Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kataton kampány

Végképp megérkeztünk a tények utáni világba, ahol nincs tere hagyományos vitának.

Szerető Szabolcs
2017. 10. 03. 18:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös belegondolni: lassan felnő, öntudatra ébred egy korosztály, amely nem látott vérbeli politikai vitát. Olyat, amely egy választási küzdelem főszereplői között zajlik, amelynek az ország sorsát befolyásoló tétje van, s amelyet közösen elfogadott párbajkódex szerint vívnak. 2006-ban volt ilyen utoljára, és jelen állás szerint a jövő tavaszi választás előtt sem számíthatunk hasonlóra. Vona Gábor és Botka László vitája sem pótolta volna a fentebb körülírt szópárbajt. Ismert okból az utolsó pillanatban ezt a meccset is törölték.

Az azóta megtépázott balliberális tábor nyilván nosztalgiával gondol vissza 2006-ra, amikor a kampány finisében csapott össze Gyurcsány Ferenc kihívójával, Orbán Viktorral. Pedig nincs ok a büszkeségre: a kisvártatva karakteröngyilkosságot – a választási ígéretekkel ellentétes kormányzás, őszödi beszéddel súlyosbítva – elkövető volt miniszterelnök partnere és az ország arcába hazudva nyerte meg azt a vitát és azt a választást. Meglett a böjtje, nem kis részben azért, mert volt erős ellenzék és kormánytól független sajtó, hogy leleplezze a hazugságokat, napirenden tartsa a témát. Az a vita aztán magyarázattal szolgált a Fidesznek arra, hogy miért kerüli vezetője azóta a hasonló szituációkat.

Arra az ellenzéki kritikára, hogy a miniszterelnök úgymond gyáván menekül a szembesítés elől, rendre az a válasz, hogy a parlamentben időről időre megvív az ellenzéki szónokokkal. Csakhogy ez nem kegy, hanem kötelezettség, és semmiképpen sem váltja ki a pártok és jelöltek versengésére épülő demokráciákban szokásos, a kampányok csúcspontját jelentő televíziós vitát. A parlamentben Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc módszerét követi, kihasználva a házszabály merev, a valódi vitát korlátozó, a brit gyakorlattól gyökeresen eltérő rendelkezéseit. Ezek kifejezetten kedveznek a mindenkori miniszterelnöknek, aki a napirend előtti viták során viszonválaszában már úgy triumfálhat, keménykedhet, gúnyolódhat ellenzéki riválisai kárára, hogy azoknak nincs lehetőségük helyben reagálni.

Praktikus megfontolásokból száműzte a klasszikus érvelő vitát a közéletből a Fidesz – szakpolitikai csörtére akad példa, de az szabályt erősítő kivétel –, feltehetőleg nem azért, mert Orbán Viktornak tartania kellene tőle. 2006 ősze, a gyurcsányi hatalom megroppanása óta a mai kormányerők mindenfajta kockázatot kerülnek. Praktikus érv e gyakorlat mellett, hogy az általam hiányolt vita megemeli a másik felet, ráadásul mostanában az sem egyértelmű, ki az ellenzék vezére. A 2010-es választás előtt pedig annyira vezetett a Fidesz, hogy egy ilyen vita vagy a programokról folytatott élénk diskurzus felesleges, kockázatokat hordozó gyakorlatnak látszott. Kihívni sem volt kit igazán, hiszen a regnáló miniszterelnök, Bajnai Gordon nem indult azon a választáson. Ő csak válságmenedzser volt. Miközben mindenki a legdurvább kampányra számít, valószínűleg ez lesz az eddigi legingerszegényebb is. Részben a valódi vita hiánya miatt. (Egyes fideszes önkormányzatok már a testületi ülések érdemi szakaszából is kizárnák a hatalom kritikáját, ami az 1990 előtti világba visszavezető megoldás, miként a kellemetlen plakátok jogalap nélküli letépése is.) Ám a fő ok a nyilvánosság szerkezetének radikális átalakítása, a közpénzmilliárdokból táplált állami propagandagépezet csúcsra járatása. Egyirányú, lebutított, valóságelemeket csak nyomokban tartalmazó üzenetek kataton szajkózása várható a választásig hátralévő fél évben is. A kampány színvonalát pedig a parlament őszi szezonját megnyitó ülésen maga a miniszterelnök „lőtte be”, amikor a Jobbik elnökének felszólalására a szemöldökcsipesz emlegetésével „válaszolt”.

Csak a kerítés, csak a migráció, csak Soros – egy kis sikerpropagandával, nyugdíjprémiummal, talán rezsicsökkentéssel nyakon öntve. Ez a várható politikai napirend, amelynek uralása érdekében mindent bevet a kormányoldal. Ezért takarították el a korrupciós tematikájú ellenzéki népszavazási kezdeményezést az útból. S ha a legkisebb esély mutatkozik arra, hogy a közbeszédet egy pozitív ellenzéki ötlet tematizálja, annak személyeskedéssel és szakmai hiteltelenítéssel próbálnak gátat vetni, nem szemtől szemben, nyílt, érvelő vitával. Eközben mindenfajta, a nyugati demokráciákban bevett, ellenzékben a Fidesz által is alkalmazott tiltakozási formát kriminalizál, megbélyegez, idegen érdeket szolgálónak titulál a hatalom.

A jelek szerint úgy választ Magyarország 2018-ban, hogy az egyoldalú kinyilatkoztatások, kölcsönös gyalázkodások dzsungelében semmilyen kapaszkodó nem segít a tájékozódásban. Megérkezünk a tények utáni világba, ahol nincs tere a hagyományos vitának. Kérdés, hiányzik-e valakinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.