Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A nagy Gyurcsány-paradoxon

A Demokratikus Koalíció elnöke a leghasznosabb hülye az orbáni univerzumban.

Gazda Albert
2018. 01. 15. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal semmi újat nem mondunk, ha újfent leszögezzük, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció tekintélyes elnöke a – vegyük most elő ezt a kicsit gonosz, de annál klasszikusabb kifejezést – leghasznosabb hülye az orbáni univerzumban. Nélküle sokkal nehezebb lenne megnyernie a soron következő parlamenti választásokat a magyar miniszterelnöknek és üzletfeleinek. Könnyen lehet, hogy nem is menne nekik. Persze nem kizárt, hogy így, az aktuális feltételek mellett sem jön össze, de ezt ne bolygassuk, maradjunk a gondolatmenet fősodránál. Miszerint a rengeteget látott-tapasztalt politikus derék szokása szerint a múlt héten is hajtott pár hektoliter vizet a Fidesz malmára. Nincs ebben semmi rendkívüli: érdekeik bizonyos pontokon egybeesnek.

Gyurcsány Ferenc egy-két hónapja visszatért a kályhához, oda, ahonnan elstartolva felépítette karrierjének legsikeresebb részét. (Már ha sikeresnek tekinthetünk egy 2 + 3 éves kormányzást, amelynek első fele semmittevéssel és hazudozással – reggel, éjjel, este stb. –, míg a második kétségbeesett kapálózással telt. Viszont mégiscsak ő volt a miniszterelnök, sőt hivatalban lévőként először duplázott az 1990 óta íródó korszakban.) A DK-elnök az első abban is, hogy nem szégyellte kihasználni a magyarországi magyarok egy részében a határon túli magyarokkal szemben táplált ellenérzéseket. A 2002-es kampányban ez még csak nagy vonalakban jelent meg – vö.: 23 millió román –, de a Rubicon átlépéséhez épp elegendő volt. A 2004. decemberi kettős állampolgárságos népszavazás előtt aztán kiteljesedett a projekt. Ezek majd jönnek, elveszik a munkátokat, elveszik a nyugdíjatokat, az orvosaitokat, az orvosságaitokat, hirdették a minden elemükben, minden szavukban undorító és primitív üzenetek. (A mai totális migránsozás lényegileg a gyurcsányi mintát követi, nem nagyon különbözik előképétől.) A többi, ahogy mondani szokás, történelem. Gyurcsány Ferenc hozta a csatát – ám később elvesztette a háborút. Azt, amit Orbán Viktorral vívott. Ezen a szinten nincs számára visszaút.

Léteznek mindazonáltal más szintek is. Ez az oka, hogy a hivatkozott – itt-ott gyűlöletté torzuló – ellenérzéseket Gyurcsány Ferenc ismét megpróbálja felhasználni, kihasználva, hogy a DK-n kívül ilyen aljaskodásra ma más párt nem vetemedne hazánkban. Azzal az akcióval kezdődött, amely a szavazati joguktól fosztaná meg a határon túliakat, míg a legfrissebb aláírásgyűjtés az áttelepülők nyugdíját venné el az „ukránoktól” és az „oroszoktól” – valójában jórészt a kárpátaljai magyaroktól. (Nem kérdés, hogy vannak visszaélések a határ menti régiókban. Valahol szórakoztató tudni azt is, hogy Gyurcsány Ferenc nem saját tapasztalataira, hanem a Magyar Nemzet tényfeltáró cikkeire alapoz. Csakhogy ez nem politikai, hanem jogi-bűnüldözési kategória. A hatóságok dolga, hogy eljárjanak az effajta ügyekben.) A DK elnöke tisztában van vele, hogy szerzett jogokat – ha azok tisztességes úton, az érvényes jogszabályoknak megfelelően szereztettek – nem veszünk el. De ez mellékes is. Hiszen ócska matematika minden. Roppant egyszerű: ha a magyarországi magyarok jó részének nem tetszik, hogy határon túli magyarok is szavazhatnak, akkor erre a vonatra felszállva csak nyerni lehet. A nyugdíjakat illetően dettó. A növekedés esélyei korlátosak, nagypárti stratégia pitináreskedésre napjainkban aligha építhető, de arról nincs is szó. Gyurcsány Ferenc nem Orbán Viktort akarja megverni immár, hanem egykorvolt sajátjait. Első helyen az MSZP-t. Most ez a szint a fontos és az érdekes, és ezen a szinten ezzel az ocsmánysággal van is keresnivaló. Nem drága semmi sem.

És itt vissza is térhetünk az egybevágó orbáni-gyurcsányi érdekekhez. Az elmúlt hónapokban jó néhányan pedzegették, hogy a rezsim megbuktatásához nagyszabású technikai koalícióra lenne szükség. Elek István pénteki és szombati számunkban fejtette ki részletesen, hogy miért és miként lehetne összerakni ezt. De létezhet-e harsányabb kérdőjel a megvalósíthatósággal kapcsolatban, mint Gyurcsány Ferenc személye és munkássága? El tudhatunk-e képzelni olyan kiábrándult fideszest – avagy tanácstalan jobboldalit –, aki behúzná az ikszet egy listára, amelyen Gy. F. is rajta van? Hát nem könnyű. Mi ez, ha nem a 2018-as választási év legnyomorultabb paradoxonainak egyike?

Az utóbbi évek leginkább előremutató gesztusa a szenvedő-senyvedő baloldalon Botka László átmeneti miniszterelnök-jelölt kísérlete volt arra, hogy véglegesen kipattintsa a pakliból a DK elnökét. Belebukott. Ebben a pillanatban ráadásul az sem kizárt, hogy a szocialisták maguk is belebuknak – szőröstül-bőröstül-mindenestül – a Botka-féle bukásba. Hogy kár lenne- vagy lesz-e értük, mindenki eldöntheti ízlése és preferenciái szerint. A gond annyi, hogy összességében ennél azért jóval markánsabb a tét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.