Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A teremtő rombolás

A szíriai válság jó példa a konfliktusokon keresztül születő új világrendre.

Stier Gábor
2017. 10. 16. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja, hogy nemsokára Oroszország osztja majd a lapokat a Közel-Keleten, bizonyára sokan megmosolyogják. Moszkva a tizenkilencre lapot húzva sietett szövetségese, Basár al-Aszad segítségére, s fordította meg mára a háború menetét. Nemcsak a szíriai elnököt mentette meg, hanem megerősítette saját nemzetközi pozícióit is. Sőt tovább mennék, átírta a globális játékszabályokat. Oroszország valódi súlyát tekintve ez óriási teljesítmény, és ha ehhez hozzávesszük, hogy milyen állapotban volt az ország a Szovjetunió felbomlása után, akkor értékelhetjük igazán Vlagyimir Putyin huszárvágásának jelentőségét.

Oroszország még 15-20 éve is a birodalom felbomlása által ejtett sebeit nyalogatta, és a gazdasági összeomlás, a kaukázusi háborúk, a szétesés szélén tántorogva igyekezett kétségbeesetten integrálódni a nyugati liberális világrendbe. Nem maradt más, csak az atomfegyvere. Ezért aztán sokan mosolyogva úgy jellemezték: Felső-Volta, rakétákkal. Az országnak nem volt a nemzeti érdekeket megvédeni képes hadserege. A 90-es években a tét a túlélés volt. Oroszország nemzetközi helyzetét jól mutatta a jugoszláv válság, amelyben kiütközött mind politikai, mind pedig technológiai gyengesége. Közben Moszkvát a Nyugat nagylelkűen befogadta a liberális világrend legfontosabb intézményeibe. Tagja lett a G8-nak, és az Európai Unió is stratégiai partnerként kezelte. Csakhogy ez a partnerség távolról sem volt egyenrangú. És a magára találó Oroszország egyre nehezebben fogadta el ezt az alárendeltséget. Jelezte ezt Putyin 2007-es müncheni beszéde, még inkább a grúziai válság, amikor Moszkva megmutatta, hogy tovább nem lehet vele packázni. Aztán jött Ukrajna, ahol Oroszország megfosztotta az Egyesült Államokat a nemzetközi jog megsértésének monopóliumától, majd Szíria, amely nemcsak visszaemelte a nagyhatalmak sorába, de felgyorsította a hidegháború utáni berendezkedés felülvizsgálatát is.

Fogcsikorgatva, de megtörtént Oroszországnak mint világhatalomnak a rehabilitálása, amivel együtt jár a szembenállás erősödése. De hozadéka ennek az is, hogy immár egymásnak adja a kilincset Moszkvában a Kreml közbenjárását remélve az egyiptomi, a török elnök, az izraeli kormányfő vagy a jordán király. Legutóbb pedig az Oroszország ellenségei közé sorolt Szaúd-Arábia uralkodója. Rijád milliárdokat kész áldozni azért, hogy Moszkva ne engedje túlerősödni Szíriában regionális vetélytársát, Iránt. Mindez az orosz katonai és diplomáciai sikerek egyértelmű elismerése.

De hogyan sikerült a Kremlnek a háttérbe szorítania a nála a gazdasági és a katonai erőt tekintve is jóval jelentősebb Egyesült Államokat? A volt szíriai nagykövet, Alekszandr Zotov ezt egy sporthasonlattal illusztrálta, rámutatva, hogy a szorítóban két ökölvívó között nemcsak az izmok tömege, hanem a technikai tudás is döntő. És az orosz sikerek, ahogy az amerikai kudarc is ezzel, a politikát, a diplomáciát jellemző technikai tudás meglétével, illetve hiányával magyarázhatók. Moszkva mindenekelőtt jól megérezte az Iszlám Állam kritikus megerősödésével felvillanó pillanatot, amikor a legkisebb kockázattal és a leghatékonyabban léphet föl. Putyin nem ijedt meg a légierő bevetésétől, s bátran felvállalta a várható kritikákat is. Eközben térségbeli szövetségesei, sőt ellenlábasai szemében is igazolta kiszámíthatóságát és megbízhatóságát. Mindezt felerősítette, hogy Washington a vegyi fegyver bevetésével zajlott provokáció után sem teljesítette partnerei előtt vállalt kötelezettségét. De cserben hagyta Szaúd-Arábiát és Izraelt is, amikor atomalkut kötött Iránnal. Moszkva stratégiai megközelítését erősítette az is, hogy Amerika hol a mérsékelt ellenzéket, hol a terroristákat támogatta. Emellett a Kreml kitűnt pragmatizmusával, hiszen a régió minden hatalmával, így Izraellel, Törökországgal és most Szaúd-Arábiával is kész volt tárgyalni, ha az tiszteletben tartja az orosz érdekeket.

A konfliktust a holtpontról kimozdító katonai fellépésével Oroszország megkerülhetetlenné vált a Közel-Keleten, ám ez nemcsak lehetőségek sorát nyitja meg előtte, de további felelősséget is rak a vállára. Egyre több érdeket figyelembe véve kell kialakítani valamiféle erőegyensúlyt nemcsak a régió stabilitásának fenntartása, hanem saját szerepének megtartása miatt is. S hogy ez mennyire nem egyszerű, azt mutatják a legújabb fejlemények, Trump fenyegetése az iráni atomalku felmondásával, vagy a kurd–iraki feszültség növekedése és a török katonai aktivitás megnövekedése. Az egyensúly megtartása egyszerre taktikai és stratégiai feladat, amelynek sikere fontos lépés lehet a világrend átalakulásában is. S hogy ezt a Kreml is így gondolja, azt jelzi a Valdaj-klub ma Szocsiban kezdődő éves fórumának fő témája is. A valdajosok arról beszélgetnek, születik-e a konfliktusokból új rend, bírhat-e a világban jelenleg zajló rombolás teremtő erővel?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.