Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Fagyhalálok

Minket most nem sújt szélsőséges időjárás, de ideje lenne komolyan venni a figyelmeztető jeleket, mert az éghajlatváltozásnak is van szociális arca – és vannak áldozatai.

Mangel Gyöngyi
2018. 01. 12. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zümmögésre ébredtem. Egy légy körözött fölöttem. Vajon hogy került ide? De nem is a hogyan, hanem a mikor a lényeges: hiszen január második hetében járunk, és közismert, hogy a legyek ősszel, a hidegek beálltával elpusztulnak. Szürke, ködös, barátságtalan idő van kint, mondhatnám, hogy minden normális. Csakhogy nem az. Most kilenc fok van, vasárnap pedig úgy sütött a nap, mintha tavasz lenne. Aznap megdőlt az országos melegrekord, délután Mohácson 17,7 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

Máshol nem ilyen szerencsések az emberek. Az Egyesült Államok és Kanada hetek óta küzd a hideggel, egyes helyeken mínusz 30-40 fokról számoltak be, Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó alá került az ország. Heves viharok is pusztítanak, sok helyen jeges víz borítja az utakat. A klímaszkeptikus elnök, Donald Trump rosszízű tréfát engedett meg magának még december végén: azt írta, jól jönne most egy kevés a jó öreg globális felmelegedésből. Spanyolországban is küzdöttek a szokatlan havazással, kedden pedig a Szaharában is negyven centi hó esett. Ausztráliában ugyanakkor a hőség okoz súlyos gondokat, több államban 40 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála, ráadásul bozóttüzek pusztítanak. A hőmérséklet, a szárazság, az erős szelek már városi épületeket is lángra lobbantottak.

Meteorológus és klímakutató tudósok sokszor figyelmezettek arra, hogy az aktuális időjárás jelenségeit és a globális éghajlatváltozást nem szabad összekeverni. Ezzel együtt a klímaváltozás folyamatát jelzi, hogy egyre gyakrabban tapasztalhatunk időjárási szélsőségeket. Gondoljunk a karibi térségben pusztító tavalyi hurrikánsorozatra vagy az ismétlődő kaliforniai erdőtüzekre. Az éghajlatváltozás folyamatára utaló egyéb jelek még aggasztóbbak. Egy friss uniós meteorológiai jelentés szerint 2016 és 2017 volt a föld két legmelegebb éve az elmúlt több mint egy évszázadban, tavaly az Északi-sarkvidéken tovább csökkent a tengeri jég kiterjedése, Dél-Európát hosszú szárazság sújtotta, és az Ibériai-félszigeten is pusztítottak a bozót- és erdőtüzek.

1992-ben a riói Környezet és fejlődés konferencián fogadták el az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményét, de tudósok már évtizedekkel korábban figyelmeztettek a lehetséges következményekre. 2015 végén Párizsban történelmi jelentőségű megállapodásban rögzítették a célt, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg az 1,5-2 Celsius-fokot, ám eközben a klímaváltozásért nagymértékben felelős szén-dioxid-koncentráció növekedése, a tengerszint emelkedése, az óceánok savasodása, a hegyvidéki gleccserek fogyatkozása az elmúlt években is folytatódott, az Egyesült Államok pedig a párizsi megállapodásból való kilépésen fáradozik.

A légköri szén-dioxid-koncentráció növekedését elsősorban a fosszilis energiahordozók, a szén és olaj égetése okozza. A megoldás a megújuló források használata lehetne. Magyarország éppen ezen a téren hátrafelé ballag. Jogszabályban tiltották meg a szélerőművek építését, megadóztatták a napelemeket, és az unióban vállalt megújuló százalékot elsősorban biomassza-égetéssel, tűzifával és fatüzeléses erőművekkel kívánják biztosítani. A tavalyi bonni klímakonferencia egyik tudós résztvevője mondta nekem, hogy míg az előadók többsége újszerű megoldásokról, innovációról számolt be angol vagy német nyelven, addig a környezetügyért is felelős Fazekas miniszter magyarul, papírból olvasott fel egy közhelygyűjteményt.

A híradásokból tudjuk, hogy az észak-amerikai extrém hideg eddig huszonhárom halálos áldozatot követelt. Magyarországon a Szociális Fórum adatai szerint ősz eleje óta az enyhe tél ellenére több mint hetvenen fagytak meg, a legtöbben fűtetlen lakásukban. Minket most nem sújt szélsőséges időjárás, de ideje lenne hazánkban is komolyan venni a figyelmeztető jeleket, mert az időjárásnak is, az éghajlatváltozásnak is van szociális arca – és vannak áldozatai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.