóban. Ez az elméleti verzió, így számolja ki a szoftver, de nézzük meg, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Székelyföldön egyáltalán nincsenek autópályák, így a száznegyven kilométerhez Nagyszebenig közel három óra kell. Keskeny utak, rengeteg falu, ahol maximum ötven kilométer/órával haladhatunk. Napközben biciklisek, szekerek, legelőre tartó állatok nehezítik annak a haladását, aki sietne. A ráérősen fotózó-fotózkodó turisták persze örülnek a látványnak.

Nagyszebentől elméletileg sztráda vezetne a magyar határig – pillanatnyilag ez Románia egyetlen autópálya-határátkelőhelye –, de az A1-es sajnos még nincs készen. Dévánál elfogy a százharmincas boldogság, és az egész balkáni forgalom rázuhan egy igen rossz állapotban lévő, irányonként egysávos útra. Ötvennyolc kilométeren át kell követni a kamionokat lépésben. Hiába előznénk, autónk és a benne ülők testi épségét kockáztatva, a siker mulandó: máris ott egy másik lassú tehergépkocsi.

Az átlagos kamionok még hagyján, de az út tele van hatalmas autószállítókkal. A Pitesti melletti Dacia-gyárból viszik a kocsikat Nyugat-Európába. Egy trélerre típustól függően hat-kilenc Dacia fér fel, érthető hát, miért olyan nehéz megelőzni a monstrumokat. Van belőlük bőven: a gyár melletti logisztikai központból tavaly 287 506 személygépkocsit vittek külföldre, amelyek zöme ezen az útvonalon indult el Romániából. Havonta több mint kétezer ilyen monstrum terheli a közutakat, miközben a Renault romániai gyára az ország GDP-jének tizenhárom százalékát adja egymagában.

Nem csoda, hogy a dolgozók tavaly augusztusban utcára mentek a dél-erdélyi autópálya, vagyis a Nagylak–Pitesti sztráda mielőbbi megépítése érdekében. Az üzem alkalmazottai attól tartanak, hogy az autópálya-összeköttetés késlekedése miatt a Renault-csoport elköltözteti a gyárat az országból. A kormány ugyanis évekkel ezelőtt megígérte nekik a gyorsforgalmi utat a maradás fejében, de a teljesítés évek óta csúszik. A Kárpátokat az Olt völgyénél átszelő Nagyszeben–Pitesti szakasznak például nemhogy neki sem fogtak, hanem teljesen újra kell terveztetni.

A román politikusok különben nem félnek nagyokat mondani. Mihai Tudose kormányfő legutóbb a Ford képviselőinek ígérte meg szemrebbenés nélkül az A1-est craiovai leágazással a mandátuma végére, 2020-ig, csak nyissák meg új gyárukat. Az eredetileg 2012 végére ígért észak-erdélyi sztráda állapotáról jobb nem is beszélni. 52 kilométer járható belőle, és bár elkészült egy újabb tíz kilométeres szakasz Gyalu és Nádas között, nem tudják átadni, mert elfelejtették hozzá a hidat a Szamoson. Hogy mikor lesz teljesen készen a magyar határtól Marosvásárhelyig tartó pálya, azt talán évtizedekben lehet csak megtippelni. A Magyarországnál két és félszer nagyobb területű Romániában egyébként összesen 753 kilométernyi sztráda van, amivel keleti szomszédunk sereghajtó az európai uniós tagországok között.

Nem csak autópályákból van hiány. Erdély a félig kész vagy műszaki okok miatt leállított repülőtereiről is híres. Utóbbi a marosvásárhelyi légikikötő, amelynek hibás kifutópályáját végre elkezdték felújítani. A kivitelezőnek 108 nap áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, de nagy kérdés, hogy a rövidesen beköszöntő erdélyi télben hogyan tudnak minőségi munkát végezni. A nemzetközi repülőtéren 2015-ben 336 ezer utas fordult meg – idén pedig egy sem. Erdély legforgalmasabb repülőtere egyébként a brassói lehetne – ha hagynák Bukarestben. A megyei tanács saját költségén három éve megépítette a vidombáki repülőtér vadonatúj kifutópályáját, amely nagy gépek fogadására is alkalmas. A pénzük azonban elfogyott, így a terminál épületéhez hozzá sem fogtak. A román kormány egyetlen lejt sem adott erre. A politikusok jól tudják, hogy ha elindulna a brassói légikikötő, az a bukaresti Otopenitől vonna el forgalmat, és ezt minden eszközzel próbálják akadályozni. Ez azért is nagy kár, mert a légikikötő alig negyven kilométerre van Sepsiszentgyörgytől, így a háromszéki magyarokat is összekötné a nagyvilággal.

Így állnak a dolgok Erdélyben. Csigalassúsággal fejlődik az infrastruktúra még ahhoz az országhoz képest is, amely eleve alaposan el van maradva Európától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.