Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egy diktátor végnapjai

A talpnyalók egyre jobban istenítették Robert Mugabét, aki el is várta ezt az istenítést.

Hegyi Gyula
2017. 11. 20. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Mugabe zimbabwei diktátor tündöklése és bukása tanulságos példa arra, hogyan lesz egy tehetséges emberből gyűlölt zsarnok. A későbbi szabadságharcos-politikus Dél-Rhodesiában született, egy olyan brit gyarmaton, amely a nevét is a terület meghódítójától kapta. Itt kis túlzással minden földi jó a lakosság öt százalékát kitevő fehér telepeseket illette. Dél-Rhodesiában tökéletesen végrehajtották azt, amit plasztikusan fejez ki egy afrikai szólásmondás. „Amikor megjöttek a fehérek, miénk volt a föld, az ő kezükben pedig ott volt a Biblia. Száz évvel később övék lett a föld, és nekünk jutott a Biblia.” Robertet is katolikusnak keresztelték, jezsuiták tanították, kiváló képességeinek köszönhette, hogy tanárnak készülhetett. A sors úgy hozta, hogy az egyik jezsuita tanára ír pap volt, aki az evangélium mellett az angolok elleni írországi szabadságharc eszméivel is megismertette a fiatal Mugabét. Amikor Marx és Engels tanai is eljutottak hozzá, a fiatal tanár önkéntelenül is elindult a forradalmárrá válás útján – bár kortársai szerint eleinte Elvis Presley zenéje még legalább annyira lelkesítette, mint a német klasszikusok olvasása. Barátai között feketék és fehérek is voltak, és a politikából kezdetben csak az elmélet érdekelte.

A hatvanas évek elején a legtöbb brit gyarmat függetlenséget kapott. Dél-Rhodesiában azonban a kiváló termőföld és a dél-afrikai apartheid rezsim közelsége miatt a fehér kisebbség minden eszközzel ellenezte a függetlenség megadását. A telepesek Londonnal is szembehelyezkedve építették ki egyre keményebb elnyomó rendszerüket, aminek hatására erősödött a feketék ellenállása. Mugabe néhány évig a már független Ghánában élt, ott kapcsolódott be a zimbabwei ellenállási mozgalomba. Ahogy hazatért, letartóztatták, és bár erőszakkal még nem vádolhatták, tizenkét évet töltött a rezsim börtönében. Fogsága alatt fizikailag és lelkileg is megkínozták, de ekkor is szoros kapcsolatot tartott egy fehér börtönlelkésszel. Itt érte a hír, hogy a fehér kormány egyoldalúan elszakadt Nagy-Britanniától, önálló állammá nyilvánítva Rhodesiát. A fehér telepesek a londoni kontrolltól megszabadulva még kegyetlenebbül elnyomták a fekete többséget, akik válaszul egyre több erőszakos akciót hajtottak végre ellenük.

Bár a rezsim a hidegháborús légkörben igyekezett a Nyugat „bástyájának” feltüntetni magát, évtizedekkel a gyarmatbirodalmak felbomlása után nem lehetett esélye. 1980-ban brit közvetítéssel Rhodesia – immár Zimbabwe néven – olyan független ország lett, ahol végre a fekete többség is polgári jogokat kapott. Az új ország miniszterelnökeként Robert Mugabe kezdetben nagylelkű gesztusokat tett egykori elnyomóinak, akik messze számarányuk fölött kerültek be a parlamentbe, sőt az első kormányba is.

Innentől kezdve azonban előbb lassan, majd gyorsuló ütemben minden szétrohadt. Mugabe egy idő után megunta a miniszterelnökséget, és elnökké választatta magát. Megkezdte az egypártrendszer kiépítését, igyekezett korlátozni a megmaradt ellenzék működését. Nagy összegekkel jutalmazta hozzá hű híveit, akik hivalkodó, újgazdag módon utánozták a fehérek egykori életstílusát. A feketék többsége egyre szegényebb lett, amire válaszul Mugabe elkezdte kisajátítani és hívei között szétosztani a fehér telepesek földjeit. Egy értelmes és átgondolt földreform jogos lett volna. De a politikai kampányként levezényelt „igazságtétel” során a pártalapon kinevezett új gazdák csak lerabolni tudták a földet. Erre kitört az éhínség, amiért a rezsim a Nyugatot vádolta, amely úgymond „ellensége” a zimbabwei nemzetnek. Egyre több fekete fordult szembe a rezsimmel, miközben Mugabe mind több ellenfelét vádolta meg „árulással”. Az utolsó választásokon már csak nyilvánvaló csalással tudta megőrizni kétharmados többségét a parlamentben, de ez sem akadályozta meg abban, hogy harminchét évnyi uralom után ismét bejelentkezzen a következő elnökválasztásra. A múlt heti puccs feltehetően ebben akadályozta meg.

Robert Mugabe nem gonosz diktátornak született. Szegénysorból feltörekvő, okos ifjú volt, aki egy igazságtalan rendszer elleni harcban vált vezetővé. A korlátlan teljhatalom rontotta meg, a talpnyalók szűk köre, amely egy idő után jobban elnyomta és kizsákmányolta a fekete többséget, mint hajdan a fehérek. Közben istenítették Mugabét, aki egyre jobban el is várta az istenítést, jól példázva a néhai Lord Acton bölcs mondását. „A hatalom korrumpál. Az abszolút hatalom abszolút korrumpál.”

A nyugati demokráciáknak is biztos vannak hibáik. De van egy óriási előnyük is. Idővel minden kormány és vezető békés úton leváltható bennük. Így nemcsak a társadalom menekül meg a diktátoroktól, de a tehetséges politikusok is attól, hogy gyűlölt diktátorrá torzuljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.