Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Egy valódi Soros-terv

A rendszerváltó Fidesz a pénzember hálózatának egyik fontos hazai ágense volt.

Szerető Szabolcs
2017. 10. 30. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gunyoros pillantást vetett a múlt a mára, amikor a kezembe akadt egy rég nem forgatott könyv. Mészöly Miklós három regényét jelentette meg 1993-ban a Századvég Kiadó a Soros Alapítvány támogatásával. A Századvég márka akkor is Fidesz-közelit jelentett, és mindkettő leggyakoribb jelzője a liberális volt. A (többek között) kormányzati agytrösztté vált Századvég és a pártcsaládot cserélt Fidesz sem ugyanaz ma, mint negyedszázada. Az állandóságot Soros György jelenti. (És persze Mészöly Miklós, de ez az írás nem az irodalomról szól.)

Újra és újra nekiszegeződik a közéletet önfeledt sorosozásba fullasztani igyekvő Fidesznek a kérdés, hogy vajon hogyan viszonyulnak a múltjukhoz, amely a mából tekintve kínosan szorosan összefonódott a magyar származású milliárdos nevével és tevékenységével. Konkrétan: Soros jelentős pénzügyi támogatásban részesítette a nyolcvanas–kilencvenes évek fordulóján mind a pártot, mind annak számos mai vezetőjét, élen a miniszterelnökkel. A Fidesz mai retorikáját átvéve azt írhatnám, „a spekuláns zsoldoskosztján híztak”. Ha valaki reagál egyáltalán a múltat firtató felvetésre, rendre azt hangsúlyozza – mint legutóbb Németh Zsolt az ATV.hu-nak –, hogy Soros György a kommunista hatalom fellazításán dolgozott, amikor pénzelte az ellenzéki mozgalmakat, műhelyeket, most viszont a bevándorláspárti politika érdekében mozgósítja roppant vagyonát, befolyását. Ez részben igaz, csakhogy ezzel nem bontották ki az igazság minden részletét.

A milliárdos mecénás ahogyan most, úgy huszonöt-harminc éve is a globális, amerikai érdekekkel nagyfokú összhangot mutatva nyitogatta pénzeszsákját. Az amerikai hatalmi központokhoz fűződő kapcsolata révén információs előnyt élvezett a késő kádári hatalmi elit zömével szemben; nem egyszerűen a civil szféra, a formálódó ellenzék erősítésén dolgozott, arról is volt víziója, hogy milyen viszonyokat szeretne a kommunista rendszer bukása után Magyarországon. Bár nézetei gyakran módosulnak, s teóriáit folyamatosan igyekszik a körülményekhez igazítani, a lényeg nem változott: az úgynevezett nyitott társadalom, liberális világrend képviselője volt és maradt. A rendszerváltó Fidesz pedig az ő tervének volt az egyik hazai végrehajtója, a pénzember hálózatának fontos ágense.

Soros György akkori tevékenységét nem lehet egyetlen mondattal megítélni. Amikor az állam visszaszorulóban volt, tőkeerős magánszféra pedig még nem létezett, alapítványa például a kulturális szférának nyújtott támogatásával, ösztöndíjaival nagy szolgálatot tett, értéket mentett és teremtett. Még ha volt is egy kör, amelyet ideológiai alapon előnyben részesített. A rendszerváltás, a demokratikus átalakulás egyik ösztönzője volt, de abban is nagy a felelőssége, ahogy félresiklott a folyamat.

A korrektség és a történelmi hűség kedvéért rögzítsük: a generációs alapon szerveződött Fidesz a korszak fontos, de nem főszereplője volt. Radikális, tabudöntő belépője, a kerekasztal-tárgyalásokon való érdemi szerepvállalása, majd az első szabad választás után kis parlamenti pártként vett részt a politikai életben. Orbán Viktor 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén emlékezetes, hatásos és bátor aktuálpolitikai beszédet mondott – miközben a többi szónok, aki átélte és megszenvedte a forradalmat és az elnyomatás évtizedeit, a megrendültség hatása alatt állt az emelvényen –, de a történelemhamisítás határát súrolja, aki a szovjet csapatok távozásának okai között ezt a fellépést is megemlíti. Rám ott, a Hősök terén inkább a beszédnek az a része gyakorolt hatást, amikor Orbán Viktor az állampárt és útitársai által erőltetett hamis megbékélési retorikával szembemenve éles különbséget tett elnyomó és elnyomott, elkövető és áldozat között. Ezért is tartozik a politikai paródia kategóriájába, amikor Gyurcsány Ferenc október 23-án szinte magát állítja be a ’89–’90-es Fidesz örökösének. A láthatóan hasonló ambícióval fellépő Momentum pedig arról feledkezik meg, hogy a fiatalság és az ádáz rendszerellenesség kompetencia, felkészültség híján kevés az üdvösséghez.

A rendszerváltáskor, illetve a kilencvenes évek első felében történtek alapvetően határozták meg az ország által azóta leírt pályát, a mozgásterünket. Sok tévedés után én is csak később láttam világosan, hogy mennyi kárt okozott a neoliberális politika, a túlhajszolt privatizáció vagy az elmaradt igazságtétel. A sorsdöntő pillanatban az akkori „Soros-terv” végrehajtójaként a trianoni megemlékezésről kirohanó Fidesz leginkább csak a káros folyamatokat erősítette, és ott támadta az MDF-et, ahol el akart térni ezektől. A politikai elbutulás jele lenne, ha a tényeket lazán kezelő, olykor paródiába hajló Soros-konzultáció idején erről megfeledkeznénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.